Salı Sofrası ) Futbolun kazanmaya dönük yüzü

featured

Salı Sofrası

Futbolun kazanmaya dönük yüzü

Sakaryaspor Bodrum faciasından sonra emanetçi lakaplı Murat Balaban önderliğinde önce Kırşehir’i sonra evinde Mamak’ı yendi.  Gelin geriye gidelim bakalım gazeteler Bodrum faciasına nasıl başlık atmışlardı? Bozgun, Güle Güle  Ertekin’e atıfta bulunarak manşetin içine onu da eklemiş. Sakarya Sallandı ( Bizim Sakarya ) Rezalet başlığı Yeni haber ile Akşam haberlerinin manşetine taşınmış. Resmen Rezalet ,Utanmadınız mı ? ( Yenigün)    Gelin Kırşehirden sonra gelen Mamak galibiyeti manşetlere nasıl taşınmış birde ona bakalım. Zorlanmadan ,Daha farklıda olabilirdi ( Yenihaber) İşi Plakada bitirdiler ( Bizim Sakarya )n Balaban iyi geldi, Hırs,istek, Azim  3 Puan bizim ( Sakarya Halk) Nefis Futbol,harika sonuç( Korkmamak lazım ) Balabanla devam edin ( Yeni gün) Sakarya üçlük attı ( Ada Postası) Kongre dopingi ( Akşam Haberleri) Kendimize geldik ( Yeni Sakarya )  Keşke Kırşehir  galibiyeti sonrası atılan manşetleride buraya taşısaydık. Neyse   ben sürecin içimindeki derslik yenilgiden sonra  gazete manşetlerine taşınanları sorgulamak istiyorum. Bizim medya  sadece günlük sonuçları  irdeliyor. Takımın  diğer yüzlerine hiç bakmadan  kazanmaya dönük hislerini manşetlere taşıyorlar. Yani sizin anlayacağınız futbolda kazandığınız zaman bazı eksiklerin üstü kapatılıyor, kötü gün dede yastık altından çıkartılıyor.  Ancak yinede  üst üste gelen  galibiyetler Sakaryasporun futbol iştahını,kazanma arzusunu artırması adına iyi bir gelişme olduğunu düşünmek istiyorum.

 

KİM BAŞKAN OLSUN ?

 

Cevat Ekşi ve ekibi gidiyor. Giderken içlerinden biri ben Başkanlığa talibim diyerek kamuoyuna resmini gösterdi.  Uğur Akkuş ve Cumhur Gençten sonra   Hüdaverdi Bahadırda  adaylar kervanına katıldı. Üç isim içinden Cumhur Genç denenmiş bir isim. Gidip gelmeyi seven bir aday. Doğru aday mı? Onu kongre delegeleri belirler. Bu konuda bana laf söylemek düşmez. Uğur Akkuş sezon başı Bülent Uygunla beraber Cevat Ekşi karşısına çıkmıştı. Ayağının tozuyla Yeşil Siyah kamuoyundan beklenenden fazla ilgi gördüğüne tanık olduk. Yeni bir yüz. Oda bunun farkında olan bir Başkan adayı olarak kongre sonrası şehirle taraftarla olan irtibatını kesmedi. Bugün aldığım bilgilere göre Büyük adresten bir türlü beklenen Sıçaklığı görmüyormuş. O zaman iş kaldı kongre üyelerinin sağduyusuna. Birde   Hüdaverdi Bahadıra bir göz atalım. İbrahim Nalbant ve Cevat Ekşi yönetimlerinden kalma yöneticilik deneyimi var. Bu sürecte bayağı şeyler yaşadı. Sakaryasporda yönetici kadrosunda olmak adına bayağı yol kat etti..  Şimdi Başkan adayı.  Bana göre  yıllardır tanıdığım hakemlik ve yöneticilik yıllarımda yakın temasım olan Hüdaverdi Bahadır  yapacağı iyi bir yönetim kadrosuyla yeşil Siyah başkanlık kostümüne bayağı yakışır. Onu anlatırken bayağı taraf oldum galiba. Ben yenilikten yanayım. Eski yüzler Sakaryasporun bu günlerine çok fazla katkı yapacağı konusunda endişelerim olduğu için Hudaverdi Bahadır ismine yönlendiğimi itiraf etmeliyim. Ha kongre üyeleri başka dilden konuşur ,yine Cumhur Genç gelir. Ne yapalım şeriatın kestiği parmak kanamaz deriz ve kenara çekiliriz. Bu arada resim geçmişten kalmamıdır bilemem Büyük Başkanın Cumhura el verdiği gazetelerin sayfalarında turluyor. Böyle  ise eğer iki Başkan adayının işi zor galiba.

