Salı Sofrası) Son şans

featured

Salı Sofrası

Son şans

Van’da kendi kalemize attığımız golle gelen ,Yeşil Siyah futbol evinde artçı şok dalgası yaratan  yenilgi sonrası Teknik adam sorgu masasına çekilmiş.  Bana göre sorgulama doğru da, önüne bir maçlık şans paketi uzatmak yanlış. Pazar maçını kazanırsak İsmail Ertekin devam edecekmiş.  Bana göre İsmail Ertekin’in, kefil olduğu kadro Ertekin tarafından onarılmalı da bu sabır TFF 1 aşkı ile yanıp tutuşan yönetim tarafından gösterilir mi? İşte  burada durmak ,mola vermek gerek. Bana göre   Yolun başında teknik adam değişikliği, kan değişimi adı altında yapılsada   bazen terste tepebiliyor. Umarım yarın Sakarya kazanır da İsmail Ertekinle açılacak olası yeni sayfada dirilen ,zirveye koşan Sakaryaspor çıkar karşımıza.

ZEKİ ÇAKIRI BİLİRMİSİNİZ ?

Zeki Çakır futboldaki adını Karasuspordan ,Karadenizspora ,oradan zamanın efsane takımı Trabzonspora taşıyan ,oradan futbol topunun peşinden koşmaya İzmirsporda devam eden Karasu’nun yetiştirdiği Sakaryalı bir futbol resmidir.  O futbol resmini ben bu gün niye hatırladım ki? Anlatayım efendim. Zeki çakır şu sıralar Altınordunun pilot takımı olan Niğde sporun teknik sorumlusu. O bu gün için Altınordu adına geleceğin gençlerini eğitiyor.  Teknik adamlığında İzmir ve yöresinde gezen ama nüfus kağıdında yazan Sakarya adresi ile  her nedense anılmayan ,Sakaryaspora teknik adam aranırken yeşil siyah futbol evinin bahçesinde ağırlanmayan Zeki çakır sanırım Merkezli Sakaryalı olmadığı için pek düşünülmedi. Oysa   bizden biri olan, bizim çocuğumuz olan Zeki Çakıra ben olsan Karasulu Başkan   tarafından teknik adamlık forması uzatırdım.  Bizim çocuk derken sadece şaban Yıldırımın, Osman Özdemirin isminin geçtiği yere ben Zeki Çakır isminide eklemek isterim.

YÜZDE OTUZ

Sakaryasporda iki sezon önce İbrahim Nalbant döneminde  transfer yasağının olduğu süreçte alt yapıdan üst yapıya çağrılan ,bir kaçta maç oynayan  gençlerin hepsi kendine takım buldu. Kimi TFF 2,kimi TFF 3 lig takımlarına gittiler. Neden bu gençler kendi evlerinde kalmadılar? Nasıl kalsınlar ki, Sakaryasporun gözü hep yüksekte gezdiği için bu gençler bir türlü kendi evlerinde kendilerine yer edinemediler.  İsmail Ertekine  kızarken ,bizim çocuğumuz Şaban Yıldırıma ne diyelim. Gözünü hırs bürümüş başarıyı yaş kemale ermiş şöhretli oyuncularda arayan İsmail Ertekin bu gün ki süreçte Şaban Yıldırımdan daha az  sorumludur. Neyse gelin Yüzde 30 hikayesinin içini  dolduralım. Sakaryaspor yönetimi geleceği olan gençlere kendi evinde yer açamayınca veya onlara üste forma vermeyi beceremeyince onların başka takımlara gitmelerine izin verdi. Sen kıymet bilmezsen el oğlu değeri olan futbolcuyu senden alır  hem kendine hem de başka takımlara pazarlar.  Aynen Altınordunun yaptığı gibi Tuğru aldı pilot takma getirdi, gördü ki  Tuğrulun futbol aklı   daha üst seviyede tuttu hemen onu Altınorduya aldı,oradan Niğdeye kiraladı.  Yine konuyu tağıttım yüzde 30 hikayesine dönüş yapalım. Sakaryaspor yönetimi bu futbolcuları elden çıkartırken en azından ikinci satışları için yüzde 30 şartını mukavele tahtasının içine yazdırmış. Eh bunu da yapmasalardı gari.  Artık herkes bu yolu  takip ettiğinden Sakaryasporun bu şartı çok fazla olmasada azda olsa bireyler ifade ediyor. Gönül isterdi ki parayla satalım ,para kazanalım. Ama  görülen o ki  biz bu pazarlamayı vede gençleri üst yapıda değerlendirmeyi beceremiyoruz. Çünkü geleninde gideninde gözü hep yükse de geziyor. Kimse sakaryasporun değil kendi geleceğini düşünüyor.

