Salı Sofrası ) Motivasyon

featured

Salı Sofrası

Motivasyon

Bir takımı yönetenler ,futbolcu ruhundan ,futbolcunun kalbine giden yolun içinde yuvalanan düşünceleri iyi okumak zorundadır. Bu gün görüyoruz ki Cumhur Genç ve yönetimi bu işi ezberlerine iyi almışlar. Futbolcu ve taraftar ruhunu okşamak adına, önemli adımlar atan yeni yönetim komutasında Sakaryaspor, üç maç lık seri galibiyete Bayburt’ta nokta koyarak üçte üç yaptı. Müsabaka öncesi üç maç için söz verilen 20 şer bin liralık primlerle soyunma odasına gelen Cumhur genç ve yöneticilerin, müsabaka  öncesi yaptıkları can alıcı konuşmanın ardından, sahadan  Bayburt’ta karlar altından, çok zor şartlar eşliğinde  altın değerinde üç puan çıktı. Ben bu üç puanın içinde ,müsabaka öncesi soyunma odasında dokunaklı sözler eşliğinde, içi para dolu çantayı ortaya koyan yönetimin bu hamlesinin üç puana uzanan yolculukta etkili olduğunu düşünüyorum. Parayı ne zaman ve han ki şartlarda santraya koyacağını bilmek adına ,,Genç yönetimi şimdilik süreci iyi yönetti. Bunun sonucunda hem Sakarya spor  ,hem de futbolcular kazandı.

BERK İSMAİL VE CİHAT

Bayburt’tan gelen altın değerindeki üç puanın futbol hikayesinde tatbiki golleri atan  Berk İsmail Ünsalın ismini, altın harflerle baş köşeye koyarız. Beş dakika içinde Bayburt’un puan iştahını attığı iki golle bertaraf eden Sakaryasporun zirve yürüğüne katkı veren oyuncu olmak son hafta Berk İsmail’e nasip oldu. Golcünün işi gol atmak, Berk İsmail attı,  ikinci yarıya TFF 1 lig aşkı taşındı. Bu arada üç puanlık futbol zaferinin içine birkaç isim daha vermek gerek. İlk yarı notlarına bakıyorum, ,kaleci Oğuz iki kertik kurtarışla yine devrede. İkinci yardada bir kurtarışa imza atan Oğuzdan sonra genç Cihatada bir pay uzatmak gerek. 50 dakikada Berkay Can Değirmencinin yerine giren Cihat, 78 de kaptığı toptan sonra gelişen pozisyonda  Berk İsmailler gelen golde onun alın teri emeği var. Öyle gözüküyor ki Sakaryaspor alt yapıdan bir oyuncuyu kazanmaya çok yaklaştı. Ben alt yapıdan üst yapıya gelen gidenler içinden Şaban Yıldırımla beraber daha çok Cihatların çıkacağını düşünüyorum. Bu arada sezon başından beri çok eleştirdiğimiz Okan’ın ikinci golün oluşumunda  ayak izlerinin olduğunu söyleyerek ,,onada bu galibiyetten bir pay uzatmak gerek. Bu üç puan takım halinde kazanıldı, tamamda, biz üç puana giden gollerin içindeki hikayeyi seslendirirken  ,gollerde öne çıkanlara parmak basmaya çalıştık.   Bir sevgi notluda taraftara gitsin. Olumsuz hava koşullarına ve uzun yola kafa tutan,, yüreklerinde sakaryapor sevdası olanlarda , buradan sevgi alkışı göndermek gerek.

GENÇ DÜŞÜNCE

Karasu Belediyesinde muhalefet geçmiş yıllara göre bayağı etkili. Gecen ayın toplantında CHP nin sportmen Meclis üyesi Mehmet genç AKP li Belediye Başkanına amatör futboldaki çöküler hakkında bilgi vermiş. Karasu gençliğinin spora olan tutkusunun yanısıra, zorda olan kuluplerin Belediye olarak desteklenmesini ortaya atan Gencin bu tespitine  Spora Tarzan belediye başkanından, alaycı vede umursamaz bir karşılık gelmiş. şaşırdık mı? Ben şaşırmadım İcracı bir avukatı Belediye Başkanı seçerseniz Sporda ve de diğer konularda Mehemt İspiroğlunu bile çok ararsınız. Karasu aslında pırlanta gibi bir aday Olan CHP adayı Doktoru seçmeyerek  ,Karasu’nun beş yılını siyaset çöplüğüne attı. Geçiyorum Mehmet gence, sporcu bir belediye Meclisi üyesi olarak Belediyenin spora yatırım yapmasını istemek doğru bir şey. Zaten Belediyelerin bütçesinde yüzde üçlük bir spora hizmet fonu var. Ancak Mehmet gence şunu söylemek isterim, ekonomik nedenlerle ligden çekilen karasu güven olsun ,Karasu yalıspor olsun birazda bu senteleme için kendilerini sorgulamalı. İki takımda bana göre küçük futbol bünyelerine büyük hayaller yüklediler. Yanlış transfer politikacı onların handikabı. Gence tavsiyem olsun bu konudada dersini çalışsın. Alt yapısı olmayan binalar çöker. Bu gün Aziziyeler hala yaşıyorsa alt yapıya verdiği önem onları bu günlere taşıdı.

