Salı Sofrası Fabrika ayarları

featured

Salı Sofrası

Fabrika ayarları

Sakaryaspor  kazanmayı ,üç puanın önemini ilk yarının son on dakikasında hatırladığı maçta, Transfer tahtası kapalı ,alt yapı oyuncularından kurulu Malatya önünde, Furkan’ın penaltı kurtardığı mücadelede, geriden gelip üç puanı, üç golle aldı. Maçın analizi için seyrettiğimiz maçı önümüze koyduğumda ne gördüm? İlker Pürün kadro tercihi için eski fabrika ayarlarına dönmüş. Haftalardır tel tel dökülen Dongorun yerine ,iyileşen çağları ,Fırkanla eşleştiren ,Hücum hattının sağ ve sol kanatın Ozal Sol ve Burak’la  süsleyen İlker Pürünün ,gecen yıldan kalan oyuncular oyuna sokarak ikinci yarıda da bu anlayışına, orta sahada Serkan’a ,sol bekte Hurşit’e forma  uzatarak genişlik kattı. İlker Pürünün bu hamleleri oyun olarak ,Sakaryasporu daha etkili hala soktuğunu söyleyebiliriz. Buna karşın Malatya karşısında yine de savunma anlamında rakibe pozisyonlar vermemiz, ilk 35 dakika pozisyon üretmememiz ortaya konulan yeşil siyah oyuna eksi yazar. Kabangonun takipçiliği ile attığı iki gol için ,ilkinde nefis bir asisit yapan hakana ,ikincisin dede Ozan solun inatla takip edip ortaladığı pozisyonun içindeki alkış payından, atan kadar, pozisyonları yaratan oyunculara da pay uzatırız. İki kaçan penaltının içinde kurtaran kalecilerden çok penaltıları atan oyuncuları sorkularken, sakatlığı nedeniyle bir hafta evvel kadroda olmayan Ümit Kurdun attığı şık gol ,uzun süre hafızalarda yer işgal eder diye düşünüyorum.  Sonuç İlker Pürenin Malatya önündeki oyuncu tercihlerinin Malatya önünde olumlu sinyal verdiğini buraya not etmek gerek. Maçın adamı attığı gollerle ,Sakaryaspora nefes aldıran ,gol noktalarında bitirici rol oynayan Kabangoyu maçın adamı ilan ederken ,Umitle iyi bir ikili olmak adına tekrar karşımıza çıkan Çağların sakatlığı için onu maçın talihsiz oyuncu kürsüsüne  oturtuyorum. Ben yazdım demeyi sevmem ama , taaa Keciörengüçü maçından beri form grafiği düşen Dongorun yerine ,gecen yıldan birbirleriyle uyumlu olan Umit Kurt ile Çağlar eşleşmesini çok önceden ben yazdım ,üç hafta sonra İlker Püren devreye soktu. Bu ikili beni yanıltmadı, Malatya maçında kusursuz oynadılar.

BAYAN FİFA KUPADA

Şu sıralar Dünyada olduğu gibi biz dede Bayan hakemlerin önü açılmışa benziyor. Neden ? Dünyada kadınlar şampiyonası var, Dünyada kadınlar ligi var. Bizde kadınların futbol alanları Avrupa’ya ve de dünyayla kıyaslanacak büyüklükte olmasada ,bizde kadın futbolunun ,kadın hakemliğinin ayak sesleri devreye girmeye başladı. İtalya’da ilk kez bir Bayan FİFA hakemi en yüksek ligte görev alacak. Türkiye Dede Bayanlar yavaş yavaş alt liglerde düdük öttürmede ,bayrak sallamaya başladılar. Son olarak Kupada ikinci turda Marmaris –Biga maçını Gamze Durmuş Pakkan düdük çaldı .Kısmen seyrettiğim maçta Bayan Fifa hakem hiçte fena yönetim göstermedi. Beş gollü maçı Menemen kazanıp tur atarken benim aklım Sakarya’ya doğru yol aldı. Neden bizde Bayan hakem yok, neden biz bu konuda geriden koşuyoruz. Bu gün Sakarya hakemliğini yönetenler bu konuyu da hakem evindeki hakem masası üzerine koysunlar. Yok yok Sakarya son yıllarda bayağı gerilerden geliyor. Atilla Karaoğlan var ama oda Adana Demir maçında yaşadığı olayla beraber iki haftadır dördüncü hakem kulvarında maç alıyor. Yeri gelmişken Karaoğlan Atilla kendine dikkat edecek. Bir Atilla ,Bir Levent ,bir Mehmet akıncık ,bir Suat Güz ,klasmanın içinde geziyorlar. Bize daha fazlası gerek. Ha Var Hakemi Erkan Engin var ama  onu bu kategoriye koymamak gerek. Çünkü onun sadece kendine faydası var. Biz Sakarya’yı yükseklere taşıyacak genişlemiş klasman rüzgarından bahsediyoruz.

