Gerçek Taraftarlık

featured

Gerçek Taraftarlık

Hemen kafadan bodoslama konuya gireyim;

‘’Vur,Kır, Parçala, Bu Maçı Al’’ diyen gurup taraftar filan değildir. Taraftarlık kisvesi altında bilerek ve isteyerek, kişiye ya da kamuya ait bir mala, araca ya da ürüne zarar verme eylemi yapmayan kişilerdir.

Esasen Bazı sloganlar vardır ki biz Türk vatandaşları olarak bizlere yakışmamıştır. Böyle tahrik edici sloganlar daha maç başlamadan söylemeye başlayanların futbola, oyuna saygısı yoktur. Topa, saygısı yoktur. Kendi takıma saygısı yoktur. Rakibe saygısı yoktur. Esasen bu slogan saygısızlığın ta kendisidir.

Böyle düşünen ,böyle bağıran topluluklar asla taraftar kimliği kazanamazlar. Bunların ikinci icraatı sahaya her türlü maddeyi fırlatmaktır. Maçın gidişatına, oyunun ritmine bakmaksızın maçı sabote eden insansı varlıklardır. Maç, oyun umurlarında bile değildir. Varsa yoksa o an bedenlerini ele geçirmiş, baldan tatlı öfkeleridir.

Tam yüz yıldır Türk futbol taraftarı böyle davranıyor. Peki bir sonuç elde edildi mi? Türk futbolu gelişti mi? Türk futbolu dünyada saygın bir yer edindi mi? Hayır. Tam tersine Türk futbolu gerilemeye devam ediyor.

Elbette bunu tek sebebi taraftar değil. Ama eğer taraftar böyle davranmasa, taraftar oyuna saygı duysa, Kötü futbol ve oyunu protesto etse, her takım kendini değiştirmek zorunda kalır. Taraftarın böyle bir gücü var.

Bu gurubun yaptığı üçüncü icraat stadyum malzemesine zarar vermektir. Özellikle oturma alanlarını parçalamaktır. Bunun tek anlamı var, kendi takımına düşmanlık.

Sanki bu taraftarlığın  bedeli kendi takımından tahsil edilmiyormuş gibi. Sanki kırk döktüğü şeylerin parasını kendi cebinden ödüyormuş gibi. Bu insanlar bilerek isteyerek takımlarına büyük zarar veriyorlar.

Gerçek taraftarlığın bunun hiçbir ilgisi yoktur. Gerçek taraftar futbolu sevendir. Oyuna saygı duyandır. Rakibine saygı duyandır. Gerçek taraftar kendi takımı ile ilgilidir. Oyunun içine girer, oyuncusu ile birlikte hareket eder. Kendi takımını teşvik eder.

Rakip üstünde centilmenlik sınırları içinde kalarak psikolojik baskı kurar. Oyunu çok iyi takip eder, oyun üstünlüğünün takımına geçmesi için onu şarkı, slogan ve söylemleriyle motive eder.

Gerçek taraftar sonuçla pek ilgilenmez. Onu ilgilendiren takımının oyunudur. Takımı oyunun hakkını veriyorsa coşkuyla destekler. Takımı güç anlar yaşıyorsa sevgiyle merhametle onları teşvik eder, motive eder, kucaklar.

Futbol oyunu üç neticeli bir oyundur. Dünyanın hiçbir takımı yenilmez değildir. Yok böyle bir şey. Her takım yenilir. Her takım maç içinde güç durumlara düşer, gol yer ve yenilir.

İşte burada aklı başında, kendine ve takımına güvenen vakur taraftar, şefkatle kendi takımına sahip çıkar ona sarılır. Kendi takımının sorunlarını çözmesi için sabırla bekler. İlgisini, alakasını hiç kesmez.

Gerçek taraftarların kendi özgün şarkıları olur. Hakiki taraftar başka taraftar guruplarını taklit etmez. Eğer herkesin kullandığı tezahürat ve sloganları kullanıyorsanız, sizin kimliğiniz ve özgünlüğünüz nerede kalır.

Sizi diğer taraftar guruplarından ayıran ne olur. Hiç. Kocaman bir hiç..

Taraftarlık, futbolu ve oyunu sevmektir. Taraftarlık, kendi takımını baskı altına almak değildir. Taraftarlık, özgün tezahürat biçimleriyle takımına enerji yüklemektir.

Sakaryalı  taraftarımı9z olan tantanalarda  özgür ve organize edilen taraftarlarımız genel çalışmalarında yakışır şekilde yeni şarkılar besteleyip stadyumda hep birlikte icra etmeye çalışacaklardır.

Ben şu anda bizim  tantanalarımıza güveniyorum Yaptıkları her şey Sakaryaspor’umuzun başarısı için olduğunu iyi biliyorum.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!