Salı Sofrası Son 180 Dakika

featured

 

Salı Sofrası

Son 180 Dakika

TFF 1 ligte ilk yarı bu hafta son bulacak. Sakaryaspor için  bu haftanın içinde var olan iki maçın içinden  alınacak puan veya puanlar çok önemli. Deplasmanda Tuzla, içerde ezeli rakibimiz, komşumuz Kocaelispor ile oynayacağımız maçların içinden, elde kalacak olanlar,  Sakaryasporun hedef adına ufkunu açmaya aday maçlar. Sakaryasporun Tuncay şanlı ile berabere attığı futbol adımları, bizi Playofun içinde tutarken, ilk iki içinde bazı ip uçları verdi. Biz buna Sakaryaspor için playof garanti, ilk iki içinde umut var hikayesini cebimize koyup, son iki maçtan elde kalacak olanlara odaklanalım. Tuzla kümede kalmak adına çabalıyor, Kocaeli ilk ikinin kulağının bir ucundan tutmuş durumda. Ben şahsen Tuzla maçını içerde ,Kocaeli maçını dışarda oynamak isterdim. Neden mi ? Kocaeli’nin iç saha performansı kötü, dış saha performansı iyi. Neyse umarım bu ayrıntıyı Tuncay şanlının ekibi ters yüz eder. Bakalım bu bir haftalık sürecin içinde oynanacak olan maçların içinden çıkacak sonuçlar bizi neler düşünmeye itecek.

HALİL UMUT MELER OLAYI

Gecen haftanın olayı içinde saha içinde yaşanan  bir darp olayı televizyon kanallarının baş haber köşesine oturdu. Bende eski bir hakem olarak olaya kayıtsız kalamadığım için birde bu konuda içimi dökeyim dedim.  Ankaragücü-Rize maçı sonrası bir kabadayı başkan, maçın hakemi Halil Umut Meleri maç bitiminde yumrukladı, yetmedi yandaşlarıyla beraber yerde yatan hakemi tekmeledi. Acımasız gözü dönmüş bu futbol katillerinin bu resmine anlık ,günlük bakmamak gerek. Bu olayların buralara taşınmasının işaretleri ,çok önceden  Televizyon kanallarda cirit attı. Bu olay sonrası bakmayın siz bazı hakem eskilerinin gözyaşlarına. Onlar sahte göz yaşlarıdır. Onların göz yaşları avını yedikten sonra göz yaşı döken Timsah misalidir. Kulüplerinin tepkileri de gerçeği yansıtmıyor. Baksanıza kulüpler birliği Başkanı Ali Koçun açıklamalarına, Ne diyor Koç efendi, olay yakışıksızdır ama Türkiye’de hakem sorunu vardır. Bu ülkede hakem sorunundan çok yönetici sorunu vardır. Bu ülkede liyakatsiz kişilerin Futbolun başında olmasının payı vardır. Bu istenmeyen ,bizi Dünyaya rezil eden olayın içinde. Nereden bakarsanız bakın ,hedefleri sadece ve sedaca şampiyonluğa kilitlenmiş olan takımların başındakiler, TV ekranlarında hakemler üzerinden sansasyon yorumlar ve haberler yapanların ,bu uğurda para kazanan eski hakem yorumcularının payını önemli bir yere oturtmak gerek. ben size bir şey söyleyeyim mi, şimdi içerde olan ,bu olaydan sonra istifa eden ,kamuoyundan özür dileyen ,eski yaşamında iki dönem AKP milletvekilliği olan  Ankaragüçünün Başkanına ,çok bir şey olmaz. Bu gün için toplumun gazı alındı o kadar. Umarım yanılırım. Unutmadan bu olayların tetikleyicisi Emre Belezoğlun da unutmamak gerek. Bay Çakar kendini unutmuş, onu bu olayları kışkırtan adam olarak işaret ediyor. Bu işin içine kendini de koy be Çakar Ahmet Efendi. Emre’nin maç sonu  Maç sonu hakem yönelik el kol hareketlerinin bu olayı körüklediğini düşünüyorum. Bana kalsa böyle adamlara takım vermem. Umarım Yeni Ankaragücü yönetimi Emre Belezoğlunun da bu durumunu masaya koyar ve sorgular. Halil Umut Melere yapılan futbol dışı, insanlık dışı olay için daha çok şey yazılır cizilr ama ,bu konuda çok şey yazıldı ,çok şey söylendiği için bende bana ait köşede bu işi uzun uzadıya yazarak kafanızı şişirmek istemiyorum .Bu konunun üstünü örterken TV ekranlarındaki üc Eski hakem eskisinin Erman Toroğlunun, Ahmet çakarın ,Bünyamin Gezerim ekranlardan men edilmesiyle çok şey değişeceğini düşünmüyorum. Onlar bu düzenin silah sörleri. TFF Başkanı Mehmet ekşiye bir şey olmayacağı gibi onlara bir şey olmaz. Bu arada Ankaragücü’ne beş maç seyircisiz oynama ,para cezası derken, olayların kahramanı ,istifa eden eski Ankaragücü başkanına ,hani şu TFF Baklanının aslında iyi insandır diyerek arka çıkmaya çalıştığı ,kişiye verine Ömür boyu sahalardan men cezası biraz kamuoyunun gazını alır diye düşünüyorum. Umarım bu çirkin, insanlık dışı olay son olur.

