FEDERASYON,MEDYA VE HAKEMLERİN AKIL EDEMEDİĞİ

featured

FEDERASYON,MEDYA VE HAKEMLERİN AKIL EDEMEDİĞİ

Bugün Avrupa’da beş büyük ligden sonra en pahalı ve en çok izlenen ligi hangisi biliyor musunuz?

İngiltere Championship! Yani İngiliz 2.ligi…

Premier ligden sonra büyük bir pazarlama yeteneğiyle dünyada pek çok ülke bu ligin yayın haklarını almış durumda. Para ve sponsor akınca da kaliteli kadrolar ,iyi statlar ve etkili futbol beraberinde geliyor. Önemli şehir takımlarının olması da bu ligin değerini artırıyor.

Aynı şekilde Almanya 2.ligi…

Bizim de yayın haklarını aldığımız çokça kaliteli bir lig. Pandemi öncesinde Hamburg-St.Pauli derbisini elli bin civarında seyirci izledi. Son derece rekabetçi bir oluşum var.

Ya Türkiye’nin 2.ligi yani TFF 1.lig?

Pazarlama yeteneği olmayan, geleceği hesap edemeyen, zekasını kullanamayan (belki de yok ya da kısıtlı) ellerde yerlerde sürünüyor.

Değil dünyaya pazarlamak bizdeki yayıncı kuruluş bile ‘bu ligi kimse para verip satın almıyor, zararım diz boyu, bunu benden alın.’ dedi. Hiçbir özel televizyon da başından batık olan bu işe girişmeyince TFF 1.lig maçları devletin televizyonundan şifresiz yayınlanmaya başladı. Yine de insanlar pandemi nedeniyle önemli sürelerde evde olsa da izlenme oranları oldukça düşük.

Neden?

Lig oluşturulma diye bir kavram, ticaret zekası yok da o yüzden…

Tuzla- Keçiören maçını kim izler Allah aşkına! Yani bırakın Adana, Malatya’da Tuzla ilçesinde bile doğru dürüst izlenmiyor. Hele bunu (bir beyin hasarı yaşamamışsa!) dünyada izleyecek var mı?

Sakarya, Kocaeli, Diyarbakır, Mersin, Şanlıurfa gibi takımlar bu lige itilmedikçe ,eften püften ilçe takımları lige doluştukça bu lig izlenmez.

Futbol artık sadece sahada oynanan bir oyun değil büyük bir endüstri! Para kazanmadıkça herşey geriye düşer. TFF bu oluşumu yapmalı, her zaman eğitilmesi, beyinlerinin geniş ufuklu olması için çalışmalar yapılması gerekli ,dediğim hakemler, medya bu işe el atmalı.

Sadece sahada gördüğünü çalmakla hakem olunmaz. El altından büyük şehir takımları lige dahil edilmeli ki sponsor, para, rating, seyirci gelsin.  Bu futboldan para gelmezse hakemler,federasyon,medya da para kazanamaz. Siz bu ürünün para kazanmasından da sorumlusunuz.

Para olmazsa hakem olarak sen bu ücretleri alamazsın. Parayı Tuzla-Keçiören maçı değil Sakarya-Kocaeli, Mersin-Şanlurfa maçı getirir. Trakya’dan da bir takım gerekli.

Denilebilir ki ‘Düzgün yönetilsinler de çıksınlar, biz engel mi oluyoruz?’

Bu görüş de yanlış. Çünkü bu ülkede takımların %95’i kötü yönetiliyor. Bu dernek ve daha da önemlisi kafa yapısıyla yakın zamanda düzelmeyecek de.

Bir de stat konusu var. Devlet pek çok ile modern statlar yaptı. Ancak bu statların illerindeki takımlar daha alt liglerde olduklarından göz önüne gelemiyor, değerini göremiyor, bakımı da aksıyor. Uyanık olup el altından bu statlarda oynayan takımlar da birinci lige atılmalı.

Ümraniye resmen belediyenin çoklu tesisinde oynuyor. Ben bunu Hollanda’da değil ikinci ligde amatörün amatörü kasabada gördüm. Diğer birkaç takıma bakıyorum şu anda: Kiminde yanda iş makineleri kiminde kum yığınları kiminde üç taraf brandalarla çevrilmiş kiminde karşıki apartmandan halı silkeleyen ev kadınları da gözüküyor.

UEFA standartlarına sahip stadı olan Kocaeli ise alt ligde! Bu ticari kafanın hakem ve federasyonda olmamasının sonucudur. Bırakın maç sonuçlarını vs. anlatmak istediğimi anlayın.

Aynı olay süper ligde de var. Başakşehir, Kasımpaşa, Karagümrük bu ligin hangi değerini yükseltiyor? Yerlerine Samsun, Adana Demir, Altay olsa daha mı kötü olur?

Yazıyı bitirirken okuyanların lütfen yazının başındaki cümlelere bir daha dönmelerini istiyorum. Heyecan,kalite, para için önce stadı, seyircisi, potansiyeli yüksek takımlardan bir oluşum yapılmalı.

Aksi durumda herkes kaybeder. Şu anda olduğu gibi… Sizce bu haliyle 2.lige para kazanmak için hangi kuruluş yayın hakkı için talip olur.

İstediklerim.

Birkaç düdükle olur.

Üstelik bizim hakemler de bu işin uzmanıyken!!!!

 

 

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!