Salı Sofrası Savunamıyoruz

featured

Salı Sofrası

Savunamıyoruz

Altay yenilgisinin ardından, bu maçın içinde yuvalanan bazı futbol gerçeklerini ,oynanan oyun eşliğinde sizinle buluşturmuştum. Bu günde arta kalan düşüncelerimi soframın üstüne koyup  sizinle dertleşeceğim. Sakaryaspor bu güne kadar ligte on karşılaşma oynandı. Beraberliği yok, beraberliği istemediğinden değil, bu uğurda bir çok maç şans ayağına kadar gelmişti. Beş galibiyet ,beş mağlubiyet  topladığı, ve de toplayamadığı puanların içinde yuvalanan istatistiki bilgi. Bu on maçta  17 gol atarken  kalemizde 14 gol  görmüşüz. Eh bu kadar çok gol yerseniz toplayacağınız puanda  15 de kalır. Bu istatiki bilgiler bize neyi gösteriyor ? Tatbiki takım savunmasının yetersizliğini işaret ediyor. Bu nu yeni gelen teknik adam Serkan baltada gördü, görmesinde  ,çözüm üretmiş değil. Son olarak hesapta olmayan ,kazanmamız halinde  yukarılara mesaj göndereceğimiz  , transfer tahtası kapalı olduğu için ,alt sıralarda bocalayan, 41 lik İbrahimle savunmasını ,34 lük Ceyhunla orta sahasında ayakta durmaya çalışan ,37 lik Paixo ( Morco Paşa ) ile gol yollarında etkin olmak adına çabalayan, Sakaryaya 8 puanla gelen Altaya yenildik. Savunma derinliğine atılan iki topta  Paiko (Marco)Paşa adlı golcü bir santraforun gol atma hünerlerini  ,gol plase ile nasıl gol atılır ,bunu yaparken savunma derinliğine nasıl koşulur ,bize attığı goller eşliğinde gösterdi ve gitti. Futbolda yaş değil , tecrübenin ve de kendine iyi bakmanın iki örneğini Altayda gördük. Görmek  ,gördüğünden ders alabilirsen karşılık bulur. Sakaryasporun sadece savunmasıyla değil ,orta sahasıyla da  başı dertte . Bu mevki dede bir türlü dikiş tutmuyor. Gelen yeni hoca, çalışkan ,enerji yüklü Yaşsını keşfedip sahaya saldı ama diğer parçalar M.Nape dışında tutmuş değil. İnşallah sakat Miloseviç, inşallah Ümit dönerde yeni teknik adamın eli güçlenir. Teknik adam maç sonu açıklamasında Altay maçı için hesapta olmayan yenilgi demiş ,doğruda  gitti üç puan. Bu takıma geldiğin üç maç oldu ,Adana maçı kaleci ikramı bir galibiyet . Diğerleri dökülen savunma anlayiının Rüstemlere taşıdığı yenilgiler. Giden Teknik adamında çanlılık katamadığını savunma kurkusu ,gelen Teknik adamında futbol bahçera koşma konusunda henüz net futbol bilgileri elimize geçmiş değil. Ben bu konuda  sakat iki yabancının yansıra kaptan Ümit’in takıma dönmesini bekliyorum. Bakalım onlar geldikten sonra  bakalım nasıl bir TFF 1 fimi izleyeceğiz.

EFE DİYE BİR ÇOÇUK

Altay’da  yaşlı oyuncuların içinde pırıl pırıl bir genç dikkati çekti. Tribünlerde 29 Ekim çoşkusu eşliğinde Taraftarların elinde Atatürk posteri ,sahada Efe adında 16 yaşında bir genç. İster Altay olsun,ister Göztepe olsun, ister Karşıyaka olsun, İster Altınordu olsun, ister izmirspor  olsun  ,onlar gittiklere her yere izmir marşını, gittikleri her yere Atatürk sevgisini taşıyorlar. İyi ki varsın be İzmir. İzmiri bu nedenle çok seviyorum. Maçın anlatımcısı Sipiker , Efeyi  anlatırken, Altayın siyah beyaz geleceği olarak önümüze koyunca, bizde  onu takip etmek adına dikkat kesildik. Sakaryasporun en önemli orta saha oyuncusu M. Nepadan kaptığı topta ,savunma derinliğine atılan top , kalemiz e atılan goldeki payın çoğu atan kadar ,Efeyede artı değer katar.Efe   Transfer tahtası kapalı olmasaydı Altayda oynarmıydı, bilemem. Bildiğim vede gördüğüm bir geercek  var,bana göre gelecek yıllarda Altaylı Efe transfer piyasasında adı sıkça duyulacak. Belkide  bu sezon sonu, scayt ekipleri Altayın kapısını çalabilirler. Artık futbolda 16 yaş tamda geleceğe koşulan yaş olarak gösteriliyor.