 

 

EMANETİ DENEMEYE DEVAM

Sakaryasporun alt yapıya bakışı,kendi bağrında gelişmekte olan teknik adamlara bakışı  bu güne kadar  çok pozitif değil. Geçmişte Şaban Yıldırım,Necmettin Sert alt yapıdan kalkıp üst yapıya taşınan teknik adam modelleri olarak yeşil siyah arşivde duruyor.  Emanetçi Murat Balabanın şuan emaneten aldığı teknik adamlık sorumluluğunda üç galibiyete imza attı. Murat Balaban bu sürecte teknik adamlık  cüzdanına da  deneyim yüklüyor. Bu süreçler  bir yerde onun içinde  bir şans oldu. Geriye gitse bile , o her daim Sakaryasporun başı sıkıştığında müracaat edilebilecek teknik adam düşüncesini, Sakaryasporu yönetenlerin futbola hizmet yüreğine postaladı.  Güven çok önemli,başarıyı hep dışarıdan gelenlere endeksli düşünmemek gerek. Bana göre  futbolcuların İsmail Ertekin gittik den sonraki futbol hırsları çeşitli nedenlere bağlı olarak ivme kazansa da   ben diyorum ki kendi çocuklarımıza güvenmeye bir yerden başlamak lazımdır diye düşünüyorum. Olmasa bile Murat Balabanı gelen teknik adamın yanında sorumluluk yükleyerek yarınlara hazırlasak fenamı olur?

KARAOĞLANI ES GEÇTİLER

MHK Fifa listesini açıkladı, yer yerinden oynadı. Mete Kqalkavan ile Hüseryin Göçek’in apel etleri  Yaşar Kemal Uğurlu ile  Galip  Bitigenin göğsüne takıldı.  Gidenlere sözümüz yok. Ama gelenlere herkes gibi bizimde sözümüz olacak.  Galip Bitigen olabilir ama 40 yaşına merdiven dayamış Yaşar Kemal Uğurlu  için olumlu kelam etmek çok zor. Yahu 45 de bitecek hakemlik için FİFA ya  böyle bir ismi önermek neyin nesi. Bu tercih bana göre tamamıyla   siyasi. Birilerinin baskısı ile  gerçekleşen bir hadisedir. Uğur Melekeyi dinliyorum, Deniz Çobanı dinliyorum bu tercih  herkesi şaşkınlığa iten bir tercih olarak MHK yı sarstı. Uğur Meleke diyordu yahu FİFA  senden gelişmeye aday hakem istiyor. Bu kriterlere uyan Atilla Karaoğlan,Ali Şasalan dururken Yaşat Kemal Uğurlu . Yok yok  bu FİFA hakem listesi FİFA nezdinde MHK yı zora sokar diyerek şaşkınlığını ekranlardan MHK nın önüne koyuyor. Yok yok bizde  her şeyin içine adamlılığı koyma hastalığı olduğu müddetçe bizde ne hakemlik kalkınır nede sporumuz aşama kaydeder. Liyakatin olmadığı ,adamlılığın olduğu yerde ne ekonomide ne sporda ,ne eğitimde hiçbir şeyde kalkınamayız. Bu son FİFA listesi mevcut MHK nın   inandırıcılığınızda rafa kaldırmıştır.

