Salı Sofrası Ezel Rekabet, Ezeli Felakete döndü ((Hayaldi Gerçek olmadı)

featured

Salı Sofrası

Ezel Rekabet, Ezeli Felakete döndü ((Hayaldi Gerçek olmadı)

Bu başlığı bana bir dostum verdi. Bu güne uygun bulduğum için aldım soframın manşetine koydum. Kim kaybetti? Tatbiki Sakaryaspor. Kime yazık oldu ? Bu takıma müthiş yardım sağlayan Büyükşehir Belediye başkanına. Ben bu işin külliyesini falan bilmem, ben şunu bilir, şunu söylerim, futbolda topu çok erken şampiyonluk şarkısını evine taşımayacaksın. Kaybedersen yıkılır kalırsın.  Sakaryaspor  kolay kolay unutulmayacak  bir final kaybetti.  Şampiyonluk hayaldi ama gerçek olmadı. Futbolda kaybedebilişinizde  bu kadarı çok uçuk oldu. Ders alınsın diye cemde ,ders alınmıyor ki, aynı tas aynı hamam. Bakın dostlar  yazıyoruz çiziyoruz ve diyoruz ki, futbolda sezon başı yapılaşması çok önemli. Bunu yaparken boyu postu küçük menajerlere teslim olmayacaksınız. Kurulacak olan takımın temelleri iyi atılmalı. Bunun içinde bu işi iyi bilen ve bu şehirde var olan, gece gündüz futbolla yatan ,araştıran ,isim tespit eden ,keseye göre kadro mühendisliği yapan Metin Çerliki artık Rüstemlere davet edin. Bakın  beyler Yeşil Siyah final öncesi yazdım yineliyorum, Sakaryasporun grubu deyim yerindeyse helva gibiydi, karşı gruba bir bakın demiştim, bunu derken Kocaelisporun  kimleri saf dışı bırakarak İstanbula girdiğine dikkat çekerken bir farka daha dikkat çekmiştim ,Kocaeli’nim kulübesinde  futbolda  gittiği her yere hareket taşıyan  bir teknik adamın varlığına ve de farkına  dikkat çekmiştim. Yani senin kulübende bu lige bile yetmeyen diplomalı bu işte çırak bir teknik adam karşı, karşı tarafta futbolun profösörü yakıştırmasına uygun , Mustafa Reşit  Akçay vardı. Sonuç kulübesi iyi, sahada koşanı, arı gibi çalışan oyunculardan kurulu Kocaelispor , orta sahası geriye dönmekte zorlanan ,üçüncü bölgeye bir türlü yerleşemeyen  ,yaşlılardan oluşan Sakaryaspora  kolay kolay unutulmayacak yeni bir final dersi verdi ve mutlu sona ulaştı.  Kocaelinin bu başarısını bu günle değil, geçmişte atılan adımlarla ölçmeli. Ne vardı o geçmişte? ,ekonomik nedenlerle, transferi kapalı olduğu için geçmişin günahları arasında bocalama sürecinde  Bala düşen bir  Kocaeli vardı. Buna karşın amatör oyuncularla ,alt yapı oyuncularıyla kara günü beyaza çeviren önce TFF 3,sonra  TFF 2 ve daha sonrada TFF 1 çıkan bir komşu hikayesini birde böyle okumak gerek. Neyse  bu finalin hikayesini biz daha çok yazarız. Bu nedenle bu işin üstüne daha çok karalar bağlamadan geleceğe doğru kürek çekelim. İnşallah bu sefer kürek çekerken komuta merkezinde doğru yönetim, doğru teknik adam olur. Bir not daha, lütfen artık bu takımda  miladını doldurmuş, tribünlere oynayan oyunculardan kurtulmaya bakalım. İsim vermiyorum ,bu işi bu saatten sonra kadro mühendisliği yapacak olan kişilere bırakıyorum.