HER CANLI ÖLÜMÜ TATACAK ( HALİT KIVANC  ANISINA )

Bu dünyaya ayak basan her canlı için ölüm kaçınılmaz sondur. Ancak bazı ölümler vardır , yaşayanlar üzerinde etki bırakır. Mesela Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti için unutulmaz ölümsüz bir liderdir. Sizin anlayacağınız bazı ölümler mekan değiştirse bile , yaşarken yaptıkları hep anılır ,hep tazeliğini korur. Halit Kıvançta Türkiye Cumhuriyetinin yetiştirdiği kadife sesli anlatımcısı, radyo sipikeridir. Çağdaştır, Atatürkçü koca bir yüreği vardır. Sarı lacivert sevdası onunla beraber ebediyete gitti. O bir İstanbul beyefendisidir. Ama hiçbir zaman fanatik gözü kara bir FB olmadı. Onun anlatımları eşliğinde dinlediğimiz radyolu zamanları yaşayan biri olarak, Halit Kıvancı sevgiyle ,saygıyla selamlıyorum. Halit Kıvanc dolu dolu yaşadığı 97 yıllık ömrünüde cebine koyarak ebedi hayata göç etti. Dediğim gibi uzun ,yaşa kısa yaşa ,bu dünyadan ayrıldıktan sonra geride bıraktığın iz çok önemlidir. Öyle ölümler varki unutulur gider. Amma velakin Halit Kıvanc gibileri unutulmaz. Bir dost bu konuda elime bir not sıkıştırdı. Bu dost diyor ki ,Herkes bir gün ölür ölmesine de , aslında herkes yaşamaz. Bu arkadaş sizce neden böyle dedi? Birazda siz oturun Salı Sofrasının başına bunu sorgulayın. NOT Gecen hafta tüm stadlarda büyük usta ,güzel insan Halit Kıvanc için saygı duruşunda bulunuldu.

BAŞAR  SONUNDA FERİZLİYİ GÖRDÜ ( NASIL GÖRDÜ ?)

Harmanlıksporda yetişen son iki yıldır adı geleceği olan gençlerin içinde gecen Başar maalesef bu beklentilerin dışında kaldı. Bir ara Metin Çerlikin gözüne çarpan bu genç ,bu sezon başı Konya ve Altınordu kamplarını gördü ama sonundan mutluluk çıkmadı. Başardan umutlu olan Yeşil Beyazlı yönetim, bu denemelerin ardından Başar ile Bilali ümmimi istek üzerine Sakaryaspor alt yapısına ,hiçbir karşılık beklemeden verdi. Verdide ne oldu? İşte burası çok önemli, Başarı Sakaryaspor alt yapı sorumluları  Ferizlispora vermişler. Bu aşama Harmanlık Başkanı İsmail Yağlar basıyor feryadı, Arkadaş Başarı size biz verdik, siz bize sormadan bu çocuğu nasıl Ferizlispora verirsiniz? Bu iyi niyeti suiistimal etmektir. Yahu arkadaş Başarı bizden çok kişi istedi ,,onun geleceğini daha yukarılarda gördüğümüz için ,biz bu şehrin takımı diyerek Başarın kendisini geliştirmesi için Sakaryaspora verdik. Onlar ne yaptı? Bize sormadan, bizim düşüncemizi almadan, ne şartlarda olursa olsun Ferizlispora vermişler. Bu yapılandan sonra  artık Harmanlık kulübünden bir civi bile alamazlar . İsmail Yağlar  söyledi biz yazdık. Bu olayın adı iyi niyeti suiistimal etmektir yakıştırmasında ,Harmanlık Başkanı İsmail yağlar ağzından çıkan, içinde öfke dolu sözlerdende anlaşılıyorki ,Harmanlık camiası Başar olayından çok etkilenmişler.    Sakaryaspor alt yapı sorumluları bu yaşananlardan sonra ,her zaman alt yapısından yetişen gençleri almak adına kapısını çaldığı , her zaman sıcak ilgi gördüğü Harmanlık kapısını nasıl çalacaklar? Çalan olursa İsmail Başkan bizide bilgilendirirse sevinirim.