JOSEFDE SOUZO VE SLAVEN BİLİÇ

Halil Umut Melere yapılan saldırı ile dünyaya rezil olurken, bakın Türkiye’den gelip gecen bir sporcu ve bir Teknik adam, geçmişte bizi nasıl değerlendirmişler. Gelin hep beraber Gecen yıl Beşiktaş’ta oynayan ve Ankaragücü maçı sonrası yaşananlar eşliğinde  O günlerde Beşiktaş forması giyen souzoyuya kulak verelim.  Hakem Mete Kalkavan’a saldıran taraftara kalkan olan ,onu saha dışına iten, bunun sonucunda da hakemden kırmızı kart görüp  bir maç ceza alan  Josefde Souza, o maç sonrası Eylül 2022 de ne demiş? Gün gelecek bir oyuncuyu öldürdükleri veya en sevdiği işi yapmasını engelleyerek, sakat bıraktıkları gün, ya da bir hakeme saldırdıkları gün beni hatırlayacaksınız. Bu sözleri söyleyen Souza bundan sonra Türkiye’de futbol oynayamam diyerek ülkemizden ayrıldı. Gelin birde bir zamanlar Beşiktaşı çalıştıran Slaven Biliçin  tespitlerine kulak kabartalım. Türkiye’de Temel problem şu ,Bilgili insanların Yetkisi yok, Yetkili insanlarında bilgisi yok. Kıssadan hisse iki yabancının, Türk Futbolu hakkındaki tespiti. Son yaşanan Halil Umut Meler olayına ışık tutar düşüncesiyle bu konuyu da benim sofranın üstüne koydum. Ben yazdım  ,hatırlattım ,Okuyup sorgulamakta size kalmış bir şey.

 

BAŞAKŞEHİR SATILIYORMU? ( CİTY FOOTBALL DEVREYE GİRMİŞ)

Başakşehir Futbol takımı bir proje takımı. Yıllar evvel İstanbul’da Başakşehir’de kök salan, devlet ve belediye desteği olduğu söylenen Başakşehir için, o gün bu gün proje takımı iddiaları hep konuşuldu, iddia edildi. Bu günde ciddi bir şekilde, daha önce Göztepe’ye el atan  bir şirket, şimdide Başakşehir için devreye girmiş. City Football Rams şirketi bu konuda Başakşehirin kapsını çaldığı iddiaları gecen haftanın spor dünyasında  ortaya atılmıştı. Hatta bu gelişmenin içine City Football Başakşehir alışverişinde hisse senetlerinin satışlarının yapılmaya başlandığı da konuldu. Başakşehir satılır mı? neden olmasın ki, dünyada ,Avrupa’da bunun örnekleri var. Bizde de bu örnek Göztepeyle olmadı ama, bir bakmışsınız Başakşehirle  hayata geçebilir. Şaşırdık mı? Neden şaşıralım ki. Tribün zenginliği olmayan bir takım Ekonominin tepe taklak olduğu yeni Türkiye’de nereye kadar ayakta kalabilir ki?