RUS ANTRENÖRÜ DİNLERKEN

Türk Milli takımı son 34 yıldır yenemediği Rusya’yı iki tartışmalı kararla yendi. Hakem  bizim ülkede bile tartışılırken Bakın Rus Antrenör maç sonu  açıklamasında ne diyor? Biz hakemi tartışırken Rus futbolunun geldiği noktayı unuturuz, bizim için hakem kararları  değil oynadığımız futbol önemli. Düşünüyorum da  aynı maçta aynı hakem Cenk’in düşüldüğü gibi bizim savunmada  aynı pozisyonda rakip futbolcuyu faullu oyunla durdurup kırmızı görseydi,Ozan Tufanın  tartışmalı penaltısının aynısı bize verilseydi ? Düşünemiyorum bile. Bizim Ahmetler, Ermanlar  ve diğerleri maçın hakemini valla karmağa gererlerdi. Yinede maç sonu sağduyulu yorumcular Türk milli takımın göklere çıkarmaktan ziyade  galibiyete katkı veren kırmızı kart ve penaltı olayının galibiyetin içinde önemli yer kapladığını işaret ederken sağ duyulu yaklaşım gösterirken Türk milli takımının içindeki eksik halkalara daha fazla zaman ayırdılar. Bana görede o kırmızı,o tartışmalı penaltı kararları olmasaydı bu Rusyayı zor yenerdik. O yener bu yenerden ziyade Rus Cerkezovun maç sonu yorumu daha dikkate çekici. Bırakın hakemleri biz oyunumuza bakalım.

SABRİ KÜÇÜK HAKLIYMIŞ

Sakaryaspor tarihinin geçmişinde kaleci , genel kaptanlık ve Başkanlık deneyimleri olan Avukat Sabri Küçükle  yaptığım söyleşide, sevgili Küçük Sakaryasporla ilgili olarak  bu sezon başı yapılan kongre ile ilgili şöyle bir tespitte bulunmuştu.  Sakaryasporu isteyen ,cebinden para verecek biri varken yeniden belediye imkanları ile yol alacak yönetim kurmak  Sakaryaspora çok şey kazandırmaz. Bana sorarsanız Belediye eline patlamaya aday bir Sakaryaspor alarak hiçte iyi yapmamıştır. Sonuç Sabri Küçüğün ima ettiği gibi yeşil siyah futbol topu elde patladı. Bugün ne oldu?   Sezon başı Başkan yücenin gayretleri ile toplanan paralarla   Sakaryasporun transfer yasağı kalktı,önemli transferler yapıldı ama sorunlar aşıldımı? Bana göre belediye asli işine bakacak ,varsa para verip bu takıma  hizmet edecek bir yönetim yeşil siyah anahtar onların eline verilmeli.   Korkmayın Sakaryasporu kimse sakaryadan çıkartıp, başla bir yere taşıyamaz. Varsa bu konuda kuşkularınız, teslim şartlarını ,dışarıdan talip olanların önüne koyar, ona göre onlara Rüstemlerin kapısını acarsınız. Korkamayalım Sakaryasporun ufkunu açmak adına eski bildik isimlere koşmayalım. Bu sadece zaman kaybı olur.

FEYYAZ UCAR VE ALT YAPI

Türk ekonomisi darda, Türk ekonomisi dip yapmışken kulüpleri bu sürecin dışına itebilir misiniz? İtemezsini. Öyleyse ne yapmalı ? Tabiî ki profesyonel takımların elinde  bir alt yapı var. Onların imkanları, hele hele üç büyüklerin imkanları diğerlerine göre çok daha iyi. Bu konuda bir Altınordu örneği  ,alt yapı futbolunun içindeki değerleri bulup çıkarmada pazarlamadaki  hüneri herkesi kıskandıracak düzeyde. Ama Altınoordu örneği bu konuda çok öksüz kaldı. Şu sıralar Bursaspor 6-7 sene evvel oluşturduğu alt yapı atağı içinden gelen gençlerle transfer yasağı olsa da  yaşama devam ediyor. Bursa biraz daha sabretse  bu sürecin içinden çok güçlü bir Bursaspor çıkar.  Feyyaz diyor ki kurtuluş alt yapıda desek ne olur? Bakın bakalım son yıllarda BJK,FB ve GS dan kaç tane genç oyuncu A takıma yükseldi. Ucar devam ediyor,illa şampiyonluk diye yola çıkan takımların gözü alt yapıyı görmez.  Bu konuda umutsuz ve kibirsiz olanlarda var. Bu gün ki ekonomik şartlarda kıskaç altında olan takımlar öyle veya  kendi öz kaynak düzenine dönecek desede Feyyaz Ucar  ,kafa sallıyor,bu sizin iyi niyetli düşünceniz şampiyonluk parolası ile yola çıkan takımlarda karşılığı olduğunu sanmıyorum. Feyyaz Uçarın söylediklerinden yola çıkarak Sakaryaspora bir bakalım.  Son yıllarda gözünü TFF 1 liginden ayıramayan Sakaryasporda şu an kaç tane alt yapı oyuncusu Var ?  Kısacası zirveyi hedefleyen takımların alt yapıdaki değerleri görme şansları yok gibi bir şey. Keşke görseler.

