Aytaç Ak ve Toprak Talip

Sakaryalı Profesyonelleri anlatmaya genç kuşakla devam ediyoruz.

Aytaç Ak ve Toprak Talip

Futbolun profesyonelleri, bu şehrin futbol ocağından çıkmış, geride bir takım yeşil siyah izler bırakmış oyuncuları anlatmaya bugün genç kuşak iki oyuncu ile devam edeceğiz. Bu doğrultuda bugün rahmetli Osman Yıldırım’ın damadı, deprem mağduru, depremde anne ve babasını kaybetmesine karşın yaşama tutunan, futbolda bayağı iz bırakan Aytaç Akla beraber, şuan Sakaryaspor’da Futbol okulları direktörü olarak görev yapan, geçmiş süreçte kısa sürede olsa Sakaryaspor görmüş olan Talip Toprak’ı anlatmaya çalışacağız.

HARMANLIK PATENTLİ AYTAÇ

1985 doğumlu Aytaç Ak, yeşil siyah futbolun içinde Harmanlık eğitimi alarak yola çıkan bir oyuncu. Harmanlıklı yıllarda Tevfik Tetik’ten önemli futbol desteği alan, Tevfik Tetik’i yaşamının önemli bir yerine monte eden Aytaç Ak 1995 yılında Harmanlık’ta futbol eğitimi alır. 1999 depremi ondan anne ve babasını yaşamının içinden alması Aytaç Ak’a büyük sarsıntı yaşatır. Bir yıllık İstanbul’daki eğitim sürecinin ardından 2001 yılında tekrar Harmanlıkspor’a dönen Aytaç Ak, futbola başladığı yerde tekrardan yaşama ve futbola sarılır.

AYKUT YİĞİT VE CAREW

Aytaç Ak Harmanlıkspor’da oynarken, gösterdiği futbol yükselişi Aykut Yiğit’in dikkatini çeker. O dönemlerde Sakaryaspor’da görev yapan rahmetli Aykut Yiğit’in tavsiyesi ile 2003 yılında Aytaç Ak’a Sakaryaspor kapısı açılır. Yeşil Siyahlı forma altında savunmadaki başarılı günler ona Yeşil Siyah formada yer açar. İnönü’de Beşiktaş maçında Norveçli Carew’e adım attırmayışı, Carewle girdiği hava topu mücadelelerindeki üstünlük Carew’i çileden çıkarır. Hatta o süreçte Carew’in Aytaç’a sıkı markajdan sıkılıp yüzüne tükürdüğü yazılı ve görsel basında gündem yaratır. O yıl Sakaryaspor’da yaklaşık 16 Süper Lig maçı oynayan Aytaç, sezon sonu Sakarya dışına ilk yolculuğunu yapar.

PARA KAZANDIRDI

Aytaç Ak, Sakaryaspor’dan ayrılırken Sakaryaspor’a para kazandıran oyuncu oldu. Gençlerbirliği ve Malatya’nın talip olduğu Aytaç’ı Sakaryaspor, şartları daha iyi olan Malatyaspor’a verir. Malatya’da iyi başlayan sürece önemli bir sakatlık devreye girer. O sezon sonu Malatya yönetimi sakatlığa rağmen Aytaç’ı bırakmaz.

KARAMAN TERS GELDİ

Malatyaspor’da oynarken sezon içinde bir sürpriz yaşanır. Malatyaspor’a ligin başlamasının ardından Hikmet Karaman takımın başına gelir. Hikmet Karamanla yıldızı barışmayan Aytaç Ak’ı Malatyaspor, Ankaragücü’ne kiralık verir. Karaman sürprizi burada da karşısına çıkar. Malatya’yı üç hafta sonra bırakan Hikmet Karaman bu sefer de Aytaç’ı Ankaragücü’nde karşısında bulur. İkili arasında şu diyalog geçer, Hikmet Karaman Aytaç’a, “sen burada ne arıyorsun?” Aytaç aynı şekilde cevap verir, “Hocam sen burada ne arıyorsun? Malatya’da hiç olmazsa bir devre kalsaydın da biz de burada futbolumuzu oynasaydık” der. Ankaragücü Başkanı o dönem Sergen Yalçınların da buluştuğu Şekerspor’a Aytaç Ak’ı kiraya verir ve Aytaç sezonu orada tamamlar.

SİVAS VE BÜLENT UYGUN

Aytaç Ak’ın futbolunda Bülent Uygun’un yeri önemli bir yer kaplar. Aytaç’ı Sivasspor’a alan Bülent Uygun’a bu konuda minnettarlık duyan Aytaç Ak, Sivasspor’un başarılı olduğu süreçte Sivas forması giyer. O sene averajla dördüncü olan Sivasspor’da İnter Toto maçı oynayan Aytaç Ak, bir sene sonra Bilica gelince savunmadaki forması tehlikeye girer. Bülent Uygun’un da onay vermesiyle Diyarbakır’a kiralık giden Aytaç Ak, sezon sonu Sivas’a geri döner.

DİRİLİŞ YILINDA SAKARYASPOR’A DÖNDÜ

2011 Sezonunda İsmail Gürses döneminde Diriliş yılı projesi kapsamında Sakaryaspor’a dönen Aytaç Ak, bu geriye dönüşte hayal kırıklığı yaşar. Verilen sözlerin tutulmaması, geriye dönüş hikayesini zedeler. Aytaç Ak bu süreçte devre arasında Tarsus İdmanyurdu’na  gider.

