Salı Sofrası Şanlı Tuncay Şanlı anlatıyor

featured

Salı Sofrası

Şanlı Tuncay Şanlı anlatıyor

Sivas’tan gelecek sonuç beni ,sizi çok fazla bağlamıyor. Bu nedenle de benim sofrayı bu maçın sonucunu beklemeden toplamak istiyorum. Bunu yaparken de gecen hafta içine yansıyan iki farklı ismin Sakaryasporla ilgili düşüncelerini   futbol terazisine koyup tartmak istiyorum. Önce Sakaryaspora son altı maçlık dönemde gelip Şampiyonluk yaşayan,  Yeşil Siyahlı ekibin  Teknik sorumlusu Tuncay şanlının, medyaya yansıyan bir kısım düşüncesine bir bakalım.  Sanki kalıcıymış, sanki yine takımın başında kalacakmış gibi yaptığı bir değerlendirme ile başlıyayım. Bundan Sonraki süreçte Başkan ve yöneticilerle planlama yapıp, bundan sonraki süreci daha iyi yönetmemiz gerekir. Tabi ki doğru TFF 2 bitti ,gelen ligin adı TFF 1 .Bu lig valla billahi yukardaki ligden bile çok daha zorlu. Şanlı Tuncay devam ediyor ,Hedef Süper lig ama basamakları hazmederek çıkmak gerek. Sakaryasporun olduğu her yerde  hedef vardır. Sakaryasporun forması her zaman bir hedefe kilitlenir. Son yıllarda Alt yapı üretken olmaktan uzak. Bu nedenle Alt yapıya daha fazla önem vermeliyiz diyen Tunçay Şanlıya bu konuda bende el veririm.  Tuncay Şanlı kalır veya kalmaz ,kalmasa da kısa surelide olsa bazı gerçekleri görüp, görüşlerini kamuoyu ile paylaşmış. Bir ayrıntı daha ,altı haftalık Sakaryaspor macerası gitse de kalsada Tuncay şanlının teknik adamlık kariyerine az da olsa bazı şeyler yüklemiştir diye düşünüyorum. Bu süreçte yaşadıkları ona bir şeyler katmıştır.

ŞANSAL BÜYÜKAYA KULAK VERELİM

Sakarya’nın İstanbul medyasındaki en önemli usta ismi Sakaryalı Şansal Büyüka dır. TFF 1 çıkış sonrası kapılarını Erdal Erebile açan Şansal  Büyüka  Sakaryasporla ilgili sorulan sorulara ,Sakaryasporun bu günü ile yarınlarını masaya yatırırken bakın neler demiş ? Sakaryaspor TFF 1 çıktı. Daha öncede buralara gidip gelen, bundan üstünü de gören Sakaryaspor  ,bu sezon için yola çıkarken Finansal süreci  çok iyi irdelemeli. Bunun için önce akılcı transferler, alt yapının futbol mutfağı çok önemli. Son yıllarda buradan futbolcu yetişmiyor, bakın bir Emre Kılınc olayı var, bu çocuk Sakaryalı ama Sakaryasporu görmeden Bolusporu, Sivassporu ve GS gördü. Taşıma suyla değirmen dönmez, öyleyse Sakaryaspor alt yapının kapılarını futbolcu yetiştirmek adına daha fazla açık tutmalı. Finansal güç öncelikli hedef olmalı diyen Şansal Büyüka  devam ediyor, Sakaryaspor özel bir takım ,çok özel bir seyirci korosu var. Seyreden korosu Sakaryasporu sıkmamalı, takıma zarar veren değil ,takım kötü gittiği anlarda bile desteğini esirgememeli. Sakarya’nın Sakarya’nın dışın dada büyük gözü var. Şansal usta sözlerinin sonunda ,sezarın hakkını Sezar’a vermeyi de ihmal etmemiş. Bu şampiyonluğu sadece  Tuncay şanlıya mal etmek peka dil olmaz. Bu gün ki takımı giderken, bir puan farkla da olsa lider bırakan Ercüment Hülaku Çoşkundereyede  pay uzatmak gerek. Hatta soy ismi aklıma gelmiyor, Metin ismindeki İstatikci, bu kadronun oluşumuna katkı verdiğini duyduğum(Erdal Elbilir soy ismi hatırlatıyor)  Metin Çerlikede Başkan Cumhur gencede  bu şampiyonluktan önemli bay uzatmak gerekir. Şansal Büyük anın söyledikleri içinden, önemli bulduklarımı aldım benim sofraya taşıdım. Bana göre en önemli başlık ,bütçenin oluşumu, alt yapının işlerliği ve transfer konusunda işaret ettiği gerçekler. Ben aldım buraya not ettim. Sorumlu olanlar inşallah gereğini yapmak adına  bu düşüncelerden kendilerine pay çıkartırlar.