AYBABA TESBİTİ  VE SAKARYASPOR

Kulüpler zorda ,ekonomideki çöküş futbolun ihata sporun her branjını tehdit ederken yılların deneyimli Teknik adamı Samet Aybaba’yı dinliyorum. Konu Beşiktaş ve bu gün gelinen noktada yapılan transfer yanlışları. Aybaba Beşiktaş’la hayal kırıklığı yaratan Boyda suç yüklemeyin, onu alanlara bu alanda pay uzatın diyor. Gerekçesini anlatıyor ,Boyd Ankaragücü’nde iyiydi. Ankaragücü kontratak oynuyor. Bu oyun modelinde boyd süratli ,çabuk oyunuyla göze giriyordu. Beşiktaş öylemi ,Beşktaş hücum oynuyor, Beşiktaşa karşı takımların çoğu 1-9-1 oynuyor. Boyd bu oyun modelinde kaybolur gider. Beşiktaş gibi oyuncuların yaratıcı oyunculara gereksinimi var diyor. Samet Aybaba  ,bir başka konuda ,günün gerçeği içinde yuvarlanan bir konuya  daha parmak basıyor, kulüpler transfer hovardalığından sıyrılıp ,elindeki oyuncu grubunu iyi araştırmalı diyor.  Aybaba  hep transfer yapmak, başarı için bolca para harcamak yerine içeriye onarmak gerek diyor .Kulüpler alacakları oyuncuların oynadıkları oyun yapısına uygun olma konusunda dikkat çeken Aybaba’ya bende katılıyorum. Bu yoldan hareketle gelelim Sakaryaspora ve yeni yönetimine .Sakaryasporun geçmiş yanlışlardan kalan TFF dosyaları ,Kasadaki paranın azlığına rağmen yine şampiyonluk hedefi peşine takılarak yine içerdeki oyuncu grubunu dışa itmeye çalışırken ,yine yeni futbolcu arayışının peşine takıldılar. Biz bu filmi son yıllarda seyrede seyrede yorulduk. Kimsenin Sakaryasporun geleceğini düşündüğü yok,kendi reklamları peşinde koşan düşünceler Sakaryasporu ,öyle gözüküyor ki yine yeni bir yapılanma eşliğinde yeni bir borç batağına itecekler. Ve sonra ne olacak? Bunlar gidecek, yeni bir yönetim arayışı devreye girecek.

GİT KENDİNE TAKIM BUL

Mevcut yönetim bazı oyunculara dedi ki ,sizi takımda düşünmüyoruz ,gidin kendinize takım bulun. Aldınız bu karar sonrası  İyi oldu ,güzel oldu deyip huzur içinde  evinize gidemezsiniz. Bir oyuncuya git demekle, kendine takım bul demekle iş bitmiyor. Bu oyuncular size ne şartlarla geldiler, siz nasıl gönderiyorsunuz. Helalleştik, kucaklaştık demekle bu işlerin olmayacağını öğrenmiş olmanız gerek. İsmail Gürsesten bu yana, Cevat Ekşi Başkanlığında çoğalan dosyaları halletmek adına İbrahim Nalbant yönetiminin neler çektiği hala sıcaklığını koruyor. Görülen o ki sizde bu seferde Sakaryasporun TFF doğalarını azaltmak yerine çoğaltmaya gideceksiniz. Başkan Cumhur genç yönetiminin , ilk etap temizlik harekatından sonra, olası ikinci kadro rotasyonu adına izleyeceği yol ,Bayburt maçı öncesi gazetelere yansıyınca  ,Genç açıklama yapmış ,yok böyle bir şey. İnşallah bu açıklama, samimidir. Çünkü  sen git, sen kal ,bu kadro bize yeter demekle bu işler olmuyor. Hesapsız kitapsız atılan adımlar, transfer ayı geldi mi dosya halinde karşınıza çıkıyor. Gelin siz hesabı kitabı şaşırmadan, eldeki oyuncu grubu ile mutlu olmaya bakın. Şaban Yıldırım altı ve üstü harmanlar bu takımı yukarılara taşır diye düşünüyorum.