MUSTAFA REŞİT AKÇAY VE 1461 TRABZON

Aytaç Ak, Tarsus’daki kiralık sürecin ardından kendisini çok isteyen Mustafa Reşit Akçayla beraber 1461 Trabzon’a gider. Burada şampiyonluklar yaşayan, başarılı süreç yaşayan Aytaç Ak, bir önemli notu önümüze koyar. Verilen sözlerin tutulması, takımdaşlık ruhunun yaşama geçmesiyle beraber 1461’de güzel bir birliktelik Aytaç Ak’ın futbol hayatında önemli bir rol oynar. Burada Türkiye Kupası’nda da forma giyen Aytaç Ak büyük bir sakatlık geçirince bir yıl futboldan uzak kalır. Bu sakatlığa rağmen 2 yıl daha Trabzon’da oynayan Aytaç Ak sonra tekrar memleketine Sakarya’ya döner.

GÜRSES DAVETİ

Aytaç Ak 2016-2017 sezonunda İsmail Gürses’in hedef kadrosu için davet aldığı Sakaryaspor’a gelir. Sakaryaspor o yıl TFF 3. Lig’de Play-off oynayarak TFF 2. Lig’e çıkarken Aytaç Ak o günlerde kadrodaydı. O yıl Sakaryaspor Diyarbekir’i yenerek TFF 2. Lig’e çıkar. Aytaç TFF 2. Lig kadrosunda bir süre yer alır ama ayağındaki problem onu takımın içinde fazla tutmaz. Aytaç da devre arasında Amatörlüğe dönerek futbolda son şansını Adapazarıspor’da dener ama bu denemede de sakatlık ona fazlası için müsaade etmez.

MİLLİ OLDU

Aytaç Ak Sakaryaspor’da oynadığı 2004 yılında Milli takım görür. U 20 takımında Dünya Kupası (Almanya ve Hollanda’da oynanan U 20 Milli takımda) o günkü süreçte Aytaç Ak’ın takım arkadaşları arasında Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Olcan Adın ve Gökhan Güleç de yer alır. Aytaç Ak şimdi ne yapıyor? Aytaç Ak şu sıralar Sakaryaspor alt yapısında U 11 ve U 13 takımlarında teknik adam olarak görev yapıyor.

HENDEKLİ TALİP TOPRAK

1979 Hendek doğumlu olan Talip Toprak futbol yaşamına 1993 yılında Köy Hizmetleri’nde merhaba der. Köy Hizmetleri’nde Mustafa Bayraktar’dan futbol eğitimi alan Talip Toprak’ın futbolda yolu 1997 yılında Sakaryaspor alt yapısı ile kesişir.

SAKARYAPOR YILLARI

1997 yılında Sakaryaspor alt yapısına gelen burada Yenal Kaçıra ve Recai Çaloğlu’ndan Yeşil Siyah futbol eğitimi alan Talip Toprak, o yıllarda Genç takımda Hasan Tuncel, İlhan Var, Mahmut Hanefi, Oğuz Azaklı ve Mustafa Sertle beraber Genç takım birlikteliği yaşar. 2002 yılına kadar Sakaryaspor’da forma giyen Talip Toprak daha sonraki yıllarda futbolunu dışarıya taşır.

KARTAL – DİYARBAKIR

Sakaryaspor’dan 2002 yılında ayrılan Talip Toprak’ın futbol yolculuğu Kartalspor’a uzanır. İki yıl burada oynayan Talip Toprak Diyarbakıspor’a gider. Burada yaklaşık üç yıl oynayan Talip Toprak 2008 de tekrar Kartalspor’a döner ama yaşadığı sakatlık onu 2008’de futbolun dışına iter. 10 Yıllık profesyonel geçmişine nokta koyan Talip Toprak unutamadığı bir anısını bize şu sözlerle anlattı.

SEVİNSEM Mİ ÜZÜLSEM Mİ

Talip Toprak’ın futbol anları kitabında bir anısı hüzün ve sevinci birlikte barındırır. “2004 sezonunda Diyarbakır’da oynuyorum, o yıl düşmeme mücadelesi verdiğimiz takım Sakaryaspor. Biz Samsunspor’u deplasmanda 1-0 yeniyoruz, Sakaryaspor Malatya’da 4-2 kaybedince düşen Sakaryaspor oluyor. Bir yanda ekmeğini yediğim Diyarbakır, bir yanda memleketimin, bir zamanlar formasını giydiğim Sakaryaspor. Kısacası sevinç ve hüzün bu süreçte yüreğimi kapladı.”

ADAPAZARI VE KOCAALİ

Sakatlık nedeniyle Profesyonel futbola nokta koyan Talip Toprak, Ercan Zorlu’nun Adapazarı davetine uyarak futbola dönüş yapar. Adapazarısporla BAL’a çıkış mutluğu yaşayan Talip Toprak bir yıl sonra çıktığı Kocaalispor yolculuğunda yine Ercan Zorlu önderliğinde BAL’a çıkış mutluluğunu ikiye katlar.

TEKNİK ADAMLIK YILLARI

Talip Toprak Kocaalispor’da başlayan Teknik adamlık kariyerine BAL’a çıkışla yol alır. Üç yıllık Kocaali sınavının ardında Karasu Güven’de de teknik adamlık deneyimini cebine koyan Talip Toprak üç yıl Yüksek Lisans ve dört yıl lisans eğitimi aldıktan sonra Sakaryaspor’da futbol okulları direktörlüğü için kollarını sıvar. Talip Toprak UEFA B Lisansı ile Teknik adam olarak bir Sakaryaspor projesine odaklanırken, oğlu Ensar Efe de Sakaryaspor alt yapısında 2006 doğumlular yaş grubunda Yeşil Siyah futbolda yükseliş trendine girmiş.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!