 

HIZLI DEĞİŞİMLER ( MHK LERİN HİKAYESİ )

Türkiye’de ne ekonomide, ne yaşamda ,ne sosyal hayatta ,Ne eğitimde ,ne yargıda ,ne gelişimde  istikrar var. Her şeye burnunu sokan,her Cumhuriyet kazanımlarının içine kendi düşünce fidanlarını ekmeye çalışan iktidar yüzünden ,Türkiye’deki taşlar bir türlü yerine oturmuyor. Bunlardan biride futbolun en önemli yerinde duran futbola hakem atayan MHK. Bakın yine bir MHK gitti yerine yenisi geldi. Türkiye bu konuda yeni MHK oluşturmada hiç zorluk çekmiyor. Bu yerin taliplisi o kadar çok eski hakem var ki sormayın gitsin. Yeter ki günün siyasal iktidarına yakın olun. İstikrar  yok ,istikrar. Böyle oluncada  Hakem yetiştirme konusunda ,geleceğe yönelik yeni planlar yapma konusunda  bir türlü sağlıklı adımlar atılamıyor. Gitti Ferhat Gündoğdu ( Boyunu aşan yanlış bir projeyi devreye soktu) geldi Sabri Çelik. Bana göre gelen bu yeni MHK ne kadar uzun soluklu olur bilelemem, giden Ferhat Gündoğdu MHK sına  her konuda  fark atar. EEE MHK ler giderken  illerdeki İHK ler ne yapıyor dersiniz? Ne yapacaklar yerlerini koruyorlar.  MHK lerde o kadar hızlı değişimler oluyor ki illerdeki İHK leri değiştirmeye kimsenin zamanı yetmiyor. Eskiden bir MHK gitti mi , illerde yeni MHK ile  İHK lere atanmak adına ne yarışlar olurdu. Şimdilerde o heyecan bitti. Baksanıza  bizim ilde  Özgür Aygün İHK si göreve geldiğinden bu güne tam üç MHK gitti. Bu değişimler sırasında artık illerde kimse kimseyle uğraşmaya vakit bulamıyor. En azından bu değişimlerde illerdeki İHKlere huzur geldi diye düşünüyorum.

 

NİYE İYİ KALECİ YETİŞMEYE BAŞLADI?

Efendim son yıllarda Türkiye liglerinde iyi kaleciler yetişmeye başladı. En popilerler olarak Uğurcan ( Trabzon) Altay ( FB ) Ersin ( BJK ) gösterilse de  daha bir çok kaleci ismi saymak mümkün. Göztepe’nin ,Giresunun, Kasımpaşa’nın , Malatyasporun, Rizesporun kalecilerinede burada yer açmak gerek. Neyse gelelim konumuza, neden son yıllarda  Türk futbolunda iyi kaleci yetişmeye başladı. Neden olacak artık her takımın kaleci antrenörü ile çalışma zorunluluğu var. Bu uygulama sonrası görüldiki Türkiye’de kaleci potansiyeli bir hayli verimliymiş. Peki  ben size  bu konuda başka bir şey söyleyeyim. Biliyorsunuz bir takıma gelen teknik adam yanında ekibiyle geliyor. İçlerinde kaleci antrenörü var, peki soruyorum size neden  bu teknik kadroda savunmaya bakan ,forvete ayrı ayrı bakan teknik adamlar yok. Bana göre  kalecideki kalkınmayı savunma anlayışında ,hücum hattın dada geliştirmek adına  teknik kado bu konu dada yeni bir şekil almalı. Teknik adamlara duyurulur.

