Salı Sofrası) Playoftayız

featured

Salı Sofrası

Playoftayız

Yola direk TFF 1 hayaliyle çıkan, ancak sonunda Playofa bile mum olan bir Sakaryaspor filmi izledik bu sezonda.  Transferde harcanan paralar, kadro derinliği ile rakiplerine göre ,bu ligin üstünde takım  etiketi asılan Sakaryaspor için ,Karabük maçı sonrası onlara erken Playof vizesi vermişim. Oysa matematiksel olarak  Turgutlu maçının kazanılması halinde bu hikaye Playofla taçlanacakmış. Turgutlu’da üç puan üç golle geldi, Sakaryaspor dış saha zaferlerine bir yenisini daha ekledi ve Playof bileti Rüstemlere taşındı. Şimdi ne olacak ? Sakaryasporun alışkın olduğu , çok aşina olduğu Playoftan TFF 1 çıkma işlemini bu sefer  bu şehrin futbol aşkının içine koyabilir mi? Umarım bu sefer bu filmin sonundan yeşil siyah zafer çıkar. Sezon öncesi bu takım, bu ligin üstünde diye methiyeler düzdüğümüz oyuncu  grubu bu işi direk başaramadı, umarız ikinci seçenekten  bunu başarır. Bu arada  iki galibiyet sonrası hedefe vardık diye demeç veren Serdar Bozkurta şunu birileri hatırlatsın, bu takımın hedefi son yıllarda hedefi hep TFF 1 direk çıkmaktı. Playofa kalması sakaryaspor için bir zafer değil. Ha geçmişte çıkamadı, bu gün çıkarsa  bu çıkış işte o zaman Serdar Bozkurt’a artı yazar.

KİRALIK GOLLER

Sakaryaspor bir hafta içinde oynadığı Turgutlu ve Etimeskut maçlarından altı puan çıkardı. İçerde dışarıda kazanan bir Sakaryasporu  anlata anlata bitiremiyorlar. Eh  ben bunun adını yeşil siyah Coronalı umut koyarım.  Bu arada genç bir çocuk attığı gollerle ortaya çıktı. Sordum soruşturdum Turgutlu’da 77  oyuna girip attığı iki golle  ,  Etimeskut maçın dada attığı iki golle  yıldızı parlayan Hasan Bilal  bizim kiralık olarak kadromuza kattığımız bir oyuncuymuş. Eh bizde futboldaki eğitimini geliştiren bu genç, inşallah Playofta gollerine devam eder, geri dönerken bizim evin futbol yüreğinde kendine yer edinir. Kim bilir bir bakmışsınız  bizimle yola devam eder.

AZAD NEDEN YOKTU

Sakaryasporu yakın takip edenler önüme bir bilgi notu koydu. Etimeskut karşısına çoğunlukla rotasyonlu kadro ile çıkan yeşil Siyahlı onbirde, bu sezon takıma kazandırılmasıyla çok konuşulan Azad Tarımı Teknik sorumlu Serdar Bozkurt kadroya almamış. Neden almamış, niçin almamış ? Bazı rivayetler varmış, bu oyuncuyu takıma cebinden para vererek lisans sorununu çözen kişinin Hudaverdi Bahadır olması, olmadı Azat Tarımın Karapürcekli Ali İhsan tarımın yeğeninin olması, Azad Tarımın Yeşil Siyah lisansındaki eksileri olduğu söyleniyor. Yahu bu çocuk bu şehrin bağrından çıkmış, yetenekli bir oyuncu ise, neden ufak tefek takıntılara kurban edilir ki. İnşallah bize uzatılan bilgi notunda yanılgı söz konusudur.  Azad gibi gençler bu tip içsel hesaplara kurban edilmemeli. Elde olanı bu yoldan kaybetmek, bir kenara itmek yerine, yenileri kazanmak gerekir diye diye dilimizde tüy bitti.

BİR RESMİN ANATOMİSİ ( KİMLER GELDİ,KİMLER GEÇTİ)