İNSAN OLMAK ( AZİZ SANCAR)

Bu haftada sosyal medyadan önüme çıkan önemli alıntılardan birini izninizle benim safranın üstüne koymak ,sizinle paylaşmak istiyorum. Prfosör Aziz Sancar’ın insanda olması gereken özellikleri sıralarken bakın neler demiş ? Hiç çalmadım ,günah olduğu için değil ( Karaktersizlik olduğu için) Muhtaçlara yardım ettim sevap olduğu için değil ( İnsan olduğum için) Hiç rüşvet almadım ( haram olduğu için değil, etik olmadığı için) V e AzizSancar bu konuda son noktayı şöyle koymuş ,Yani İnsan olmak için ,önce vicdanımız olmalı.

KİM DERNEK BAŞKAN OLSUN ?

Sakarya’da hakem evinde yeni yılda TFFHGD Sakarya şubesinin secimi var. Ben bu sefer yokum diyen, adı AKP de Belediye meclis üyeliğinde ismi gecen Gürkan Teknecinin yerine Hakem evinin yeni dernek başkanı kim olacak? Hakem kulislerinde bana ulaşan bilgilere göre  FİFA Kokartlı Atilla Karaoğlan, Ömer Akcal ,Mustafa Aldemir ve  Süper lig yardımcı hakemi Mehmet Akıncıkın ismi geçiyor. Bu aşamada TFFHGD Sakarya Şubesi Başkanlığı  için, hakem evinin  büyük çoğunluğu  bu görevi ,iyi bir yönetim kadrosuyla Atilla Karaoğlanın üstlenmesini istiyor. Atilla Karaoğlan buna evet der mi ? Bana göre  Sakarya’ya FİFA Kokartlı dernek Başkanı çok yakışır. Bu gerçekleşirse  Sakarya’nın eli her konuda güçlenir diye düşünüyorum. Bunun içinde Atilla Karaoğlanın elini taşın altına koyması gerekiyor. Peki koyar mı? Koyması gerekir. Atilla Karaoğlanı ikna turları olduğunu biliyorum, bu ikna turları sonuç almazsa ne olur? Valla onu ben değil Hakem evinin büyükleri düşünsün. Yıllar sonra İHK yi elde eden hakem evinde ,muhalif gözüken kesimin gizliden gizliye Dernek Başkanlığını da ele geçirmek adına ,karşı hamle içinde oldukları da, hakem evinin etrafında tur attığı haberlerinde, benim sofranın üstüne kondu. Bu onların doğal olarak Demokratik hakları, bana göre sorun yok.

