İLK YARILAR NE GETİRDİ?

featured

İLK YARILAR NE GETİRDİ?

TFF 2.Lig Beyaz ve BAL 10.grupta ilk yarılar tamamlandı ve artık genel bir değerlendirme yapmanın vakti geldi.

Sakaryaspor çok kötü başladığı bir ilk yarıyı çok iyi bitirdi. Bunda erken neşter vurulmasının da etkisi var. Daha yönetim seçilmeden anlaşma sağlanan Ahmet Yıldırım ilk haftalarda bu işi kaldıramayacağı belli oldu. Yerine gelen İsmail Ertekin ,bizim de tespit ettiğimiz bir iki rötuşla takıma ivme yakalattı ve müthiş bir seri yakalandı. Bence devre arası tam zamanında geldi. Çünkü 13 haftalık yenilmeme serisi ve içindeki  11 galibiyet sürekli aynı tempoda sürdürülmesi mümkün olmayan bir durumdu ve açıkçası devre arası yeni bir güç,mental yenilenme açısından bizim imdadımıza yetişti.  Dördüncü hafta sonunda 12. olan takımın  devreyi lider kapamasında başarılı bir teknik heyet ve özverili futbolcuların yanı sıra yönetiminde payı büyük. Çünkü maaşların,transfer taksitlerinin ,primlerin ödenmesi futbolda başarının en büyük anahtarı. Para olmadan başarı gelmeyeceğini ,lige çok iyi başlayıp maddi sorunlar yüzünden iyice düşen Ankaragücü örneğinde görebiliriz. (Zamanında Aziz Yıldırım da Kazım Ersun Y. için ‘biz paraları ödemeseydik bu takım şampiyon mu olurdu?’ demişti.) Yönetim dışarıda altı bin, içeride üç bin lira galibiyet primleri vererek ve bunların ödemesini yaparak önemli bir sınavı geçti ama ikinci yarı için büyük bir desteğe ihtiyaçları olduğu kesin.Son maç da gösterdi ki sekiz il takımının bulunduğu grupta Sakarya ve Samsun bu ligin epey üzerinde camialar. Dostluğu ve görsel şovu tüm ülkeye gösteren bu iki futbol kentinin üç kademe aşağıda bir ligde olmaları gerçekten acı.

Transfer tahtasının kapalı olması bir sorun olarak gözükebilir ama yedekte bekleyen kaliteli birkaç ayak var. Bunların %100’e yakın verime ulaştırılması yeni transfer sayılabilir.benim anlayışımda oynayan kadroya paralarını vermek ,kafalarında ücret sıkıntısını gidermek en büyük transferdir futbolda. Transferi açıp alacakları geciktirmek daha büyük felakettir. Devre arası iyi oyuncu transferinin zorluğu da dikkate alındığında transfer konusunun camia tarafından takımda bir baskı olarak kullanılmaması gerektiği inancındayım.

Cevat Ekşi ve yönetimi ilk yarıyı alnının akıyla bitirdi. Lider bir takım bıraktıkları bu kış gününde başta forma reklamı,stat isim hakkı olmak üzere şehrin dinamiklerinin kulübe yardımcı olması şart.

BAL’da ise Adapazarıspor’dan seneler sonra bir Sakarya ekibi ligin ilk bölümünü lider tamamladı. Hendekspor ,benim ilk kez İstanbul takımlarını bu kadar zayıf gördüğüm bir grupta bu avanatajı iyi değerlendirdi. O kadar ilginç bir grup ki alına sonuçlarla bir sonraki haftanın tahminleri ezici çoğunlukla tutmadı. Ligde en iyi takım dediğim Karadeniz Ereğli ve Bartınspor ilk yarının hayal kırıklıkları bence. Hendekspor’u bekleyen iki sorun var. Liderlik sürdürebilir bir zihin gücü ve soğukkanlılık da gerektirir. İkinci yarı bu kültürü sergilemeli,telaşa kapılmamalı. Ayrıca ekibimiz tüm grup liderleri içinde neredeyse en çok gol yiyen lider. Bu yönüyle defansta biraz daha dikkatli olmalı,gerekirse takviye yoluna gitmeli. Ben canı gönülden Sakarya’dan ikinci bir profesyonel takımın olmasını diliyor,bunu denememiz gerektiğini belirterek diğer iki takımımıza geçiyorum.

Serdivanspor ve Karasuspor belli ki ligde kalma yarışı yapacaklar. Bu basit grupta zirveye oynama imkanını kaçırdılar ki ileride bu grup çok aranabilir. Karasuspor yanlış transfer politikası ve yanlış şoförle başladığı ligde Serdar Ergelen ile dağılmaktan toparlanma ve iyi oynamaya giden bir süreç yaşadı. İyi bildiğim için rahatlıkla yazıyorum: Serdivanspor’un 6, Hendekspor’un 16 puan gerisindeki bir takım olmasına rağmen sarı-kırmızılı takım ilk yarıda başarılı oldu. Çünkü geçen yılların yedek oyuncuları, bu sene ilk on birdeydi. İlk yarının neredeyse yarısında takım 3.kaleci ile sahaya çıktı.Hemen her hafta kırmızı kart sorunu yaşandı. Bunlara sezon başında yapılan yanlış transferler de eklenince durum vahimdi ama Serdar Ergelen her geçen hafta takımda gözle görülür bir ekip olgusu,futbol ivmesi yakalattı. Son hafta alınan Kaynaşlı galibiyeti çok önemliydi ki orada oynayan tüm oyuncuların maksimum kapasitelerini ortaya koyduklarını gördüm. Şimdi ikinci yarı yapılacak(bir kısmı yapıldı bile) takviyelerle  Karasuspor’un ligde kalacağına inanıyorum.  Tabii ki öncelik kaleciden yana ve ilk yarı bitmeden bu bölgeye transfer yapıldı. Sırada ön libero,orta saha takviyeleri var.

BAL uzun vadede sürdürülebilir bir lig değil. Ne amatör ne de profesyonel. Şehir takımlarını birbirine düşman eden bu yapının düzgün bir mali kaynağı da yok. Yük tamamen şahısların ya da yerel yönetimlerin eline kalıyor. Dolayısıyla sezon sonundan itibaren yetkili kişi ve kurumların bu lig konusunda revizyona gitmeleri şart gibi.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!