ERKEN ÇÖKEN PROJE ( ERENLERSPOR )

Erenlerspor bu şehrin amatör futbolunda marka değeri olan bir futbol yuvası. 2021-2022 sezonunda yıllardır alışıla gelmiş Erenlerspor futbol düzenine yeni bir düşünce  konulandı. Eski teknik kadro gitti yerine yenileri geldi. Amaç eskiden daha güzel bir Erenlerspor yaratmaktı. Ne var ki görüldi ki kazın ayağı hiçte öyle değilmiş. Fatih Kambur ve Gürcan Alkan gitti ,alt yapı nın eski güzelliğinin üstü iyi örtülemedi. Bekirpaşa ile harmanlanan  yeni Erenlerspor alt yapısı  eski binanın üstüne yenilikler katamadı. Ne İsmail Küçükün ,ne Gürcan Alkanın ,nede alt yapıda  bu ilde markalaşmaya başlayan Fatih Kanbur önderliğindeki  alt yapının alt yapıdaki çıkış trendi yakalanamadı. Yenilik iyidir, yenilik heyecan yaratır da  yerine koyulanların bu işi ne kadar iyi götürmesini bağlıdır her şey. Erenlerspor geride kalan sezonda ne alt yapıda nede üst yapıda istenileni veremedi. Hatta Baldaki Erenler ucuz  transfer ,genç oyuncu  projesiyle  geldiği yere  ,süper lige döndü. Gençlik mayası tutmadı, Süper playoftan gelen hendek dereköye kaybederken ortaya konulan oyunda bir hiçti. Demek ki bazı projelerin altını doldurmak adına birden temizlik yapmak işe yaramıyor. Erenlerspor da ki yeni değişim nereden bakarsanız bakın huzur ve mutluluk getirmeden Bala veda ekibi Süper lige yol aldı. Umarım bu yeniliği Erenlerspor kapısından bir proje olarak santraya taşıyanlar bu düşüşten gereken dersi çıkarmışlardır.

O GİTTİ BU GELDİ ( BİRİ VANA ,BİRİ SAKARYAYA )

GSİM lüğünde koltuk değişti. Bana göre biri (sakallı  Arif Ersoy,Biri kravatlı Ziraat Mühendisi ünvanlı , Nevzat İnanç)  yok aslında birbirlerinden farkları kişide günün siyasal aktörlerine uygun iki isim. Mevcut iktidarın bu işe bakışı, liyakat hak getire .Bir yerde bir yüz eski dimi onu oradan alıp ,yine kendine yakın bir başka ildeki kişiyle yer değişimi resmini devreye sokar. Böylelikle gaz alır günün ak iktidarı. Bu günde öyle oldu. Birinin sakallı ,birini kravatlı olması beni hiç bağlamıyor. Arkadaş bu ilde benim ,bu işi yapmaya uygun insanım yok mu be ,taaaaa Van’daki arkadaşı alıp buralara taşımakta neyin nesibe. Buradakini, sanki bulunmaz hint kumaşıymış gibi ,Sakarya’dan alıp   Vana göndermek neyin nesi be, Bunadır benim isyanım. Bu bana göre günün iktidarının çökmüş haline rağmen, hala ona güven duyanların çirit attığı bir ile saygısızlıktır. Nerede bu ilin iktidar değirmenin başındaki  siyasileri ? Yazık çok yazık ,bu il siyaseten oyları ile beslediği iktidardan bu yönüyle gereken desteği alamıyor. Ben bunu bilir bunu söylerim. Bizim insanımızın suyumu çıktı ?  Yazık bu Sakaryaya ,çok yazık.