Sakaryada futbolun başında önemli yer işgal eden Hakem evinin dününü ve bu gününü  gömdüm son dernek seçiminde .Sürec yenileniyor, yaşı kemale erenler gidiyor, nöbeti gençler alıyor.  Son olarak Sporda önemli bir sivil toplum örgütü olan Hakem derneğinde Gürkan tekneci ve ekibi  nöbeti devraldı. Seviyeli bir devir teslim töreninde  Hakem derneğinin dünü bu günü gözümün önünden bir filim şeridi gibi geçti. Zeki Konak ,Şinasi Yıldız, Burhan Uslu, Nazım Aktürk gibi kurucu üyelerin Hakemleri bir dernek çatısı altında toplayan daha sonra TFFHGD olarak yaşama devam eden ,ilk Başkanı İlhan Ertem olan  Hakem evinden gecen başkan resimleri  geldi gözümün önüne .  Çektiğim resimde Fuat Totrakan, Özgür Aygün, Ahmet kemiksizoğlu, Ahmet Öztürk, Şükrü  Özkan, yeni başkan Gürkan tekneci birlikte güler yüzlü bir resim verdiler.  13 Olağan kongresini yapan hakem evindeki Başkanlar buluşmasında bu gün için İstanbulda olan İlhan Ertem, Fethiyede yaşamına devam eden Muzaffer Sert ve Sapancalı Oğuzhan Şenler, Hüseyin Abalı ve Ercan Yıldırım Başkanlar resminin eksik halkalarıydı. Bu arada Hakemlerin dernekleşme olayında başı çeken Zeki Konakıda  bu yazı dizisi içinde rahmetle ve sevgiyle yad ederek  bir resmin anatomisinin üstünü örtüyorum. Başkanlık koltuğunda olduğu süreler içinde görevini layıkı ile yapanlarında selamlamak gerek.

KARABÜK  NEREYE KOŞUYOR ?

Aslında Karabük yazısını daha önce kaleme alacaktım ama  bu haftaya sarktı. Konu bayatlayamayacağı için bu haftaki sofranın üstüne koyduğum Karabüksporun  zirveden aşağı doğru düşüşünü dilimin döndüğünce size anlatmaya çalışacağım.  Sakaryasporunda bundan çıkaracağı futbol dersi olmalı diyerek başlıyorum Karabük dosyasını karıştırmaya. Karabükspor yakın tarihimizde  futbolda zirveyi gördü. Gördü ama iyi yönetilmediği için,boyunu aşan transferlere oluk gibi paralar akıttığı için  ,sonunda zirveden hızlı bir düşüşe imza attı. Ancak Karabük bir Mersin olmadı. Neden olmadı Karabük transfer yasağı ile önce süper ligten TFF 1,sonra oradanda TFF 2 ye düşerken yarınları düşünerek akılçıl bir adım attı. Ne yaptı kadrosunu genç alt yapı oyuncularıyla  besledi. Gördünüz bu sezo kaybederken bile  kafa tutan genç bir takım sahneye çıktı. Sakaryaspor karşısında öne geçtiler, nefesleri çoğu maçta olduğu gibi son anlarda tükendi. Bu gün tükenen o futbol nefesi gelecekte daha güçlü olarak soluklanır. Karabük  bana göre bu izlediği yolu takibe devam ederse ,elindeki kadroyu  daha iyi beslerse, o gençler Karabüksporu 3 den ikiye, oradan TFF 1 pek nala taşıyabilir. Hatta bu programlı yürüyüş Karabükspora  Süper günlerinde armağan ederse ben şaşırmam ,sizde şaşırmayın.  Özetle  Karabük  zirveden düşüş sonrası  tekrar var olmak adına yeni bir Karabük hikayesi yazmak adına santraya olumlu bir  futbol resmi koymuştur. Buna bir örnekte Bursasporu göstermek gerek. Kıssadan hisse  belediye sınırlarına takılı kalan Sakaryasporunda bundan çıkaracağı bir ders olmalı. Bu yeşil siyah ders bana göçer devreye sokulmak adına gecikti.

MARMARİSTE BİR SAKARYALI ( NECMİ DURAN AHİRETE GÖCTÜ)

Necmi Duran Sakarya futbolunda renkli bir isimdi. Sanat okulunda eğitim almış, Futbolda GB,sakarya Gençlik gibi mazide kalan takımların formalarını giymiş, Donatımspor ve Karadenizspor gibi bir zamanların  yıldızları parlak takımlarda futbol oynamış, hatta dört takımın birleşimi ile oluşan bu günün Sakaryasporu ,o günün Adapazarısporunun ilk oyuncu grubunda yer almış olan Necmi Duran artık yok. Her fani gib, ona ayrılan yaşam sürecini tamamladı ve kansere yenik düşerek Marmariste  yaşama veda etti. Deprem sonrası Egenin en şirin ilçesi Marmaris’e yerleşen ,benimde tanıma fırsatım olan Necmi Durana Allahtan rahmet  sevenlerine sabırlar diliyorum. Özetle Necmi Duran Sakarya’da bilinen ,insanlığı ile futboluyla iz bırakan , bu özelliklerinin son 21 yılını Marmarise taşıyan, orada yaşamına yeni bir sayfa açan ,o sayfayı orada kapatan Necmi Durana Allahtan rahmet ,sevenlerine sabırlar dileyerek, bu üzücü ayrılığın üstünü örtüyorum.