YAŞAR AKŞAHİNİN ARDINDAN

Sakarya güzel ,özel, beyefendi bir büyüğünü gecen hafta sonu eb eziyete uğurlamış. Yaşar Akşahin  88 yıllık yaşamı sonlandığından Hab erimiz olmadı. Aziz Ucal bir vesile onun yaşama veda ettiğini bana söyledi. Yaşar Akşahin ,Sakarya’da  Maliyeden bilinir, Yaşar Akşahin bu ilde ismi geçmişin derinliklerinde kalan ,sakaryasporla birleştikten sonra tarih olan G.Birliğinden  bilinir, Yaşar Akşahin bu ilde gazeteci kimliği ile bilinir. Yaşar Akşahin bu ilde Oktay Er temelle beraber  Futbol Hakemlerine Hakem atama sorumlusu olarak hizmet verdiği  süreçten tanınır. Yaşar Akşahin b u ilde İlhan Ertemle berabere İl disiplin kurulunda görev yaptığı süreçten tanınır. Ben Nazım Aktürk olarak olarak onun gibi büyüğü tanımış olmaktan dolayı çok mutluyum. Ben hakem olduğum süreçte onun elinden görev alan biri olarak, onun ebediyete çıktığı gün ,on yolculuğunda yanında olmak isterdim. Bayram seyran ,kandillerde aradığım sevgili abime Allahtan rahmet ,sevenlerine sabırlar dilerim. Yattığın yer nurlarla dolsun sevgili ağbim, sevgili büyüğüm. Seni yaşadığım sürece unutmam ne mümkün. Yaşamım içinde seninle berabere yürüdüğüm o kadar çok anım var ki, han ki birini sayayım.

ENGELLİ MİLLİ MARŞ

Kahraman Maraş maçı öncesi hayatımda en çok duygulandığım bir milli marş dinledim. Aslında bu b en bu anlamlı günü sıcağı sıcağına gecen haftaki Salı sofrasında  gündeme taşımalıydım. Notlarımın arasında olmasına karşın, unuttum be dostlar. Oysa notlarım hala elimde, bu anı unutmamak adına en başa almışım. Millî marşın engelli çocuklarımız tarafından işaret diliyle karşımıza çıkması ,Milli marşın onlarla bütünleşmesi ruhumu okşadı, gözlerimden yaşlar süzüldü. Bu anda samimiyet vardı, bu an milli duygu yüklüydü .Daha önce yapmacık ,bir şeylerin karşısına koymak adına, stada gelen mehtaran şovunun aksine ,Milli marşımızın işaret diliyle kucaklaşması bende ,yüreğimde fırtınalar koparttı. Bu minik yürekleri, onları yetiştirenleri yürekten kutluyorum. İşaret diliyle okunan Milli marşı dinlerken ,ülkemin değerlerinin içindeki taşları yerinden oynatma gayreti içinde olanların başarılı olamayacaklarını Cumhuriyetin ve onun bu günlere taşıdığı sevginin yok edilmeyeceğini bir kez deha yaşadım.

PAMUKOVA ŞAŞIRTTI

Ben bu sene hiçbir Bal ligi maçına gitmedim. Bal ligi vizyona girdikten beri bu ligi izleyen biri olarak, Sakarya’nın Adapazarıspordan sonra, Hendek sporunda son anda 3 lig kapısından dönmesinin ardından, amatör futbol gönlümdeki Bal ligi defterini dürmüştüm. Sezon başı kötü sonuçlar alan Belediyeden ve ilçeden gerekli desteği almayan Pamukova 1968 ve diğer temsilcimiz Kalaycı spor için bu iki takım düşer, bu sene Palyoftan iki takım Bala direk çıkar diye de bir futbol kehanetinde bulunmuştum. Pamukova 1968 takımın içinden ayıklamalar yaptıktan sonra üst üste iki galibiyet alarak 12 hafta sonunda 7 puana yükselip düşmemek adına umutlanması ligin son haftasın dada kazanması beni Pamukova adına azda olsa Ballı geri adım attırdı. Kalaycıspor ise 12 haftayı 5 puan la geçmişti. Son hafta Hendek ve Pamukova 1968 kazandı, kalaycı kaybetti. Eğer hendek sezon başından bu güne gelene kadar istikrarlı olabilseydi Sakarya yine Hendeksporla TFF 3 lig hayali kurabilirdi. İlk yarı bitti Hendek yukarılarda Pamukova 1968 10 puanla düşmemek adına ,en azından Sakaryada playoff oynama adına ikinci yarıya umut taşıdı. İlçenin sporu sevenleri biraz ayaklansa Pamukova 1968  hiç olmazsa düşmemek adına playoff oynamayı futbol evine taşıyabilir. İlk yarının son haftalarında yaşanan futbol gelişmesi içinde ben bu ışığı görmeye başladım.

