Salı Sofrası) Futbola dönüş

featured

Salı Sofrası

Futbola dönüş

Corono Virus nedeniyle futbola, spora  ,normal yaşama dönüş için dünyada ve bizde her gün farklı şeyler dinliyoruz. Sağlıklı  günler için ,sağlık adına kafa yoran ilim ve bilim adamları, futbola dönüş için ortaya konulan senaryolardan uzak tahminlerde bulunuyorlar. Onlar bu seneyi tümden kayıp yıl olarak işaret ederken, Futbolda UEFA Şampiyonlar ligi finalinden, bizim Federasyonda, Mayıs ayında  futbolun önünün açılması adına ,düşüce akımını  körüklüyor. UEFA ise futbola dönüş sonrası ,İstanbulda ,Olimpiyat stadında oynanacak olan Şampiyonlar ligi finalini Ağustosta oynatabiliriz diyerek, futbola dönüş için bir kez daha kafa karıştırdı. Böyle olursa Şampiyonlar liginin geride kalan maçları oynatılacak. UEFA ayrıca bu seneki sporcu sözleşmeleri içinde sezon bitmeden sözleşmeler bitmeyecek diyerek bu konuda kulüplerin elini güçlendirdi.

YAYINCI İSYANI

Süper ligi TFF 1 liginin yayın haklarını elinde bulunduran ,yayıncı kuruluş kulüplerin naklen gelirden beklentilerine tırpan attı. Kulüplere yapılacak ödemeler ,bir süreliğine durduruldu. Hal böyle olunca da Naklen yayın gelirine bağlı ekonomileri ağırlıklı olan kulüpler bastılar isyanı. Yayıncı kuruluş  bu isyana şöyle karşılık verdi, biz hakedişleri ödemeyeceğiz demiyoruz, sadece Corono virus nedeniyle sekteye uğrayan  gerekçelerden ötürü ,ödemeleri bir süreliğine askıya aldık diyoruz . Valla bu süreçte bir taraf değiliz. Kime sorsanız ,her olumsuzluğu Corona Virus salkınına yüklüyor. Baksanıza Avrupaya ,bu süreçte ekonomisi çok iyi kulüpler bile futbolcu ödemelerinde indirime gidiyor. Sanırım bu süreçte bu indirim projesi, bizim evin kulüplerinin de kapısından içeriye girecek. Yakındır bekliyorum.

SENTETİK

Atatürk bu ülkeyi Demirağlarla örmüş, savaştan çıkan ülkenin kalkınması fabrikalar yaptırmış, Genç Türk devletinin kısa sürede ayaklanması için büyük caba harcayan lider olarak tarihe geçmiş. Bu gün benim ülkemde Avrupa’nın terk ettiği senetteik futbol alanları her yeri istila etmeye başladı. Vur kazmayı sök cimleri senetteik saha yap. Bu sahaların iş gücü az ya, daha kolay yoldan devreye giriyorsa . Şimdi son olarak bir cim saha daha ebediyete uğurlandı. Erenlere ikinci sentetik saha geliyor. İçim yanıyor içim. Sentetik sahalar futbol cu sağlığı için sağlıklı değil, sporcu sakatlanmaları için bire bir. Bakıyorum da ASKF zafer kazanmış kumandan edasıyla, Erenlerdeki çimlerin senentik alana dönüş mesi adına  Başkanıyla ,ASKF yönetimiyle kol ,kola  sentetik ,suni resim veriyorlar. Günün iktidarı yeşilleri traşlarken ,ASKF de sözüm ona futbola hizmet adına ,nerede bir yeşil saha var ,fırsatını bulur bulmaz oralara sentetik saha kondurmak adına ilk kazmayı vuruyor. Kimse bana Sentetik saha yaparak spora hizmet masalı anlatmasın. Ben oldum olalı yeşili ,ama doğal yeşili sevmişimdir. Bu zihniyet Emirler, bu zihniyet Karaaptileri ele geçirirse bu çim sahalarda  korkarım tarih olur. Umarım bu sahaların bakımını üstlenen takımlar bu oyuna gelmezler.

TOTRAKAN DÖNDÜ AMA ..