ADAB-I  MUAŞERET  DERSİ

Ali Dilmen Mahallesi  muhtarının bilgisayarında ,geçmişin eğitim yıllarının içinde yer alan Adab-ı muaşeret dersinin okutulduğu 1960 yılının izlerini gördüm. O günleri yaşayan biri olarak ilgimi ceken bu anlatımı aldım ,benim değerlendirme masamın üstüne koydum. Adab-ı muaşaret dersinin ilkokul sıralarından başlayarak, yarının büyüklerini yarınlara hazırlarken ne kadar önemli  olduğuna  bu günle yaptığım kıyaslamayla çok net olarak görürken, inanın içim burkuldu. Eğitimin nerelerden nerelere geldiğini, insani değerlerin geçmiş güzelliklerle olan bağını  büyük ölçüde kaybettiğini düşünerek  ülkemin geleceği adına derin bir ah çektim. Taa  61 yıl öncesinde eğitimde en önemli durak olan ,yarının gençlerini hazırlamak adına ilkokul eğitiminin ne kadar önemli olduğunu ,temel eğitimin buradan başladığını ,bu günki eğitim sistemi ile karşılaştırdığımda,o yılları bilen,o yılların eğitim çarkı içinde yetişen biri olarak bu gün daha iyi  anlıyorum.  Geriye dönüp bakmayı çok isterimde ,bizi oralardan bilinçli olarak çok uzaklaştırdılar. Gelin Ali Dilmen mahallesi Muhtarı Münir’in fotokopisini çekerek bana uzattığı Adab-ı Muaşaret  dersinin ilkokullarda okutulduğu yıllardaki içeriğini hep berabere okuyalım. Ayakta bir şey  yenip içilmez, Eller pantolon cebine sokulmaz, Başkasının kusuruyla alay edilmez, Emanet eşyalar fazla geciktirilmez, Pazarlık yapılırken mal kötülenmez, Telefon eden önce kendini tanıtır, Kalabalık yerlerde çiklet çiğnenmez, hiçbir yere ağızda sigara ile girilmez, Sokak ortasında durarak konuşulmaz, Kusur açıkça yüze karşı söylenmez, Alay ve kötüleme ima ile bile yapılmaz, Yerlere tükürülmez ve  cevre kirletilmez, Bencillik ancak çocuklarda  ayıplanmaz, Aksırırken el veya mendille ağız kapatılır, Toplu yerlerde yüksek sesle konuşulmaz, Uzun zaman kalan misafire bir oda ayrılır, Yemek davetinde yemekler geciktirilmez, Sıra olan yerlerde sıraya geçilir,sıra bozulmaz, Başkasının yanında ayaklar uzatılarak oturulmaz, Başkasının lafı kesilmez ,devamlıda konuşulmaz,    Bir konuyu red ederken ciddi ve terbiyeli olunur, Erkeği olmayan eve ,erkek ziyareti hoş karşılanmaz. Biz o günleri gördük, görmeyenler  için bir dersin anatomisini ,hayat dersinin içeriğini buraya koydum. Okuyup anlamanızı, geçmiş e bu günü kıyaslayacağınızı  umarak, bu geçmişin izlerini taşıyan yazının üstünü örtüyorum.

KOSOVALININ ELİNDEKİ MAZİ

Sabri Kosovalı bu şehrin halen yaşayan terzilikteki ustası. O halen bu gün artık ölümle yaşam arasında gelen terzilikte yaşam savaşı veren Sarı Lacivert bir usta. Sabri Kosovalı 1965 Yıldırımsporlu yıllarda futbol topunun peşinde koşmuş eski bir Amatör şöhret. Gecenlerde terzi dükkanının önünden geçerken onunla hoş sohbet ederken Yıldırımsporun sarı lacivertli yıllarının geçmişini yad ettik. Duvarda asılı olan  1965 yılının Alili ( Rahmetli) Sermet Şükürlü, Erol Hızallı,Aytaclı, Mehmet Nurlulu ,İsmailli, Ceviz Alili ( Rahmetli) Nihat ( Rahmetli) Sedatlı ve Sabri Kosavalı kadronun resmini Sabri Kosovalının eline vererek  günü  taçlandırdım. Çektiğim bu resmi bu şehrin Amatör futbolda marka değeri yüksek olan,mazisinde Türkiye Amatör küme şampiyonluğu olan  Yıldırımsporu aldım bu resimle beraber  benim sofranın üstüne koydum. Hey ,hey gidi yıllar. Neredesiniz be. Sizi özlüyoruz be. Bu vesileyle bu günlerde eski mazisinden çok uzaklarda olan Yıldırımsporu ve bu formayı giyipte  halen aramızda olanlara uzun ömürler dilerken ,yaşamın içinde olmayan ebedi alemde olan Sarı Lacivert Yıldırımsporlu oyunculara da bir kez daha Allahtan rahmet dilemek isterim.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!