KUZEY TAKIMLARI VE BİZ

Futbolda senelerdir, Kuzey Avrupa takımları Türkleri elerler. Dün olduğu gibi bu günde bunu görüyoruz. Son olarak 5.Milyon 857 bin nüfusa sahip  Danimarka’nın iki takımından biri Şampiyonlar liginde Galatasarayın ,bir diğeri de Konferans liginde Fenerbahçe’nin rakibi oldular. Kopenhank ve Nordsjaelland Danimarkanın iki mutavazi bütceli takımları. Ama onların en büyük zenginlikleri yapılaşma . Bize göre çok düşük bütcelerle kurulu olan bu iki takımdan biri olan Kopenhank  ,büyük paralar harcayarak çok önemli bir futbolcu kadrosunu bünyesinde toplayan Galatasararaya iki maç tadada yenilmedi. Son maçta ise Galatasarayı yenerek Şampiyonlar liginde ilk on altıya kaldı. Gelin şimdi iki takımın kadro değerine bir bakalım. Kopenhanka elenen Galatasaray’ın kadro değeri 377 Milyon Avro. Peki Kopenhankın kadro değeri ne kadarmış ? 62.30 Milyon avro. Gelin şimdide Fenerbahçe’yle aynı grupta olup ilk maçta Kadıköy’de 2-0 yenilip, rovanşta Fenerbahceyi 6-1 yenen Nordjaellandın kadro değeri ile Fenerbahçe’nin kadro değerlerine bir bakalım. Nordjaellandın kadro değeri 36.70 Milyon Euro. Fenerbahcenin ise 220 Milyon Euro olduğuna dikkat çekmek gerek. Bu bize neyi anlatıyor?Büyük bütceler her yere mutluluk sağlamıyor, temel sağlam olacak,yapılaşma iyi olacak. Kuzey takımlarının bu zenginliği onlara az bütçelerle önemli başarılar sağlıyor .Özetle  Kuzey takımları sistemle gelirler ve senin o şaşalı kadrolarını ya yenerler, yada Avrupa kupalarında  seni yarış  dışı bırakırlar. Bu genelde hiş şaşmaz. Çünkü futbolun temel taşıdır yapılaşma. Biz bu günki kafa yapısıyla dışarıya oluk gibi paralar akıtmaya devam ederiz. Bakın bu konuya örnek teşkil edecek son resim Beşiktaş.  Sezon yapılaşmasının yanlışlığı Beşiktaşı ligte ve Avrupa’da darmadağın etti. Şaşırdık mı? neden şaşıralım ki ,bizde her şey günlük başarılara endeksli inşa edildiği sürece,  biz Kopenhank örneklerini çok yaşarız.

AMAN DİKKAT KARAOĞLAN  ATİLLA

Atilla Karaoğlan Beşiktaş Fenerbahce maçında üç kez Vara gitti. Biri penaltı, biri Kırmızı kart olayında Atilla Karaoğlanı anlamak mümkün. Amma velakin Öyle bir penaltı olayı varki, gözünün önünde yapılan penaltılık eyleme devam demesi, sonrasında Vardan gelen uyarı ile ,izleme tavsiyesi aldığı pozisyonda penaltıya hükmetmesi, gözünün önündeki olay için Vardan yardım alması bana göre puanını düşürdü. Rens -Vileral maçında direkten dönen vuruşta, aynı adamın  kendi kullandığı serbest vuruşta, ikinci kez aynı futbolcunun topa vurup gol için santrayı göstermesi de ,serbest vuruş yorumu hakkındaki kural eksikliğini devreye soktuğunu düşünüyorum. Allahtan var, varda bir kural hatası önlendi. Ya Var olmasaydı? İşte Var bunun için var.  Buraya gelene kadar çok zorluklar çeken, UEFA dada yol almaya başlayan Atilla Karaoğlana tavsiyem ,kuralları çok iyi irdele,, gözünün önünde cereyan eden fauller ve fena hareketlerde daha dikkatli ol. Bunlar her hakemin başına gelebilir de ,yıldızın yeni yeni parlarken, hem kendin, hem de Türk hakemliği adına bu tür şansızlıkların kalıcı olmasına müsaade etme. Biz sana en az senin kadar güven duyuyoruz. Ben senin aktar iyi hakem değildim ama bir hakem rehberim vardı ,bir maçta yaptığım hataları ,tribünden hakem abilerime not ettirir, o gün yapılan hataları not defterime koyar ,bir daha maça çıkarken o hataları okur ,önümdeki maçta yapmamamaysa gayret ederdim. Sana da tavsiyem ,Fenerbahçe ve rens,Vilareal maçının maç kasetlerini iyi izle .  Efendim bu haftalıkta benden bu kadar siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın, kalanlar benim olsun.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!