HAKEM ACILIŞININ GERİDE BIRAKTIKLARI (UNUTMAYIN; UNUTLURSUNUZ )

Hakemlerin yeni sezon açılış Hakem evinde Kokteyle ,sonrasında Sen Oteldeki kokart takma merasimi  ile süre geldi. Hakemler Kokart takma bahane eğlenme şahane misali, pandemi nedeniyle dökemedikleri kurtlarını şarkılarla ,davula eşlik ederek bir güzel  eğlendiler .Haklarıdır, eğlenecekler. Onların sırtlarında amatör kümenin, onların sırtlarında Sakarya hakemliğini dışarıya taşınma  sorumluluğu var. Bu gecenin içinde olanlar vardı, olmayanlar vardı. Eksiler vardı,artılar vardı. Gecen hafta Hakem açılışının içinde gördüklerimizi yazdık çizdik, köşemize kattık. Bu gün o yazılanlardan farklı olarak birkaç kelam daha etmek isterim. Sözüm TFFHGD Sakarya şubesine  olsun. Bakın kardeşler ,beni hatırlamanız ruhumu okşar, eyvallah. Ancak  bu ilde duayen diye çağırdınız kişilerden daha büyükleri var. Hakemlikte Kovanlara movanlara fark atacak isimlere var. Örneğin Cevdet Güngör, bu kardeş size çok uzak değil. Aslan Sabiboğa var. Sabiboğa İstanbulda diyebilirsiniz ,olsun. Çağırırsınız onu ,o atlar otobüse gelir. Sakaryada bir akşam ağırlarsınız ,cebine masraflarını koyar İstanbula uğurlarsınız. Aslan gururludur ,paramara almaz ama ,siz bir deneyin çağırın, bir gün önceden haber verin, gelmezse o gelmesin. Ömer Kılıckeser var Akyazılı Süper hakem onu iyi tanır. Şinasi Yıldız var, Ahmet bayram Gürşen var.  Şinasi hasta ama gidin evine hayır duasını alın. Hatırlarsanız, hatırlanırsınız. Az daha unutuyordum ,Tanju Saraylı  bu camianın sadık bir hakem bekçisidir. O bana göre Kokart takmaya, taktırdıklarınızın bir çoğundan daha önemli bir hakem evi resmidir. Devam ediyorum ,Kokteylde yaptığınız hatayı bir daha yapmayın. Tamer ilacana ve İl temsilcisi Tezcan demire yapılan haksızlığa benimde isyanım vardır. Onlar Futbolumuzun önemli hizmetkarları olarak kürsüden birkaç kelam etme hakları vardır diye düşünüyor ve bu düşüncemi yüksek sesle seslendiriyorum.  Hiç mi iyi bir şey yok diyeceksiniz ,var ,var. Sen otele taşınan sazlı sözlü ,davullu eğlence ,açılışın farkındalığı olarak önümüze kondu. Bende oynadım, gençler beni hazırlıksız yaşadı fazla kıvıramadım. Bir dahakin( Sağ olursak eğer )  idmanlı gideriz gari. Unuttum ,BŞB Başkanı  Ekrem Yücenin hakkını teslim edelim ,Yüce Sakaryanın  Sporda atılım yapmasına ,Spor şehri olmasına attığı sağlam adımların bizi Sporda Avrupa’ya taşıdığını bilenlerdenim. Bu konuda Ekrem Yüce Başkanın hakkını teslim  ederek, geride bıraktığımız Hakem açılışının izlerinin üstünü, bir dahaki açılışa kadar örtüp ,başka hakem günlerine doğru koşalım. NOT Dernek başkanı Gürkan tekneci aradı, Hocam  BŞB Başkanının programı sıkışık olduğundan sunumu yapan arkadaş rica etti, konuşmacılar sınırlı tutulsun dedi, bizde onları kıramadık. Yoksa Tezcan demir olsun Tamer hoca olsun bizim için çok önemlidir dedi bende dediklerini aldım buraya koydum.

KİM SUCLU ? ( Valerian İsmail  gitti)

