KARGENC VE BİSİKLET PROJESİ

featured

İlimizde pek çok AB çerçevesinde gençlik,spor ve Erasmus projesi üreten ve faaliyete geçiren KARGENC, şimdi de sağlıklı yaşam alanında bir çalışma sürdürüyor.

Proje ‘Bisiklet:İki Tekerlek Bu Proje İçin Yeterli ‘ sloganıyla hayat buluyor. Avrupa Birliği finansmanında Erasmus-Spor programı kapsamında yer alan projede Karasu Kaymakamlığı ve KARGENC’in yanında Romanya,Yunanistan ve Avusturya yer alıyor. Projenin uluslar arası toplantısı ise 3-4 Ağustos 2021 tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldı.

Viyana ADD’de yapılan toplantıda ilk sırada sunum yapan Yunanistan ekibi , ülkelerindeki bisiklet kullanımını istatistiklerle anlatıp eğitim alanında yapılan teşviklerden söz ettiler. Daha sonra söz alan Romanya temsilcisi de şehir bazında bisiklet kullanımı ve ülkesinde bu konuda yapılan yeni çalışmaları dile getirdi.

Toplantının ev sahibi konumundaki Avusturya , bisiklet konusunda projedeki en yetkin ülke olarak göze çarptı. Dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında hep ilk üçte yer alan Viyana’da 40 km.şehrin göbeğinde olmak üzere 1400 km.’ye yakın bisiklet yolu bulunuyor. Geçen yıl bisiklet kullanımını daha da yaygınlaştırmak için çeşitli kampanyalar yapılmış.(Müzelere ücretsiz girmek gibi) Bu şehre geldiyseniz ya da burada yaşıyorsanız bisiklet sahibi olmanız şart değil, 120’ye yakın citybike adı verilen kiralama yerleri bulunuyor hatta çeşitli yaş gruplarına ve güzergahlara bağlı olarak rehberli turlar da düzenleniyor. Şehirde ücretsiz bulabileceğiniz sadece bisiklet yollarını gösteren haritaları da edinmek mümkün.

Toplantıda son sunumu yapan Türkiye ekibi ise ülkemizde oldukça düşük düzeyde olan bisiklet kullanımı konusunda planladıkları girişimleri anlattılar. Türk ekibinin başarılı sunumunu izlerken biz de ülkemizde yüzde birlerde dolaşan bisiklet kullanımının nedenlerini sorguladık.

Bizde son zamanlara kadar yapılan ulaşım planlamaları ve gerçekleşmelerinde sadece motorlu araçlar düşünülmüş. Bazı bölgelerdeki engebeli güzergah, bazı bölgelerdeki eski Rum mimarisinden kaynaklanan dar sokaklar da bisiklet yollarının oluşmasında birer faktör olsa da esas sorun bu coğrafyada bisiklet kültürü üretmememizde yatıyor. Hala kadınlar tüm ülke sathında rahatlıkla bisiklet kullanmakta bazı sıkıntılar yaşıyor. Ayrıca bizim ahalide kaliteli otomobiller varken bisiklet kullanan birinin sosyal statü yönünden düşük olduğu algısı maalesef yerleşmiş durumda. Şu anda en önemli sorunlardan biri de ailelerin var olan trafik hengamesi içinde bisiklet kullanımını güvenli bulmamaları.

İşte KARGENC ortağı olduğu bu projeyle tüm bu sorunları bir nebze olsun gidermeyi, alternatif çözüm önerileri sunmayı hedefliyor. Sakarya bu konuda ülkemizdeki avantajlı illerden biri. Bisiklet kullanımına son derece uygun bir arazi yapısı var. Yeni yapılan şehir içi yol çalışmalarında bisiklet yollarına yer verilmesi de olumlu bir gelişme. Ayrıca geçen yıl Sakarya’da Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası’nın yapılması ve sırf bisiklet için şehir içinde bir Ayçiçeği Vadisinin de bulunması bu şehri, bisiklet konusunda ön plana çıkarıyor. Projenin koordinesinde yer alan Karasu Kaymakamlığı da özellikle yeni sahil ve şehir içi düzenlemelerinde bisiklet güzergahlarına yer verilmesini teşvik edip destekliyor.

Son olarak da biraz KARGENC ‘den bahsederek yazıyı noktalıyorum. Geniş açılımı Karasu Gençlik,Sanat ve Spor Derneği olan KARGENC her geçen gün büyüyerek ilimizi hatta

ülkemizi aşan bir noktaya ilerliyor. Avrupa Birliği çerçevesinde birçok Erasmus, gençlik ve spor projeleri gerçekleştiren, ortak olan KARGENC aynı zamanda ülkemizdeki EURODESK temas noktalarından biri. Artık AB projeleri konusunda eğitimler de veren KARGENC aynı anda birkaç projeyi yürüten bir aşamaya geçmiş durumda. Ülke geneline yayılan gönüllü talepleri ise oldukça yoğun konumda. Hasılı KARGENC şehrimizin kültür-sanat ve spor alanında küresel markalarından biri olmuş durumda. Avrupalı partnerleri içerisinde saygın bir konumda olan derneğin bu başarısında yönetim kurulu başkanı Ersel Aydın ve başkan yardımcısı Elif Kayhan’ın gerçekten yoğun, ciddi ve arı gibi çalışmaları önemli yer tutuyor. Serdivan Kemalpaşa Mahallesi Medeniyet Bulvarı’ndaki ofise gelip çalışmaları görenler, Sakarya’daki böyle bir oluşumdan haberdar olup gurur da duymuyorlar değil. KARGENC, aynı zamanda ASKF üyesi ve federasyona bağlı alanındaki tek kulüp olma özelliğini de sürdürüyor.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!