Salı Sofrası The End

featured

Salı Sofrası

The End

Futbolda tek maçlık hikayelerin anlatımı ,izlenimi farklıdır. Sakaryasporun Eyüp’le oynadığı , adına Playof denilen mücadelenin içinden ,uzatmalarda atılan Alpaslan’ın müthiş final golüyle yenik ayrılması, olası Süper lig hayallerine darbe indirmiştir. Son anlarda atılan golle kazanmak ,kazanana  ne kadar çok  çoşku taşırsa ,kaybetmekte o derece yüklü futbol hüznünü futbol bedenine yükler. Sakaryaspor kassango ve Burak Süleyman’ın silik kaldığı Playof final akşamında, oyunun 120 dakikaya yayılan bölümünde, kazanacak kadar iyi oynamadı. Amma ve lakin hesaplı kitaplı oyunda  oyunun normal akışında da ( 90 Dakikakasından bahsediyorum) kaybedecek kadarda  fazla pozisyon vermedi. Hatta  bu süreçte 66 dakikada Roshinin direkte patlayan net gol pozisyonunda şansız olan takımın adı sakaryaspor olarak kayıtlara geçti.  Şans ve şansızlık  futbolda ikiz kardeş gibidir. Eyüp’ün uzatmalarda, Çağlayanın büyük hatası sonrası  Halile girdiği net gol pozisyonunda,  Cihanın kalesinde devleşmesi ,Recep Niyazın bomboş pozisyonda ,kafa ile net gollük pozisyonun autla kucaklaşması ,  Eyüp adına şansızlık , Sakaryaspor  adına şans anlarıydı.  Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi futbolda şans ve şansızlık ikiz kardeş gibidir. Sakaryasporun Alpaslanın füzesiyle kaybettiği ,Eyüpün  adını  yukarılara umut olarak taşıdığı playof akşamında  bunları gördük.   Yaşayan görür misali ,bu şok playof akşamı da futbol yüklü yüreğimizde kendine yer buldu. Sakaryasporun bu sezon ki futbol hikayesi buraya kadarmış. Buradan ötesi neden olmadı,niçin olmadı  diyerek, hüzün akşamının içini fazla meşkul etmeden şunu söylemekte yarar var, Kazanan Eyüpün elindeki oyuncu grupu ile bizim elimizdeki oyuncu grupunun arasında dağlar kadar ol masada, bayağı fark var. O fark bana göre Eyüpü playofta ikinci tura taşıyan en önemli faktörlerden biriydi.

İLAHLAR EYÜPÜ İSTEMİŞ

Cuma akşamı kaybedilen maç sonunda kameralar eşliğinde basının karşısına çıkan Taner Taşkın bakın dramatik maç için neler demiş. Muthiş bir uzatma golyle kazanan Eyüp karşısında maçı uzatmadan öteye taşımayı ,penaltılara kadar yürmeyi bu takım hak etmişti ama ,olmadı. Eğer oyunun normal süreci içinde Rossinin fzesi direkten geri gelmeyip gol olsaydı ,bu maçın içinden farklı bir hikaye çıkabilirdi. Ne yapalım futbol ilahları Eyüpü daha fazla sevmiş olaçakki ,Alpaslanın müthiş golü devreye girdi.  Taner taşkından sonra kaptan Umitin Eyüp yenilgisi ile ilgili çok konuşulan bir açıklamasıda kamuoyunda çok konuşuldu. Umit diyorki,eğer  maçın içinde ve uzatmalarda pis bir golle yenilip elenseydik çok üzülrdüm. Alpaslanın çok konuşulacak ,uzun süüre hafızalrada gezecek olan jeneriklere geçecek kadar attığı güüzel gol nisbeten üzüntümüzü hafifletti demiş. Buda bir görüş ,saygı duymak gerek. Kaleci, Cihanın ileride olduğu görüşü ile kaleciyede Alpaslanın attığı şık golden pay uzatmaya çalışanlara derimki,zaten her atılan golün içinde mutlaka bir hata vardır. Bu nedenlede futbol hatalarla dans eden bir oyunun adıdır. Taner taşkının ilahlar Eyüpü istemiş şeklinde yaptığı açıklamayada çok fazla katılmıyorum,İlahlar ister belki ,ancak sende bir şeyleri haketmek için ,birşeyleride iyi yapacaksın. Eyüp oyunun akışı içinde kazanmak adına bizden daha iyi işler yaptığını ,ben söylüyorum,isteyen katılır,isteyen katılmaz.