BJK  başarızlığın faturasını Valerian İsmaile kesti. Doğrumu? Kısmen doğru olmasına doğruda, asıl arıza başka yerde . Bu takımın yapılanmasını kim yaptı ? Üç İngiliz’den bir sağlam İngiliz çıkmıyorsa, Valerien İsmailin bunda ne sucu var derken, biraz bu konuyu açmak gerek.  Var tatbiki. Onun işi onlarda verim almak. Onun işi kadro derinliğinde verim almaya müsait oyuncu grupuna forma vermek, Veremedi  ve gitti. Onunla beraber kadro planmasını yapan kimse oda gitsin be. Oda Şenol Güneş istemedi gitti. Teknik adam beceriksizliği bir yere kadar, bu işin diğer yüzünde içerde dışarıda kadro yapılanmasının taşlarını döşeyenlere bir bakmak gerek. Sanırım Valeriien ismailin başına gelenler GS dada Okan Burukun başına gelebilir. Burası Türkiye  ,bu işi bilmeyen futbolun F sinden almayan yöçnetiçi tiplerine  taklım teslim ederseniz  ,bu tür arızalar ortaya çıkar, ve de çıkmaya devam eder. Bakalım Şenol Güneş eli, Valerien ismailden elde kalan futbolcu kadrosuna ne kadar olumlu dokunuşlar yapacak? Özetle Bakalım Beşiktaş’ta ikinci güneş döneminde Güneş doğacakmış?

DENETCİ KADROSU GÜÇLENDİ ( BOZ VE KARDEŞOĞLU TAKVİYESİ)

Balda Sakaryanın denetçi kadrosuna, Ahmet silahçının ayrılmasının ardından iki takviye geldi. İl Temsilçisi Tezcan Demir ,Fuat Totrakanı bir türlü ikna edemeyince, Sakarya Amatör futbolunun vitrindeki en önemli isimlerinden olan Hüseyin Bozu Denetçi kadrosuna ilave etti ( Yanlış anlaşılmasın Fuat Totrakanda olsa, Hüseyin Boz orası için düşünülen tek isimdi) . Tabi burada ASKF Başkanı Yaşar Zımbanın da onay makamında oturduğunu söylemek gerek. Bitmedi harmanlıkspor alt yapısında futbol okulunda görev yapan, kısa sürede camiada kendini sevdiren  Erhan Kardeşoğlunun  da Denetçi kadrosuna katıldığını ,bu katılımla denetçi kadrosunda TFF adına görev yapan Tezcan Demirin elide, Balda bayağı güçlenmiş oldu. Yeni denetçilerden Erhan kardeşoğlu, Kalaycı-Hen. Dereköy, Hüseyin Bozda  Hendekspor kalaycı maçlarıyla sahalara indiler. Ne diyelim Hayırlı olsun. TFF adına görev yapan Tezcan demir, ASKF Başkanı  Yaşar zımbanın ortaklaşa teklifleri ile oluşan bu tablo  güzel dir,içi sevgi ve dostlukla doludur.

BAL KARNESİ ( Kalaycıyı beğendim )

Bal liginde 11 grupta bizim ilin beş takımının yarışmasında Kalaycıspor, Hendekspor , Serdivanspor çekişmesi beş haftanın içinde kalan puansa veriler. Hendekspor  kalaycı ve Kazımpaşa Birlik yenilgileriyle önemli bir sarsıntı geçirirken Mehmet Şansalan gibi bilinen  bu alemde ismi olan bir teknik adamı toparlanmak adına Hendek semalarına taşıdı. Şansalanla Hendekspor grubun mütevazi Çerkezköy takımını zorda olsa yendi. Bu galibiyet bakalım Hendeksporu nerelere taşıyacak. Ben bizim takımların hepsini izledim ve kafama Bal notları doldurdum. Seyrettiğim takımlar içinde Kalaycı, en beğendiğim takım oldu. Bahcelievleri yenmeselerde, oynadıkları futbolla, kadro derinliğindeki oyuncu grubuyla Kalaycıspor Hendekspora bedavadan fark atmamış. Bu kalaycıyı gördükten  bu güne kadar aldıkları  sonuçlar bana sürpriz gelmedi. Serdivansporun iki hafta içinde elde ettiği, grubun etkili takımlarından Bileçkspru ,ardından namağlup Vefayı İstanbulda yenerek ayaklanması ,Sakaryadaki yarışı yukarılara taşımak adına Serdivanın bende buradayım dediğini düşünüyorum. Hendek dereköy  yueni transferi golcü Ömerle  Modafeni farklı yenip ilk üç puanını aldığını ,Kazımpaşa Birlikin deplasmanda Bileçikten puansız dönmesi sonrası yukarılara çıkma şansını yitirdiğini belirterek gecen hafta içindeki Bizimkilerin aldıkları sonuçlarla grupun renkini sizinle paylaştık. Unutmadan bu hafta itibarıyla Kalaycının 10 puanla Sakaryada lider olduğunu,Hendeksporun 9,Serdivanın 8 puanla sıralandığını anımsatarak ,futbol gönlümü bu hafta sonuna  göre uyarlamak istiyorum. Efendim kalın sağlıcakla. Bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!