SAKARYA NERE KIRKLARELİ NERE ?

Sezon başı Sakaryaspor için  son yirmi yılın en iyi takımı yakıştırması yapılmıştı. Bizse Sakaryasporun en iyi takım olduğu tartışılır ama  bu grubun en büyük paralarla kurulan takımı olduğu hiç tartışma getirmez diye bir iddianın peşine ,bazı futbol düşünürleriyle beraber katılmıştık. Sakaryaspor bize göre gözü kara bir şekilde para harcarken kadro planlamasını iyi yapamamıştır. Kanıt mı? İşte her şey ortada. Hala takım olamadık. Van dada  talihsiz bir golde olsa maskemiz düştü.  Ben buradan yola çıkarak son olarak sahamızda  berabere kaldığımız Kırklarelisporla bizi bir kıyaslama kantarına koyacağım. Kırklarelisporun  sezon sonuna kadar  ortaya koyduğu bütçe 4.5 Milyon tl.  Takımda en fazla  parayı 400 bin tl ile bir futbolcu almış. Adı Yener mi neymiş. Diğer oyuncu gruplarına verilen paralar 200,300, veya 350 bin tl arasında gidip geliyormuş.  İşte o Kırklareli son maçta bizden sonra evinde grubun iyi takımı karacabeyi 2-0 yendi.  Sakaryaspor mu ? Valla 15 Milyonları bulan harcama ,1.200 bin tl lik oyuncular bu takımda cirit atıyor. Sanırım  bize 500 bin tl lik oyuncu bulmak zor be dostlar. İyi takım kurmak için çok para harcamak değildir aslonan , iyi bir takımın oluşması için kadro planlaması, oynatacağın oyuna göre oyuncu bulmaktır aslonan.

BABADADAN SPORCU ( ARİF UMİT ÖZTÜRK )

Bu şehirde zor günlerde  Gençlik Spor İl Müdürlüğü yapan Necmi Uz türkü tanıyanlardanım. Onun zamanında bu ilde top oynadım, onun zamanında bu ilde spor yazarlığı, onun zamanında Hakemlik yaptım. Rahmetli Necmi Uztürkle tatlı atışmalarımız gazetecilik yıllarımın içinde yer alır. Ama  benden kurtulmak için, hakem sınavında zamanın hakem hocası  Tarık Yamaca  söyledikleri hala aklımda  gezer durur. Hocam ne olur şunu hakem yapında, beni de kurtarın dediği yılların üstünden tam 40 yıl geçti. Şu an ikisi de hayatta olmayan bu ikiliye Allahtan rahmet dilerim. Bu girişi  neden yaptım.? Arif Uztürk  Necmi Uztürkün oğlu olarak  yönetici kimliği olan GSİM lügünde müdür yardımcılığı yapan ,sporun merkezinden gelen bir spor yüklü bir isimdir. Emeklilikten sonra  engelliler federasyonu Başkanı olarak ,spora hizmet etmesi onun spor dolu yüreğinin sadece ufak bir parçasıdır. Son olarak onun  Dünya Ampute federasyonu  ( WAFF ) Başkanlığına seçilmesi benim için sürpriz olmamıştır.  Arif Umit Uzturk  bu makama çok yakışmıştır.  Tebrikler sevgili Arif Umit Uztürk.