KIZILTANA SEVGİLERLE

Özcan Kızıltan Sakaryasporun en iyi zamanlarında  Yeşil Siyah formayı giymiş, Sakaryasporda teknik adamlık yapmış bizim il için yabancı olmayan bir teknik adam.  TFF 2 de gruplarda ilk beş mücadelesi devam ederken bir ara bir konuda kendisi ile telefonda konuşma şansım olmuştu. Hala kulaklarımda çınlar Nazım Hocam Sakaryasporun bulunduğu grupla ,bizim bulunduğumuz grubu aynı kantarda tartamazsınız. Bizim grup tam bir ateşten gömlek. Bak göreceksin bizim gruptan çıkan Kocaeli, Ankara spor, Hekimoğlu , hatta benim çalıştırdığım Erzincan 24 de dahil ederek iddia ediyorum, bunlardan ,bu takımlardan hangisi olursa olsun, karşı gruptan gelecek takımı yener ve şampiyon olur demişti. Oldumu, Özcan Kızıltan hocanın tesbiti doğru çıktımı? Evet çıktı.  Demek ki futbolda çok para harcamak değil ,doğru yapılaşma daha önemliymiş. Yineliyorum, Kocaeli bizim ezeli rakibimiz, ezeli rakibimizin bize verdiği futbol dersinin futbol hikayesi çok iyi okunmalı.

İZMİRE YAKIŞIR(ALTINORDU GERCEĞİ)

İzmir ver Altınordu tüm Türkiye’nin tutku alanı içine girmeyi başardılar. İzmir Atatürkçü yurtsever duruşuyla ,Altınordu ise futboldaki yerli malı safkan Türk oyuncularla çıktığı futbol yolculuğunu, yukarılara taşımasıyla ünlendi. Altınordu TFF 1 de yabancısı olmadan adını finale yazdırdı. Çıkar veya çıkmaz, sonuçta İzmir kazanacak. Çünkü finali iki İzmir takımı Altay ve Altınordu oynayacak. Altınordu sadece futboldaki alt yapı gerçeği ile değil ,yaşamın diğer alanlarında ki örnek davranışlarıyla da alkış alıyorlar. Son olarak yarı finalde eledikleri, Samsun maçı sonrası evlerine giderken, soyundukları soyunma odasını pırıl, pırıl yapıp giden Altınordu, bedavadan örnek takım olarak işaret edilmiyor. Aslan yattığı yerden belli olur misali ,Altınordu’nun futbolda soyunma odalarına taşıdığı bu güzelliğin tüm statlara taşınmasını bir dilek olarak benim soframın üstüne koyuyorum. Finalde mutlu sona Mustafa Denizli farkıyla Altay uzandı. Sonuçta kim kazandı? tatbikî İzmir kazandı. Süper lige hoş geldin Büyük Altay,Büyük Mustafa.

FUTBOLDA ÜRETİM PAZARI KURULMALI

Hayat zorlaşıyor, bu zorluklar her evin kapısını bir vesile ile zorluyor. Futbolda marka olmuş takımlar bile artık üretime dayalı oyuncu yetiştirmek adına hamle üstüne hamle yapıyorlar. Geçenlerde Tv de Real madridin kötü günler eşiğindeyken Elindeki en değerli oyuncuyu satarak  düşmekten son anda kurtulduğuna dikkat çekilirken ,Futbolda üretim pazarına geçilmesi Bursaspor ve Altınordu örneği ile taçlandırıldı. Evet, evet artık kötü ekonomik yönetim eşliğinde her alanda tükenişe koşan Türkiye dede futbol sektörü  kendi alt yapısına doğru koşar adım yol almalı. Bakın Altınordu’ya ,hiç yabancısı olmadan kendi yetiştirdiği oyuncu grubuyla nerelere çıktı. Artık benim ülkemde Altınordu, Bursa örneği ne yeni takımların katılmanın vakti gel dide geçiyor bile. Sakaryasporda belediye kapısında nöbet tutan ,belediye parasıyla  fiyaka satan yönetim modelini bir kenara bırakarak ,daha iyi ,iş bilen ve de üretebilen yönetici aklıyla alt yapıda futbolda üretim merkezi kurmalı. Bunu yaparken iyi bir oyuncu araştırma ekibiyle tüm Türkiye’de taranmalı. Biz bu konuda hep yazıyoruz. Bugüne kadar biz yazdık biz okuduk. Belki gün gelir sesimizi duyan olur diyerek bir vesile  bu konuyu gündeme taşıyoruz.