BEST MUSTAFA BİZİ TERK ETTİ

Mustafa Erkaya bu şehrin önemli bir insanı, önemli bir sporcusu, önemli bir spor yazarı resmi olarak bir kalp krizine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Her ölümün bir hikayesi var derler ,onun kide kalp krizi ile  taçlanmış. Biz nasıl öleceğiz? Bizimki de günü ,vakti, saati gelince  bir vesileyle bir şeyle, bir gerekçeyle  taçlanacak, bundan kaçış yok.. Yaşam baki değil, aslonan yaşarken geride bırakacağınız  güzelliklerin içinde bırakacaklarındır. Sizin o bıraktıklarınız ,sizin anılmanıza vesile olacaktır. Mustafa Erkaya ( Namı değer Best Mustafa )  ahirete giderken geride o kadar güzel anılar bıraktıki, unutmak ne mümkün. O güzel bir ağbi, güzel bir dost ,güzel bir insan, çok özel ve de güzel bir Adapazarı efsanesiydi.  Çok güzel ve de çok özel bir abimi kaybettim be dostlar. Her gecen gün azalıyoruz, her gecen gün sarlıp kucaklaşacağımız dostlarımız azalıyor . Mustafa Erkaya, futboldaki marka ismi Best Mustafa  seni saygıyla sevgiyle yad ediyorum. Seni unutmak çok zor olacak be Mustafa Ağbi. Bu vesileyle  MustafaErkayay Allahtan rahmet dilerken yakınlarına da  baş sağlığı diliyorum. Çoşkunsporun, Hasan Kurtiçlerin, Nedim  Kurtiçlerin, Aguş Kenanların ,kel Feritlerinde  başı sağ olsun.

HENDEK VAR OLAMADI

Hendekspor coşkulu geldi ,sesiz sedasız geldiği yere TFF 3 lige veda etti. Yanlış hesap lama, yanlış teknik adam tercihleri, bu işe yatkın olmayan yönetici  resimleri içinden, başarı hikayesi yazmak çok zor olurdu, nitekim olmadı. Yazık oldu ,hem de çok yazık oldu. Sapanca’nın çıkıp, Hendeksporun TFF 3 çıkışını herkes iyi okumalı. Futbolda çıkmaktan öte ,çıktığın yerde barınmanın esas olduğunu umarım Hendekli dostlar çok iyi algılamışlardır. Bir takımı yönetenler  şunu iyi bilecekler, iyi yapılanma ,o ligin yapısına uygun oyuncularla yola çıkmanın önemini bir kenara not ederek işe başlayacaklar . Sonardan ise eksik yerleri görüp ,onarmak adına yapacakları hamleleri  santra noktasına koyacaklar. Hendekspor ne futbolcu, nede teknik adam bazında tercihleri iyi yapamadı. Bu takım İlhan varla düştü diye  bu düşüşün yükünü  sadece onun sırtına yükleyemezsiniz. Başarsaydı kahraman ilan edilecek bir kişiye bu haksızlık olurdu. Var İlhan bu takımı ,bu oyuncu grubunu kucağında buldu bana göre bu düşün içindeki en son suçlu.  Asıl bu takımı yapan ,devre arası transferleri için yönetimin elini güçlendirmek adına iyi yapamayan  ,istifa edip giden Teknik adam Talip Toprak tır bu düşüşün içindeki başrollerdeki kahraman  desem bana kim kızabilir ki. Bir başka yükü de yönetimin sırtına yükleyip  Hendeksporun  TFF 3 den düşüşün hikayesinin üstünü örtüyorum.  Kısacası herkes bu düşün içindeki enkazdan payını alsın bir kenara koysun. Bakarsınız gün gelir  lazım olur.Efendim bu haftalıkta benden bu kadar .Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

NOT Haftayı geride kalan günlere, yıllara   ışık tutan bir tesbit, Satso Başkanı Akgün Altuğ tespiti  ile nokta koyuyorum. TARIM OLMADAN  ,SANAYİ OLMAZ .Doğru söze ne denir ki, Nokta.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!