YILDIRIM HAKLI

Şaban Yıldırım Sakaryasporun ,İsmail Ertekinden önceki teknik sorumlusuydu. Beraber geldiği Cumhur Genç yönetimi gidince  oda  takımdan ayrıldı. Etik olarak yapılması gerekeni yaptı. Sonuçta onunla beraber olan ona üç yıllık sözleşme uzatan yönetim gitmişti.  Sonra ne oldu ?  Sonra duyduk ki Şaban Yıldırım Sakaryaspordan alacaklarını istemiş. Haklı, tatbiki hakkını isteyecek. Sizde vereceksiniz. Şaban Yıldırım iyidir kötüdür, Sakaryasporun başı sıkıştığında gel denilince gelen ,git denilince giden bir teknik adam profilidir. Bu konuda  onun son yıllarda  sadece Cumhur Genç ve ekibine bağımlı olmasını tasvip etmesem de ,alacaklarını istemeside son derece doğaldır. Umarım  bu iş üç aşağı beş yukarı Şaban Yıldırımla anla şaşarak halledilir. Şaban Yıldırım göreve gelince onun önüne üç yıllık sözleşme koyanlara bu vesile ile sormak isterim, yahu son yıllarda bir yılı bile garanti olmayan yönetimler ,neden bir teknik adamın önüne üç yıllık anlaşma metni koyarlarki. ?  Sanırım bu mukavele şekli Şaban Yıldırıma özeldir. Yoksa ondan önce ve sonra gelenlerle hiç bu kadar uzun vade ki anlaşmalar yapılmadı. Ben böyle biliyorum. Farklı bilgisi olanlar benimle paylaşırlarsa sevinirim. Takımlarda uzun vadeli teknik adam mukaveleleri  sıkıntı yaratıyor.  Aslında uzun vadeli çalışma  doğru bir tercih ama ,başarıya endeksli takımlar bu konuda sabırsız olduğu için   ,bu formül çoğu kez  tutmuyor.

MUTLULUĞA TELEFONLA KATILIM

Hakem evinde son olarak  mutluluk resmi içinde Burhan Karbuzun  oğlu O.Yiğit karpuzun düğünü  yer aldı. Düğünde olması gerekenlerin çoğu hakem evi olarak Akyazıya koştular. Gidemeyenler ,telefonla katılanlar, il dışında oldukları için  Karbuzların mutlu gününe katılamayanların olduğunu öğrendik.  Camia içinde bölünmüş halkaların içinde yer alanların bu mutlu aile resmine ,arkadaşları O.Yiğit karbuzun  hayatının imzasını atacağı günki heyecana   telefonlada olsa katkı sunmaları, hiç yoktan iyidir. Ancak gönül isterdi ki hiç olmazsa , böylesi günlerde  bir bütün olarak resim verilmesini ,bir özlem notu olarak  benim sofranın üstüne koyuyorum. Kaos ,kıskançlık, koltuk ihtirası bu uğurda  yaşanan ayrılıklar bir evin hakem mutfağına katkı sunmaz. Ben bunu bu gün hakem evinde hakem derneğini,İL Hakem kurulunu ellerinde bulunduranlarda hatırlatmak isterim.  O koltuklardan gidince  dost kalınabilmek tir bu işin aslı. Umarım Hakem evinde  gün gelir birlikte el, ele gönül, gönüle resim görürüz.

KAPANKAYA  KOLTUĞU BIRAKMIŞ

Hakan Kapan kaya   bu ilde futbolculuğuyla ,hakemliği ile  spora hizmeti yöneticiliğe kadar taşımış bir isim. 1986 yılında   çalışan olarak ayak bastığı Teksporda  futbolcu , takım kaptanı ,oynamayı bıraktıktan sonra yönetim kademelerinde  her kategoride görev yapmış spor aşığı bir isim.  İşte o isim Sakaryaspor alt yapısıda görmüş olan Hakan kapankaya , geçenlerde yaptığı açıklamayla ,  son olarak yönetim kademesinde bulunduğu yeri de terk ederek inzivaya çekilmiş.  Kapankaya emekliliği yaklaşan bir sendikacı. Kapankaya emekli olmadan uzun yıllar hizmet verdiği koltuğu başka birine terk etmiş.  Hakan kapankayayı kutlarız ,ona hadi artık sen git yeter be dedirtmeden koltuktan inmiş.  Umarım günümüzde sarıldıkları koltuktan inmek bilmeyen veya bırakmak bilmeyenlere Hakan kapankaya örnek olur. Spor dolu bir ömrün içinde Sakaryada kendine özel bir yer edinen hakan Kapankayaya  bundan sonraki yaşamında sağlıklı ,başarılı günler dileriz.  Kapan Kayalar bu ilde sporda kendilerine önemli yer edinmiş kişilerdir. Abi Mustafa kapankaya  Harbişte başkan, Masa Tenisinde hakem olarak, ortanca Kaya Kapankayada  futbolcu olarak bu ilde anılan isimlerdir.

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!