KAZİMİYE İLE SINIRLI KALIRMI ? KALMADI, DEMİRDE ÇEKİLDİ

Süper lig bu sezon 28 Takımla oynanacaktı ama daha yolun başında  bu sayı 27 düştü. On takımdan oluşan A grubundan Kazımiye ben bu sezon yokum diyerek ,düşmek adına kendi ipini kendi kesmiş. EEE normal bunlar. Yılların Amatör futbolda kalesi olarak gösterilen Demirspor bile lige son anda katılabiliyorsa, mütevazi köy takımı olan Kazımiye ne yapsın. Ülkede ekonomi çökmüş, bu çöken ekonomiden futbolun pay almaması düşünülemez. Hele hele kendi yağı ile kavrulan takımların, kaynayan futbol kazanın tekerleri nasıl dönsün ki. Bunlar iyi günlerimiz, bunu bir kenera not edin. Alkışlamaktan bıkmadığınız Ak iktidarın uyguladığı Ekonomi yönetiminden size düşen pay  bu. Düşünüyorum da Arif iyenin sevilen Çalışkan Başkanı İsmail Karakullukçu olmasa Arifiyede kaç takım kalırdı. Sezon öncesi Aşağı Kirazca  iflas Bayrağını Belediye önüne asmıştı  ,asmasına da İsmail Başkanın yüreği el vermedi ,yaklaşan Genel ve yerel secimleride düşünerek Kirazca’ya  ve diğerlerine el attıda ,Arifiyeden lige katılmayan takım adına, ses seda çıkmadı.

NOT Demirspor yılların yarım aşırı gecen futbol tarihi ile ünlü ,futbolumuzun kara treni Demirsporda Süper Amatör kümeden elini ayağını çekti. Demirsporu yönetenler şöyle bir düşünseler ya, kısa süre önce yitirdikleri Başkanlarına ayıp etmediler mi?

BİZİM ÇOÇUKLAR CORUMDA
Sakarya’nın  bağrından çıkmış, bir zamanlar Sakaryaspor forması altında gördüğümüz Yeşil Siyah gençlerin bir kaçı Corum FK da buluşmuşlar. Mehmet Akyüz , Sakaryaspordan Beşiktaş’a kadar uzanan futbol hayatında bir çok takımda forma giyen ,dışardaki Yeşil Siyah gençlerin en tecrübelisi . Akyüzün yanında bu sezon Berat Ali Genç ile Enes Nalbantta yer aldılar. Bu gençlerden Mehmet Akyüz’le Berat Ali Genç son maçlarında golle buluşurken, Enes Nalbantta yaptığı asistlerle tribünlerden nasibine düşen alkışı aldılar. Bu arada Berat Ali Gençin sırtında taşıdığı formanın numarasının da 54 olduğunu buraya not etmek gerek.

SAN MARİNO YENİLGİSİNİN ARTCI ŞOKLARI

Türk Milli takımının geçmişte kalan yıllarına bakarsanız zaman zaman beklenmedik yenilgiler karaşınınıza sıkça çıkar. Lüksenburg beraberliğinden sonra nüfusu yaklaşık 55 bin civarında olan adı Sanmarino Cumhuriyeti olan ülkenin takımına yenilmenin ardından TV lerde kelle avcıları işbaşındaydı. Bu takıma yenilmek tabiki üzücü, tatbikî böylesi bir yenilgi Türk Milli takımına yakışmadı. Yedek ağırlıklı kadro olsa da ,bir çok oyuncumuz olmasa da sanmarino yenilgisini kimse hafife alamaz. Alamazda  Kuntz gitsin o gelsin ,bu gelsin deyince sorunlar hemen çözülecek mi? Sorun sadece Kuntzmu? Yahu siz aslonan yapılaşmayı yapamazsanız, siz futbolda kendi taşlarınızı kendiniz döşeyemezseniz, Siz bu ülkeyi yabancı cennetine çevirirseniz ,Türk Milli takımına içerden oyuncu bulamayınca dışardaki Türk gençlerine yelken açarsanız ,siz teknik adam konusunda bir türlü doğru adamı bulamazsanız ,Sanmarinoyada yenilirsiniz ,Liectenstainede yenilirsiniz. Doğru yönetimler önce TFF den başlar, Doğru yönetimler Futboldan anlayanlardan kurulu TFF nin oluşmasından geçer. Sırtında Ak forma olanlara  ,futbola tarzan liyakatsiz ellere futbolu bırakırsanız ,olan bu olur. Sanmarino yenilgisi sonrası Spor Medyası basmış feryadı, Futbolda Çakıldık. Yok ya, sadece Futboldamı ? Siyasette, Ekonomide ,Eğitimde ,Yargıda çakılan bir ülkenin, Futbolda yere çakılması kaçınılmazdır. Bu benim için hiçte sürpriz değil. Bu ve buna benzer sonuçları futbolda ekol olan ülkelerde yaşar yaşamasına da, onları attıkları futbol temelleri sağlan olduğundan toparlanışları geriye dönüşleri çok çabuk santraya taşınır.