ERENLERDE PARKURLAR NE İÇİN VAR ?

Geçenlerde aylar sonra Erenler Atatürk stadına gittim. Amacım hem stadın yeni halini görmek hem de sabah sporu yapmaktı. Gittim, gezdim, sahalara girecek kapıların hepsi kapalıydı. Ne bir görevli var ne de güvenlik. Sanırım Cuma günüydü. Acaba sahalar halka açılmadı mı? Açılıda o gün için mi her yer kilitliydi. Veya belli saatler içindemi açılıyordu? Kimsenin günahını almak istemem ama spor sahalarının kapısı eğer stadın kapısı açıksa kapalı olamaz.  Yeni sentetik sahaların düzenli haline, stada yüklenen yeni görünüme sözüm yok. Benim sözüm ilgililere, arkadaş bu sahalarda hafta içi sadece maç oynanmaz, idman yapılmaz,ayrıca insan yürüyüş yaparlar.  Ben o gün için sağlıklı ayaklarımı zorlayarak bir yerden atlayarak sahaya girip yürüyüş yaptım.  Allah nasip ederse  yine gide cem. Gittiğimde aynı manzarayla karşılaşırsam konuyu yine benim Salı Sofrasının üstüne koyarım. Bu vesileyle sizinde haberiniz olur. Bu arada benim gibi bir vatandaşta tel örgülerin üstünden atlayarak o gün yürüyüş yaptı.

TAM  131 MAC COVİTE TESLİM OLMUŞ

Covit Covit Covit,heryerede Covit kaynıyor. Israrla oynatmak adına caba sarf ettiğimiz profesyonel ligler  de her an ,her gün Corono vakaları çığ gibi büyüyor. Böyle olancada  bazen liglerde  Corono ertelemeleri devreye giriyor.  Bu güne kadar  ( bundan sonra ne olur bilinmez) tam 131 profesyonel müsabaka ertelenmiş.  Corono testlerinin pahalı Efendim bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun. olması, kulüplerin bu konuda daha ucuz tercihlere koşması  Corono testlerini sağlıklı  ortama taşıyamaması için ulusal medya TFF ye sesleniyor, kulüpler zorda  bu konuda ,TFF kulüplere mutlaka bir vesile  yardımda bulunması gerekir diyorlar.  Evet geliri muthiş olan TFF  bize göre profesyonel kulüplere  bu konuda yardımda önderlik yapmalı. Yoksa bu gidiş iyi gidiş değil.

BENİM ÖĞRETMENİM   M.K.ATATÜRK

Yarın Öğretmenler günü. Benim öğretmenim, önderim ,lideri Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ben yüreğimdeki Vatan sevgisini, Cumhuriyet sev giysini ondan öğrendim. Ben onun bana işaret ettiği yolu takip ede ede yetmişe merdiven dayadım. Benim ondan sonra hayatta iki öğretmenim daha oldu. Eğitimde Makbule Ünsal, Hakemlikte Ali Erseven. Bu günde ben Önce Atatürk’üme ,sonra  Öğretmenim Makbule Ünsala sonra Hakem hocam ve eğitimci Ali Ersevene sevgilerimi saygılarımı iletiyorum. Onları hasretle sevgiyle yad ediyorum. Ben Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini yüreklerinde taşıyan Öğretmenlerin Öğretmenler gününü  kutluyorum. Bu değerlerin karşısında duranların günü beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyetinin sağladığı imkanlar üzerinde  yaşayıp ta Atatürk ve Cumhuriyet gerçeğini red edenler , benim tarif ettiğim Öğretmen tarifine uymaz.

 

 

 

 

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!