BURASIDA ALMANYA ( DORTMUND  EVİNDE   YIKILDI )

Sakaryaspor evinde uzatmalarda yediği golle Playof umudu dışında kalırken, Almanyada ( Bundesligada ) Dortmund evinde oynadığı  son Mainz maçına lider çıktı,lider kalamadı. Kazansalardı Bayern Munihi geride bırakıp şampiyon olacaklardı , kazanamadılar ikincilikte kaldılar.  Nekadar dramatik değilmi? 2-0 geriye düştükleri maçı 2-2 den öteye taşıyamadılar ve kendi evlerinde aldıkları bu beraberlikle şampiyonluğu kendi elleriyle  bayern Munihe kaptırdılar. Sormak isterim size Eyüpü yenseydi bile daha gideceği çok yol olan Sakaryaspormu daha fazla üzülür ,yoksa  mainz maçını kazanamadığı ,berabere kaldığı için şampiyonluğu Bayern Munihe kaptıran Dortmund mu daha fazla üzülürdü? Süper lig hayalleri bir ara  öne çıkan Sakaryasporun üzntüsünü hafifletmek adına ,bizden daha dramatik bir sonla kucaklaşan Dortmund örneğini vermek istedim. Ne yalan söyliyeyim,son yıllardaAlmanyada şampiyonluk egomanyası kuran Bayern Munihin  değil,Dortmundun şampiyon olmasını  çok isterdim.  Ne diyelim buradada  İlahlar Bayern Munihi istemiş.

 

YEŞİL BEYAZ ALKIŞ ( Erenlerden sonra Harmanlık )

Yıllar sonra ,tam 8 yılın ardından  U18 gençlerde,  Erenlerspordan sonra Harmanlıkspor Yalovadan Türkiyede bu yaş grupunda ,dört takım arasında kalan takım olarak ,bir başarıya imza attı. Erenlerspor Konyada final oynamıştı. O tarihte Erenlerspor Türkiye ikinciliğinde kalmıştı.  Umarız Harmanlık bu çıtayı daha ileriye çeker. Gelin, Erenlerin Deniz Cobanın yönettiği finalde, Erenlersporun teknik kadrosunda kimler varmış onlara bir bakalım.  İzmirsporla oynanan finalde Erenlersporun başında İsmai Küçük,Şaban Çolak ve  bu gün Harmanlıksporu Yalovada Türkiye finallerine taşıyan Gürcan Alkanda ogünki teknik kadronun önemli  resimlerinden  biriydi. Erenlerde o yıllarda Tacettin Öztürkün başkan olduğunu hatırlatıp bu vesileylede hakkını teslim edelim. Ben o günlerde sürecin en önemli görsel TV si Kanal 54 de Spor ekstrada Erenlersporu programıma konuk etmiştim. Bu gün Türkiye şampiyonasında  Samsun Atakum bld, Iğdır Alagöz ve Bursa Osmangazi ile oynayacak olan Harmanlıksporu konuk edeceğim TV kuruluşunda değilim. Ancak   onları alır köşemizde ağırlarız,alır onları futbol gönlümüzde konuk ederiz. Bu gün için İsmail Yağlar Başkanlığındaki yeni yönetim Metin Ergezenden alınan futbola hizmet bayrağını daha yukarılara taşımıştır. Bu arada Harmanlıksporun Türkiye şampiyonası  hedefini yukarılara taşırken, ilk turdada bir penaltı ,yarı finaldede yine bir penaltı hikayesi ile başarılı olduğunu buraya not etmek gerek. Yeşil Beyaz yükseliş hikayesini açarak yol almaya devam ederken, karşımıza çıkan futbol gerceklerinede göz atmak gerek. Yalovada ,Üçlü avarajın finale koşacağı yolu aralayan , Penaltı becerisi ile Kocaeli Güneş ve İst kartalı penaltılarla geçip,finalde Bolu Kıbrıscıkla final oynayıp,finalide açı ara 4-0 kazanarak  Türkiyede ilk dört takım arasında yer aldı. Bu istatiki bilgiler bize başarıya uzanan yolun içinde, iyi penaltıların da önemli yer kapladığını bu başarının içinde önemli yer kapladığını görmek lazım. Atanların ayaklarına sağlık..Harmanlıksporun mazisine yüklediği bu başarı hikayesini , Türkiye Şampiyonluğuna uzanan yolun içine kendine yer bulmasını , futbol yolculuğunun  içindeki ayrıntılarıda sizlerle buluşturduktan sonra, Harmanlıkspora bu başarısından ötürü yeşil Beyaz alkışlarımızı gönderiyoruz.