Bizim Hakem evinin elde kalan eski değerlerinden Fuat Totrakan bir süre önce, çeşitli nedenlerden ötürü askıya aldığı Gözlemcilik konusunda geri adım attığı haberi önüme kondu. Totrakan Fuat ligin ikinci yarısında ara verdiği Gözlemciliğe ara giren hakem büyüklerinin samimi ısrarı karşısında katı tutumunu yumuşatıp ,dekrar gözlemciliğe ,hakemliğe hizmet adına geriye dönmüş. Bu dönüş hakem camiası adına iyi olmuştur. Umarım bu dönüş sonrası  taraflar birbirlerini daha iyi anlarlar. Çünkü Totrakan Fuat kaleme aldığı raporun karşılığını alamaz, görüş ve önerileri dikkate alınmazsa  valal bu sefer tasını tarağını toplar kendi evine döner. taraflara tavsiyem , birbirinizi daha iyi anlamaya çalışın. İlgili olanlar  Gözlemci raporlarına itibar edin. Hele hele bu gözlemci bu camiada bir ömür tüketmiş, bilgi becerisi bulunduğu sıfatın içini dolduruyorsa bu tür Gözlemcilerin önünüze koyacağı hakem raporlarını bir kere değil bir kaç kez okuyun. Bir hakemin yetişmesinde gözlemci faktörünü bilen biri olarak bu düşüncemi aldım soframın üstüne koydum. Ha Totrakan döndü ama döndüğü gün Corono Virus salkımı nedeniyle de liglerin ertelendiği notunu buraya düşelim. Sizce bu Virus Totrakanımı bekledi.

MAZİYE BİR BAKIVER

Ben yani Nazım Aktürk , eski futbol hakemi, eski hakem evi yöneticisi, eski İl Hakem kurulu Hakem atama ve Gözlemci atama  görevleri yapmış eski bir hakemim. Bu işe rahmetli Ali Ersevenin yönlendirmesiyle giren biri olarak  şöyle bir maziye doğru kürek çekmeme vesile olan bir resim geçti elime. Nazım Aktürk,İlhan Okyar ( Rahmetli) Şaban Kurnaz şu günlerde nerede bilmiyorum, biz bu üçlü Hakemlik yıllarımızda kafadar hakem üçlüsüydük. Onlarla berabere hem Amatör kümede, hem profesyonel liglerde görev yaptığım anlar bilgisayarın tuşlarına basarken ,geçmişi buğulu gözlerle yeniden yaşıyorum. Yarabbi ne güzel günlermiş o günler. Nazım Aktürk, Şaban Kurnaz ve İlhan Okyar dan oluşan bu tro hakemliği mahalle maçlarında, turnuvalarda çaldıkları düdüklerle, kaldırdıkları bayraklarla geliştirdiler.  Maziye bir bakıver orada neler neler görürsün diyen bedava dememiş.  Bu resme bakışta maziye kürek çekerken ,mazideki o günleri çok ama çok özlediğimi itiraf etmeliyim. Ben Nazım Aktürk olduysam Hakemliğim sayesine nazım Hoca oldum. Bu vesileyle bu recimle buluşmanın verdiği hazla maziye doğru takvim yapraklarını geriye sayarken bu gün hayatta olmayan İlhan Okyara  Allahtan rahmet dilerim. Şaban Kurnaz neredeyse birileri onun nerede olduğunu bana iletirse sevinirim.

YARDIMLAŞMANIN ADRESİNDEKİ PASTAHANE ( KIRKPINAR)

Corono Virüslü günler bizim bazı unuttuğumuz alışkanlıkları hatırlamamıza da neden oldu diyebiliriz. Dostlukları hatırladık, sevgi için kalbimizi yeniden devreye soktuk. Yardımlaşma ruhluda  bu süreçte kapımızı çaldı.  Bir bela kapımızı çaldı ,bazı insani değerleri  her alanda  faaliyete soktuk. Sporda  Ahde vefa projesi kapsamında , GSİM lüğü  spora emek vermiş kişilerin ,kurumların kapısını çalarak onlara Hijyen maddeleri veriyor. Al alma gönül alma derim ben buna.  Umarım bu yardım filosu Sapancaya ,Kırkpınarada uğrar. Kırkpınar demişken, Kırkpınarsporda yıllarca yöneticilik yapmış, spora hizmet vermiş hala hizmete devam eden  Kazım Yılmazda  hatırlanmalı.  Kazım Yılmaz gecen hafta beni arayarak Kırkpınar’daki bir dayanışma  olayından bahsetti. Sokağa çıkmanın komple yasak olduğu iki günde, Akyol Ünlü mamulleri sahibi Selami Akyol bu süreçte Kırkpınar halkına evlere, simit, baca  tağıtımı yapmış. Bu hizmet sürecinde parası olmayanlara el veren Selami Akyol dayanışma ruhuna uygun hareket etmiş. Dedikya şu Corona Viruslü günlerde bazı alışkanlıklarımızı tekrar hatırladık. Kırkpınardaki Pastahane sahibini bu duyarlı davranışından dolayı kutlarız. Bu örneklerin çoğaldığını düşünüyorum.

