SAKARYASPOR’UN NEFESİ

featured

Pandemi sürecinde Sakaryaspor’u stattan izlemek mümkün olmuyor sadece online platformlardan izleme imkanına sahibiz. Ben bugün son oynanan Serik maçını da kapsayacak şekilde Sakaryaspor’un son 20-25 yıllık periyoduna genel bir bakış atacağım. Dolayısıyla yazacaklarım bu zaman zarfındaki anlayışı hedef alıyor.

Oynadığımız takımın ili Antalya. Türkiye’deki genel algıya bakarsak Sakarya, her zaman Antalya’nın yanında daha önemli, köklü bir futbol şehri olarak bilinir. Ama gelin görün ki oynadığımız ekip Antalya’nın üçüncü takımı. Bu Akdeniz şehrinin şu anda süper ligde ilk on sırada yer almış iki takımı var. Biz ise fiili olarak üçüncü kategorideki bir ilçesiyle oynuyoruz. Yani yorumlar yapacağımız, irdeleyeceğimiz maç aslında Sakaryaspor’un  Akyazıspor,  Karasuspor  veya Sapancaspor ile aynı statüde bir ilçe olan takımla oynadığı karşılaşma. Kendimizi önemli sayarak, avutarak yıllar hatta çeyrek asır geçiyor farkında mısınız? Bütün bu süreçte yapılan hatalara , verilen kararlara bakmak gerekir ki Sakaryaspor, bu ilde pastanın paylaşılacağı ikinci bir profesyonel takım olmamasına rağmen statü olarak berbat bir konumda mücadelesini sürdürüyor. Esas sorun budur ve yeşil siyahlı takımın bu ligde geçirdiği her yıl geriye gidiştir, üzüntü ve acı vericidir.

Bir diğer konu ise daha acı! Yıllar önce büyükşehir belediyesi sık sık değişen yönetimlerin elinde oyuncak olmaması için, kurumsal bir yapıda ve uzun soluklu olması düşüncesiyle altyapıyı bünyesine kattı. İyi de yaptı. Azlığı çokluğu tartışılır ama belli bir maddi olanak, tesis ve kurum yapısı içindeki altyapı seneler içinde hangi futbolcuları yetiştirdi!!!  Son maça bakıyorum ilk on birde Sakarya doğumlu bir oyuncu var. Muşlu Mardinli oyuncu sayısı ile Sakaryalı oyuncu sayısı sahada aynı!!! Nerede futbol şehri Sakarya! Yedeklere baktım,  orada da oynama ihtimali zayıf olan bir genç dışında kimse yok. Üçüncü küme diyeceğimiz bir yerde, bu pandeminin getirdiği ağır ekonomik zorluklarda, futbolcu yetiştirmesiyle övünen bir kentte durum bu mu olmalıydı! Nerede büyükşehirin rahatlattığı altyapı? Sadece Canberk ile mi baha gelecek? O zavallı (bunu masumiyet ve  iyi niyet anlamında yazıyorum) çocuk da yerli olduğu için en fazla küfrü yiyen, her olumsuzlukta önce eleştirilen, hor görülen bir konumda. Türkiye’nin birçok yerindeki yerel futbolcuların yaşadığı travma gibi…

Fenerbahçe, Galatasaray’ı anlarım ama Sakarya gibi bir kent üstelik süper ligin epey uzağındayken 21 oyuncudan iki tanesinin yerli olmasıyla mı idare edecek? Bu anlayış teknik direktör seçimlerinde de var. Yabancı bir antrenöre bayılıyoruz hem de ne bayılıyoruz! Bu ilde Coşkun Demirbakan, Zeki Çakır, Necmettin Sert vb. hocalar varken bu saydıklarımdan hiçbir fazlası olmayan hocalar seneler boyu bu takıma getirildi. İşte son konuşulan Serdar Bozkurt! Yahu bizim hocalarımızdan tek bir artısını söyleyebilecek var mı? Söylensin de cehaletimizi giderelim!!!

Bu genel konulardan sıyrılıp son olarak  da maçın içine geçelim. Muhammet Reis belki fazla para alıyor ama benim izlediğim son maçta takımın en önemli silahı konumundaydı. Bir kısım takımın sıkıntı yaşadığı ‘saha içi lider oyuncu ‘ özelliğinde yeşil siyahlı ekip için önemli bir isim ki atılan golün önemli bir kısmı da ona ait. Sanırım geçmişte de pek çok maçta Reis’in imzası var. Yani bir takımda tecrübeli, lider ve yetenekli bir oyuncu olmalı ki Sakaryaspor’un bu konuda doğru yaptığını düşünüyorum.

Yenilen gol benim aylardır üzerinde durduğum bir hatadan kaynaklandı: Çıkarken top kaptırma. Bakın üzerinde uzun uzun günlerce çalışmadıktan, konuyla ilgili yetenekli oyuncu bulmadıktan sonra Türkiye’de kaleciden bu şekilde oyun kurmaya kalkmak çoğu zaman tehlikeli sonuçlar verir. Hele bizim alt liglerde dikkat edin futbolcuların çoğu kafası yerde, gözü topta , düzensiz bir şekilde cenk edercesine  futbol oynamaya çalışırken bu geriden oyun kurma olayı hiç de iyi değil.

Büyük olasılıkla Sakaryaspor’u yine bir playoff bekliyor. Bu çok da kötü değil. Epey tecrübe kazanılan bir alanda üç maçlık periyot sonunda da lider gibi bir üst lige çıkılabilir. Şimdiden bu playoff süreci için oyun taktiği, uzatmalar, penaltılar vs. konularda hafta içi antrenmanların en az bir yarım saatinde mesai ayrılmalı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!