 

KARASUDA VETERAN KUPA VAR

Bu sezon Sakaryadan iki takım Veteranlar liginde sakaryayı temsil ettiler. Karasulu ve hendekli Veteranlar istenilen sonuçları alarak Türkiye şampiyonasına adlarını yazdırdılar. Gruplarında başarılı olup finallere katılan 14 takımın mücadelesinde Vatan Kupasını Iğdır Alagöz kazandı. Fedarasyon kupasını Maçka alırken, Karasulu veteranlar ikinci olarak ilimize kupa ile dönme başarısını gösterdi.  Futbolda ,yaşı kemale ermiş oyuncu gruplarının, Veteranlar adı altında bir organizasyonda olması ,geleceğin içindeki önemli futbolcu resimlerini  yaşlanmış halleriyle görme fırsatını ,bu günki  gençlerine anımsatan bir bir organizasyon resmidir. Karasuda da Hendekte karşılık bulan Veteranlar ligi , futboldan kopmak zorunda ,geçmişin değerlerini  futbola dönüş bileti olan Veteranların giderek güçlenmesi ,bu tür oyunların yaşlı futbolcularında enerjileri boşaltacak anlar için sahalara dönmesi nereden bakarsanız bakın Spor adına olumlu bir düşüncedir. Bu duygular eşliğinde Veteranlar Türkiye şampiyonasına giderek evine ( Karasuya ) kupayla dönen Karasulu veteranları,hendekli Veteranları kutlarız. Ben yaklaşık dört yıl önce Luleburgazlı Veteranlarla Bulgaristana giderek ,arkadaşım eski hakem ,eski Lüleburgazsporlu Soner Emekle veteranların hikayesine tanık olmuştum. Bu düşüncenin Sakaryaya taşınmasına sevindiğimi belirterek, geride kalan vetaranlar ligini bıraktığı izler eşliğinde bu konunun üstünü örterken, Karasulu Veteranlar kupasının Karasulu Vetaran oyuncu Aytac Ayhanın iş yerinde, Lavinia Butik Otelde vitrindeki yerini Aytac Ayhanın ellerinde yer aldı. Nice kupalar eşliğinde Vetaran kupa Karasuya hayırlı olsun.

 

FUTBOLDA KEŞKE YOKTUR ( WALERİEN İSMAİL-ŞENOL GÜNEŞ  KIYASLAMASI )

Futbolda geriye dönüp, bu gün yaşananları keşke diye geçiştirmek  olmaz. Futbolda Keşke yoktur ,akıllı adım,akıllı düşünce  vardır. Futbolda o olsaydı ,bu olsaydı-ya yer yoktur. Futbol keşkeleri kabul etmeyen bir oyunun adıdır. Geride olanlara bakarak bu gün yaşananları futbol kantarına koyup tartarken ,  yolun başında atılan adımlara bakmak gerek. Bu konuyu neden sofranın üstüne koydum? Beşiktaşın Adana Demirsporu deplasmanda farklı yenmesinin ardından ,genel medya  Walerien İsmail –Şenol Güneş  devir tesliminin geç olduğunu ,daha önce böyle bir adım erken atılsaydı ,Beşiktaş başka bir yerlerde olabilirdi yorumları etrafı kapladı. Geçin beyler ,geçin. Futbolda  geriye bakarken, atılan yanlış adımları sadece teknik adam değişimlerine bağlamaya kalkmayın. Şenol Güneş daha önce gelseydi ,Beşiktaş Şampiyon olsaydı diye seneryo üretenlere sormak isterim ,Şenol Güneş Beşiktaşa  geldiğinde, Okan Burukun  başında olduğu Galatasaray zirvenin gerisindeydi. Buna ne diyeceksiniz beyler.   Dediğim gibi futbolda keşkelere yer yoktur,yolun başında atılan olumlu adımlara yer vardır.

SESSİZ SARI KIRMIZILI   ÖLÜM( NAMI DEĞER CASUS  HASAN )

Hasan Turna ,Namı Değer Karadenizsporlu Casus Hasan, gecen hafta sessiz sedasız  aramızdan ayrıldı.Güçlü fiziği ,sert futbolu ile Karadenizsporun  ,Karadenisspor olduğu yıllardaki kadro derinli ği içinde kendine yer edinen Hasan Turna ( Namı değer Casus Hasan ) kalp krizine yenik düştü. Spor dünyasının haberinin olmadığı bu ölüm için, bir zamanlar kısa sürelide olsa, Sakaryaspor  takımı içinde ismininde yer aldığını bildiimiz Hasan Turnaya,  buradan Allah rahmet eylesin dileğimizi iletiyoruz. Ölüm kaçınılmaz ,bu gerçekle yaşıyoruz. Acı olan ne biliyormusunuz ?Yaşama veda ettğiniz  zaman,  birzamanlar beraber olduğunuz dostlarınızın,futbolcu arkadaşlarınızın  bu   veda olayında tabutunuza el vermek adına ,cami avlusunda olmaması ,bu dünyaya vedanın hüzünlü resmidir.(Unutmadan bu ölüm hikayesinde karadenizsporun eski kalecilerinden Mustafa Turnanın,Kegan İsmailin   baştan sona kadar Casus Hasanın yanında olan iki sarı kırmızılı rengi olduğuna  vurgu yapmak gerek). Karadenizin efsane kadrosunda yer alan  Hasanlardan ( Casus hasan ) ebedi hayata göç etti. Şimdi geriye namı değer Sivri Hasan kaldı. Bu duygular eşliğinde,bir zamanlar Demirsporda oynarken ,karşılıklı mücadele ettiğim  Hasan Turnaya ( Casus hasana ) Allahtan rahmet dilerim.