KARAOĞLAN  FANATİKTE

Sakaryanın hakemlikteki yükselen değeri Atilla Karaoğlan gecen hafta Fanatikte eski Hakem Fanatik yazarı  Deniz Cobana Akyazı’daki evinin kapılarını açmış. Deniz Coban Atilla Karaoğlan için geleceğin hakemi tespitini yapmış. Karaoğlan için FİFA yolununda açık olabileceğini işaret eden deniz Cobana bizde  katılırız. Atailla Karaoğlan ,Zorbay Küçük ve Ali Şansalan  bu gün MHK nin ileriye dönük hakem yüzleridir. Bana göre bu üç hakeminde, FİFA  olmak adına önleri açıktır. Mevcut MHK kim eleştirişe eleştirsin ,kim yetersiz bulursa bulsun, Türk Hakemliğinin yüzünü gençleştirmek adına attıkları adımları ben görüyorum.MHK deki bu değişime uzaktan bakan veya yanlı bakanlar  körse, ben ne yapayım.

 

KURAL VE NAZİ SUBAYI

Serkan Askerin Halk Tv de sunduğu Görkemli hatıraları seyrediyorum. Kadına şiddet bölümünü anlatırken yakaladım programı. Kısa süre içinde Kurallarla ilgili bölümde Serkan Askerin  bir anlatımı beni çok etkiledi. Beni etkileyen bu anlatımı sizinle de paylaşmak isterim. . NAZİ SUBAYI VE KURAL Nazi Almanya’sının sona erdiği süreçte idama mahkum edilen, kurşuna dizilerek yaşamına son verilecek olan sürecin suçlu bulunan Nazi Subayına ,onu idama getirecek olan ilgili son arzusunu sorar ve o bi şey demeden onun alışkanlıkları  bilen idam mangasının başı sen sigarayı çok seversin, bolca sigara içebilirsin der. Bır kaç dakika sonra kurşuna dizilecek olan Nazi Subayı olmaz der. Yetkili ısrar eder hadi iç,Nazi subayı yine içmez ve ısrarın önüne geçmek için duvardaki ( Hier Darf Niçht- Geraucht Verden ) Türkçe açıklaması, Burada Sigara içilmez. Kurallar yaşamın bir parcası olmalı. Kuralla uyum bir ülkeyi her alanda öne çıkartan bir  olgudur. Ben Almanya’nın her alanda yükselişinin içine kurallara uyma konusunda takındıkları tavrı ön plana taşıyorum. Kıssadan hisse  ,kim bundan ne alıyorsa alsın bir kenara koysun.

HAFTANIN ALKIŞI VEFAYA GİDİYOR

Vefa lisesiyle, futbol takımıyla ,Ülkenin marka futbol ,marka eğitim yuvasıdır. 1908 yılında kurulan Vefa takımı şu sıralar Bal liginde mücadele versede, geçmişi onu gündemde tutmaya devam ediyor. Vefa lisesinden, günün aydınları içinde yer alan, Uğur Dündar, Müjdat gezen ve rahmetli Kemal Sunal  gibi isimler çıkmıştır. Daha çok vardırda bunlar medyatik olduğu için, bu üçlü ilk akla gelen isimler olurlar. Vefa Corono Virus nedeniyle günün koşullarında, zor günler yaşayanlara, Mansur Yavaş örneğinde olduğu gibi dokunmuşlar. Ne yapmışlar?  bakkal defterinde veresiye borcu olanların borçlarını kapatmışlar. İşte bu reklam için değil, siyasi çıkar için erzak ve maske dağıtmıyorlar, Corono Virusu bile siyasi fırsata çeviren günün iktidarının aksine, gerçekten  fakir halka dokunuyorlar. Vefa bu nedenle ölmez. Vefa demek ki sadece boza değilmiş. Bende haftanın alkışını benim sofradan VEFA Spor kulübüne gönderiyorum.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!