FRANSIZ  AYRIMCILIĞI ( EN İYİ ONBİRDE  BİZDEN KİMSE YOK)

Fransada üç Türkün forma giydiği Lille sanırım on bir yıl aradan sonra Paris Saint Germanı  geride bırakarak şampiyonluğu kucakladı. Bu şampiyonluğun hikayesinde Burak attığı gollerle, Yusuf ve Zeki oynadıkları futbolla bu şampiyonlukta çok önemli rol oynadığını sadece biz değil ,tüm Dünyanın tanık olduğunu cümle alem biliyor. Bilmeyen ,Fransada sezonun en iyi on birini yapan bir spor gazetesi varmış. Arkadaş üç Türkün içinde Burak’ın attığı 16 gol var, onun attığı goller ,oynadığı futbol  Lille şampiyon yaptı be. İkinci Saint germandan üç oyuncu olan gazete şampiyondan iki oyuncu almış. Bu on bir çakma on bir,bu yılın on biri Fransa’nın Türklere  milliyetçi ,taraflı yönden bakışını  işaret ediyor. Bakın Neymar kaçan şampiyonluk için ne demiş? Bütün Dünya ile baş ettik ama ,maalesef üç Türk ile  Baş edemedik. Neymarın bu açıklaması Fransada  yılın on birini yapan gazeteye kapak olsun.

LİVERPOOL  VE PICIR İSMET

Büyük takım olmak için sadecesaha içi başarılar değil bazı yan faktörlerde çok önemlidir. Buna bir örnek İngiltere’den geldi. Adanın köklü takımı geçenlerde 35 yıllık malzemeciliğine nokta koyup  emekliliğini isteyen Malzemecisini törenle ,merasimle uğurlamış. Dedim ya büyük takım olmak o kadar kolay değil. Bunu çok yönlü olarak etrafınıza yaymak zorundasınız. Liverpool  malzemecisine  gösterdiği bu nazik jest  ile  umarım her kesimin  gönül almıştır. Gelelim bizden bir örneğe ,Sakaryasporun kuruluş yıllarında  adını, Yeşil Siyah futbol arşivine altın harflerle yazdıran ,Pıcır İsmet ,İsmet kahyaoğlu  şu sıralar yaşadığı İstanbulda ,Alzaymır hastalığı  nedeniyle yatağa bağımlı yaşam savaşı veriyormuş. Bunu neden hatırlattım? En büyük Sakarya demekle büyük olunmuyor. Büyük takım olmak adına yukardada belirttim, saha içi başarılar dan çok ,bir takım her yönüyle örnek olmalı. Pıcır  İsmet  İstanbulda ziyaret etmek çok mu zor?  O efsane kadrodan hayatta olan birkaç isimden biri. Tarihine sahip çıkmayanlar, tarihten kendine yer edinemezler.

ÖMRÜME ÖMÜR KATTIM ( Mustafa Denizli)

Altay çok uzun bir aradan Sonra Süper lige, TFF 1 finalinde Altınorduyu yenerek çıktı. İzmir finalinde futbol heyecanı sonunda, bir futbol yüreği mutlu sona ulaşırken, o takımın başında Altay’la ismini Türk Futboluna, hem oyuncu ,hem de teknik adam olarak yazdıran Mustafa  Denizli’nin, maç sonu düşünceleri ilgimi çekti.  Çalıştırdığı bir çok takımda şampiyonluklar yaşamış, yaşamı her türlü başarılarla yoğrulmuş Mustafa Denizli  38 yıl aradan sonra , futbolda doğduğu ,adını tüm Türkiye ye yaydığı  Altay’la yaşadığı bu seneki şampiyonluk için bakın ne demiş? Ömrüme  ,Ömür kattım, bu şampiyonluk çok farklı, çok şampiyonluk gördüm ama  bu şampiyonluk çok başka. 73 Yaşını futbol sahalarına yaymış bir insanın doğduğu büyüdüğü, formasını giydiği  İzmir’in en önemli takımını şampiyon yapma onuru ile adını bir kez daha büyük bir yere yazdırdı ve yine gündem oldu.

SAPANCA,SERDİVAN BALA NEDEN KATILMADI?

9 Haziranda stard verilecek olan Bal liginde Sakaryada üç takım Hendekspor,Erenlerspor ve Karasuspor  çift devre lig usulü deplasmanlı oynayacaklar ve sonuçta bir olan takım  TFF 3 çıkmak adına iddiasını bir üst tura taşıyacak. Gruptan kim çıkar ?  Bu konuda futbol rivayeti o ki, Erenler veya Hendekten biri gruptan çıkan olurmuş.  Bal ligi için iki iddialı takım olarak gösterilen Sapanca ve Serdivan  neden bu lige katılmadılar.? Kalaycı ver Pamukovayı anlarımda , yola iddialı çıkan önemli yatırım yapan sapancının bu yarışta olmaması benim futbol aklımı karıştırdı. Bu konuda yeşil Beyaz açıklama gelirse sevinirim.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!