Profesyonel ligler seyircisiz bir şekilde tamamlanırken BAL henüz başlamadı bile. Süper amatör,1.amatör,2.amatör, yaş grupları ve altyapılardan ise haber, açıklama bile yok. Bunu bir kurumu, şahıs suçlamak amacıyla yazmıyorum. Dünya genelinde de amatör lig maçları oynanmıyor. Bu işi düzgün yaptığına inandığımız Almanya’da da durum farklı değil.
Geçmişi bu aşamada konuşmak çok da mantıklı değil. Önemli olan bundan sonraki süreci yönetmek.
Önemli miktarda maddi gelire dayanmayan, çoğunlukla gönüllü tarzda yürüyen amatör liglerde pandemi sonrası kaynak bulma konusunda epey sıkıntı yaşanacak. Çocuklar, gençler pandemi boyunca eve tıkandı, bilgisayar oyunlarına eskisinden daha fazla yöneldi, kilo aldılar, futboldan, eğitimden koptular. Bu nesli tekrar futbola döndürmek pek de kolay olmayacak. Zaten Z kuşağı arasında futbola ilgi oldukça zayıf. Pandemi bunun tuzu biberi oldu.
Tekrar toparlanma sürecinde aile, öğretmen ve antrenörlere büyük iş düşüyor. Ortada rehabilite edilmesi gereken bir nesil oluştu. Özellikle altyapı takımlarının oluşmasında önemli bir efor sarfetmek gerekecek.
Sakarya özeline inersek;
Amatör takımlardan hiç haber alınamıyor. Futbol İl Temsilciliği her takımı arayarak güncel durum tespiti yapmalı ve sonunda da bunu raporlayıp kamuoyuna, ilgili makamlara sunmalı. Hem var olan tablo netleştirilir hem de bu kulüpler kendileri ile ilgilenildiği ,unutulmadıkları fikrine sahip olurlar. Gerçi Sakarya ASKF genel kuruluna katılım tek adaylı ve pandemi olmasına rağmen hiç de kötü değildi. Ama bu durumu biraz da Yaşar Zımba’nın kişisel gücüne bağlamak daha doğru olur.
Sakarya’da özellikle köy takımlarındaki durum merak konusun. Bunlar gelecek yıllarda hangi kadroyla nasıl lige katılacaklar , belli değil. Belki de bazı ekipler kapılarına kilit vuracaklar.
Önümüzdeki sezon güz mevsiminde olmasa da şahsen 2022’nin ilk aylarında ben süper ve birinci amatör kümenin oynanabileceğini düşünüyorum. Her sektöre az
veya çok belli bir destek sağlandığı bu ortamda TFF, ligler başlamadan lige katılacak ekipleri tespit edip bunlara belli bir maddi yardımda bulunmalı. Belediyeler işin malzeme yardımı kısmını halletmeli. Amatör kulüplerden belli bir süre vize, transfer vb. ücretler alınmamalı. bu takımlara yapılacak yardımlar TFF’nin devasa bütçesi içinde çok da önemli bir meblağ teşkil etmeyecektir.
Hasılı belli bir süre amatör kulüplerin ayakta durması, tekrar faaliyete geçmeleri için suni teneffüs şart gözüküyor.
İlgili Haberler