 

HAKEM EVİNE UYARI ( ATAMALARA  DİKKAT)

Futbolda şu an  üst liglerden biri olan, 2 Amatör küme maçları oynanıyor. Önüme konulan bilgilere göre bu gün oynanmakta olan ,ikinci aşamada, Birinci amatör kümeye çıkmak adına ,playof maçlarınında devreye gireceği bu lig için yapılan hakem atamalarında ,bu ligi küçümseyerek,kafanızda yetişme çağında olan hakemlere, düdük ve bayrak verirken,hakem evinin geleceğinin planlarını yaparken , dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bu ligte Süper lig ayarında oyuncularla kurulu,hedefi olan takımların çok olduğunu  bana ilettiler,bende bu doğrultuda Hakem evinde Hakem atamanın başında olanlara bu bilgileri iletiyorum. Yani kısacası diyorumki ,hem yeni yetişme çağında olan hakemleri ateşe atmayın ,hemde maçların tansiyonunu yükseltecek yanlış atamalardan kaçının. Kısacası 2 Amatör küme maçlarına hakem atarken ,atamaları ince eleyip sık dokuyunki ne hakemler zarar görsün ,nede sahada mücadele veren takımlar zarar görsün.

BU DÜNYADAN BİR KAMA GECTİ (Hüseyin Kamanın 9 ölüm yıldönümü )

Hüseyin Kama Asım Kaladuradan ASKF Bayrağını aldıktan sonra o koltukta kalmak adına ne mücadeleler verdi. Akyazı Altındereden gelip ,Sakarya Amatör futboluna yön veren ,yönetimsel anlamda etkili ASKF koltuğunda kalmak adına verdiği mücadelerde   sadece bir kez Oğuz Taşkın karşısında zorlanan Hüseyin kama yı koltuktan, ısrarla oturmayı denediği  yerden  ,seçim değil,bir elim trafik kazası çekti aldı. Her yaşayan canlı gibi Hüseyin Kamannda yaşarken bazı yanlışları vardı ,ancak o Hüseyin kama, uzun süre kaldığı ASKF başkanlığı anında ,edindiği tecrübeler eşliğinde insan sarrafı olmayı da bir cebine koyarak bu dünyadan gitti. O Hüseyin Kama ,yardıma ihtiyacı olanlara koşmada ,hiç gönül koymadan koşan biri olarak,  kısa süren hayatının içine yükleyerek , elim bir kaza sonucu aramızdan ayrıldı. Bu günün mevcut Futbol İl temsilcisi Tezcan demir   sayfasına koyduğu resimle Hüseyin Kamanın  14 Mayısta ölümünün 9 yılını bana hatırlattı. Bende Hüseyin Kama ile açı tatlı anıları olan biri olarak,Hüseyin Kamayı anlatan ,benim tarzım doğrultusunda ,onu tarif etmeyi ,bir ölüm yıl dönümü yazısını sizlerle buluşturayım dedim. Fenamı oldu? Bakın size bir Kama ,Nazım Aktürk anısını anlatayımda ölüm yıl dönümüne ışık tutsun. Bir ASKF etkinliğinde spora hizmet verenlere plaket verilirken bana uzatılan bir hizmet plaketi vardı. Hüseyin Kamanın elinden aldığım plaket bana uzatılırken  Rahmetli Kamaya şunları değdim hala kulaklarımı çınlatır,Yahu başkan ben seni en çok eleştiren biriyim,sen yinede kalkıp bana Futbola hizmet plaketi uzatıyorsun dediğimde bana ne dedi  biliyormuşsunuz? Nazım Hoca ,Nazım hoca biz bu alemde kimin ne olduğunu biliyoruz,sen bu hizmet plaketini bu ilde en fazla hak edenlerin başında gelirsin. Ne diyelim sel gelir ,kum kalır. Bu dünyadan ASKF başkanı olarak iyi kötü iz bırakıp gelip giden Bir Hüseyin Kama geldi geçti. Ölümünün 9 yılında onu sevgiyle saygıyla yad ediyorum. Efendim bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!