Sportif yaralanmalar,

Sportif yaralanmalar,

Spor sakatlığı nedir?

Spor sakatlıkları genel olarak sportif aktiviteler sırasında meydana gelen her türlü hasarın kolektif adıdır.Genelde spor dallarına özgü özellikler içerir. Çeşitli spor dallarından bazı örnekler verirsek, şöyle bir tablo ile karşılaşırız: Yaralanmaların yüzde 22’si ezilme, yüzde 20’si kırık olarak bulunmuştur. En sık yaralanan bölgenin ise yüzde 60 ile alt taraf olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sporcularda sportif yaralanmaların dışında, bir de aşırı kullanma kökenli çok sayıda yaralanma görülmektedir.

Girgin, futbolcularda genellikle sıyrıklar, ezikler, yüzeysel çürükler, basit kas travmaları, kas krampları, basit ayak bileği burkulmaları, basit burun kanamaları, bel ve sırt bölgesinde geçici yaralanmalar, boyun bölgesi travmaları, kaş ve baş bölgesi yaralanmaları görüldüğünü belirtmektedir. futbolcularda sıklıkla burkulma, ezilme, menisküs lezyonları ve kas kopmaları) görüldüğüne de işaret etmektedir.

Futbolcularda sık görülen yaralanmalar: biri de kasıkta uyluğun iç-üst kısmında meydana gelen ağrılardır. Burada futbolcuların dizlerinin tam gerilmiş iken bacağın kalça ekleminde aşırı uzaklaşması ile dirence karşı topa çıkarak savunma yapması, yada bu pozisyonda topa kayarak müdahalesi yaklaştırıcı kasların aşırı gerilmesi ve hareketin sonucu bağ kopmalarına veya kemiksel değişikliklere neden olur.

Basketbolcularda yaralanmalar: Yumuşak doku lezyonları yüz yaralanmaları,lif kopmaları, kramplar vb), eklem travmaları (bağ lezyonları, menisküs lezyonları,omuz çıkıkları), kırıklar ve büyük yaralanmalar görülebilmektedir.Koşucular üzerinde yapılan bir çalışmada da sporcularda en çok kas ve tendon zorlanmaları,eklem ve bağ yaralanmaları ile menisküs lezyonları görüldüğü saptanmıştır. Bunların nedeni olarak da antrenman (yanlış antrenman, ağır antrenman ve antrenman sırasındaki ani değişiklikler), anatomik faktörler ile ayakkabı ve zemin gösterilmiştir.

Halterde yaralanmalarda  Daha çok yumuşak doku yaralanmaları sıklıkla görülmektedir. Bu yaralanmalar haltercilerin gövde ve göğüs kafesi kaslarında, sırt kaslarında ve el bileğinde ortaya çıkabilir.

Boks sporunda yaralanmalar: En çok yaralanan bölge yüzdür. Bilindiği gibi boks sporunda öncelikle yumrukların hedefi yüz ve çenedir. Bu nedenle yüzde hafif çürüklerden başlamak üzere, önemli kırıklara ve yüzdeki organların ciddi yaralanmalarına kadar değişik derecelerde yaralanmalar görülebilir. En çok yaralanma kas yarılmalarıdır. Ayrıca ikinci planda ve zamanla oluşan yaralanma ise boksörlerde burun kemiğinin kırılması.

Judocularda yaralanmalar: El bileği ve parmakla ilgili yumuşak doku yaralanmaları, diz bölgesinde sathi sıyrık, eklem içi ve dışına kan birikmesi, bağ, kapsül ve menüsküs yaralanmaları  ile çeşitli kafa travmaları görülebilir.

Kayakçılarda yaralanmalar Ayak bileği yaralanmaları, bacak yaralanmaları, diz eklemi yaralanmaları,kafa travmaları, omurga yaralanmaları, donmalar ve ultraviyole yanıkları görülmektedir.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!