SÜPER YENİLGİSİZLER

Süper ligde ilk yarı bitti. Futbol kalitesinin sıfıra doğru yol aldığı bu ligde parası olanlar iyi takım kurdular parası olmayanların kimi ligden çekildi, ki mide son bir umut direniyor. Adı paralı lige çıkan Süper ligte, A grubunda Karasuspor,B grubunda Erenlerspor ilk yarıyı yenilmeden bitirdiler. Erenlerin cebinde bir beraberlik var ama, Erenlere göre daha zayıf b ir grupta yer alan karasuspor,  sadece Harmanlık ve Kırkpınar maçlarında zorlanırken, diğer maçları farklı ve çok rahat kazanıp  onda on yaptı. Sarı kırmızılı ekibin futbol çantasında böyle biten bir ilk yarı hiç olmamış. Bir ilk olduğu için Karasulular bunu önemsiyor. Ben mi , ben bakarım grubun gücüne ,ben bakarım oradaki futbol kalitesine . Bu saydıklarım yoksa eğer kal diki yok, bu ayrıntı beni bağlamaz.

ŞANSAL BÜYÜKA NIN AKŞAMI

Şansal Büyüka bu şehrin spordaki marka değeri. Şansal Büyük a iyi bir Sakaryalı. Sakarya’yı iyi bilen ,Sakaryasporu iyi bilen sportmen kimliği ile geldi ,Aynalı Kavak sohbetler zincirinde konuğumuz oldu. Sakaryanın geçmişini anlattı, Sakaryasporu anlattı, Adapazarlılığın içinde Güven, Dostluk ve sevginin ağır bastığını anlattı. Uzun çarşıyı anlattı. Oktay sarının matarötörlüğünde Şansal Büyükanın anlatımları, hasret giderme akşamında iz bırakarak anılar kervanına doğru koştu. Ben Şansal Büyüka ile birlikte renklenen  Aynalı Kavak coşkusunun içinden,  sadece ilgimi çeken bir kaç başlığı aldım buraya koydum. Şansal usta Sakaryasporun yarınları için, alt yapının önemine ,geleceğin futbolcularını bulup çıkartmak adına, alt yapıda şehrin akademisyen kimliği iyi olan teknik adamlardan oluşması gerektiğine parmak basmış. Bu düşünce dünyayı yeniden keşfetmek değil, zaten  Doğru olan bu. Ekonomik sıkıntıları olan, her sene başı transferde,, TFF dosyaları uğraşan Sakaryasporun, kurtuluşunun ağırlık merkezi bu düşünce içinde saklı olmasını Şansal Büyüka  dan dinlemek, benim için süperiz değil.. Şansal Büyüka afaki şeyler anlatmadı , gençlik yıllarında kafasına yerleştirdiği güzel Adapazarını anlattı. Onun anlattığı yılları, onun kadar ol masada yaşayan biri olarak ona şunu demek isterim, Şansal Usta senin anlattığın Adapazarı geride kaldı. Kısacası senin anlatımların içinde yer alan Adapazarı tarih oldu. Çok iştahla anlattığın Uzuncarşı, Adapazarı, geçmiş güzelliklerine elveda demiş bir şehir. Ben o yılları çok arıyorum ve bu günü görünce bu şehirden sıkılıyorum. sen ara sıra zorunlu hallerde  yaşamında önemli bir yer olan bu şehre  geldiğin için ,bu konuda beni anlayamazsın. Yinede ağzına sağlık, eskide kalan, mazisinde iyi olan Adapazarı’nı senden dinlemekte eskiye özlem duyan yüreğimize ışık  saçtı. Bazen Adapazarı’nı geçmişte kalan güzelliklerini ,bu şehri iyi bilen büyüklerden dinlemek Adapazarı sevgisine hasret yüreğimize su serpiyor. Efendim bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!