MHK YE YABANCI BAŞKAN MODELİ

Hamit Altıntop Alman kültürü ile donanmış, Türkiye gerçeklerine tarzan, siyasetin TFF deki emir erlerinden biri. Öyle olmasa  Futbolun başında olurmuydu ? Olmazdı. Milli takımın başına Şenol Güneşten sonra, ona göre stajyer Teknik adam Kuntzu getiren olarak bilinen Hamit Altıntop ,şimdide hakem evine  el atmış.  Ben geçmişte o gün ki adı TFF 1 lig olan ligimize dışarıdan yabancı hakem getirildiğini bilirim. Yaşım o günleri görmeye müsait. Hatta  Alisamiyen de oynanan bir BJK –GS maçında  yabancı hakem seyretmiştim. Bu gün bu iş birazdaha ileriye sürüklenmek isteniyor. Yine başrollerde Hamit Bey var. Davit Elleray tavsiye etmiş, Hamit Altıntopta MHK Başkan adayı olarak Alman Markus Merkin ismini cebine koyarak TFF Başkanının karşısına dikilmiş. İlk görüşmeden olumlu sonuç çıkmasada,bu uğurda taşlar döşenmeye başlamış. Her yıl bir iki MHK değişirken, Süper ligte özellikle büyük diye adlandırılan kulüplerin yarattığı, MHK  ve hakem atamalarına karşı estirilen olumsuz rüzgar, bu işin ateşini yaktı dersek abartmamış oluruz.  Bu adları büyük olan kulüpler başarısızlık girdabına demir attıkları an hedef saptırmada hemen Hakem atamalarına ,hakem yönetimlerine sille tokat saldırırlar. Bu oluşum Spor kamuoyundaki taraftar gruplarında etkiler. Hep şu rivayet dikilir karşımıza, Fedarasyon ve hakemler bu senenin şampiyonunu belirlediler. Böylesi hayal  teorileri üretilen yerde tatbikî  herkes bir yerlere birilerini getirerek bu durumdan sıyrılmak ister. Ah futbolum ah,seni yönetenler futbola tarzan olursa ,futbolu bilenlerde siyaset şemsiyesi altında gezerse, futbolumuzda kim özgür olabilir ki. Çek siyaset elini futboldan ,çek elinide  liyaket sahibi insanlar gelsin futbolumuzun başına .O zaman ne Hamit Altıntopa ,nede yabancı MHK projesinin ateşi yanar. Biz ne yapıyorsak kendimiz yapıyoruz. Dış güçler değil.

BİRLİKTEN KUVVET DOĞARMI ?

Kazımpaşa Birlik genç bir takım kurmuş. İlk maçta karşısına çıkan ,gecen yıl Sapanca’yla final oynayan Bayburt 1918, bizim takımadanda daha genç. Maçın içinden çıkan beraberlik normal sonuç. İlk yarıda İstanbul ekibine hücumda üstünlük kuran ,Sezerle gole çok yaklaşan Kazımpaşa Birlik ,37 de Melihin iki sarıdan atılmasıyla ,bir kişi eksik bitirdiği mücadeleden yine de puanla çıktı. İkinci yarıda Kazımpaşa Birlik on kişi olmasına karşın, ezilmeden rakibine kafa tutması, onlar adına artı yazarda ,bu kadro kalitesi onları yeni geldikleri Bal liginde tutarmı? Erken ama hemen söyliyeyim,bu kadro ile  bu oyuncu grubuyla  Kazımpaşa Birliki bu ligin içinde çok zor kalır.. Bu düşüncelerim, gecen yıl TFF 3 çıkmak adına ,Sapanca’yla final oynayan İstanbul temsilcisi Bayburt 1918 Fk içinde geçerli.

SERDİVAN HAVASI

Serdivan geriye düştüğü maçta Tekirdağ önünde öne geçti ama sonunu getiremedi. Konuk Tekirdağsporun daha etkili hücumlar geliştirdiği mücadelede, Muhammed Aydın 62 de öyle bir kurtarış yaptıki, herkesin Ballı alkışına mazhar oldu. O kurtardı Tekirdağ kaçırdı ,M. Emin attı Ser divanda sevinç çığlıkları Ekrem Karaberi inletti. Konuk Tekirdağspordan gelen kulübe dokunuşları Birol’la semeresini verince, maçın kazananı olmadı .Kim kaybetti ? Bana göre çok pozisyon üreten, ürettiğinden beklediği verimi alamayan konuk Tekirdağspor ,maçın içinden istediğini alamayan takımdı. Serdivan bildiğiniz gibi. Onların bir takım karaketri var, yönetimde o karakterin işleyişine hiç parmak sokmuyor. Serdivan bir gün önce seyrettiğim Kazımpaşa Birliktende , rakibindendi iyi takım. Bu Serdivan beni yanıltmazsa içerde dışarıda kimseye kolay tesli olmaz. Bir başka iddiam diğerlerini daha görmedim ama bu Serdivan Sakarya’dan düşecek üç takım içinde olmamak adına bayağı direnç gösterebilir. Efendim bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!