Salı Sofrası ) Eh ikinciyiz

featured

Salı Sofrası

Eh ikinciyiz

Sakaryaspor beraberlikler zincirinin umutsuz halkaları içinden Çarşamba ve pazarın futbol matinesinden altı puan çıkartarak sıkıcı beraberliklerin önünü, önce hafta içinde Karacabey, sonra Bodrumda kesti. Bir bir attı üçer üçer topladı ve süreci altı puanla süsledi. Bu galibiyetler ne anlam ifade ediyor? Ne olacak bir aralar playoff için farklı düşüncelerin içinde yüzerken, şimdi en azından bu iki galibiyetle bu tehlikenin uzağına düştük. Karacabey’i Burak’ın 69 da attığı golle yenip onların çıkışına set koyan Sakaryaspor, grupta haftanın maçında  ,ligin ilk yarısında sahasında fark yediği( 6-2) yenildiği maçın içinden uzatmaların son anında 90 artı 4 de Hasan Bilalin attığı golle üç puan çıkartarak, puan puana olduğu rakibini üç puan geriye itti. Bana göre Sakarya’daki farklı yenilginin rövanşını uzatmalarda alarak ,Bodrumu üç puan geriye iterek  o gün ki Bodrum faciasının yarattığı infialin açılarını azda olsa hafifletmiştir. Eyüp’ün koşar adım TFF 1 yürüdüğü günlerde bizde iki tarafa da gidip gelen mücadelede ,Bodrumu yenerek, en azından grupta ikinciliğe yükselmenin yarattığı buruk sevinç, haftanın yeşil siyah futbol armağanı oldu.

ÖZGÜR AYGÜNÜN KOLTUĞUNA TALİP VAR ( TOTRAKAN FUAT)

İHK Başkanı Özgür Aygün’ün koltuğuna ,camianın deneyimli ,bir zamanlar Dernek başkanlığı ve de İl hakem kurulu üyeliği yapmış olan Fuat Totrakan talip olduğunu bana açıkladı. Ciddi, ciddi ben bu işe talibim diyen Fuat Totrakana koltuk bırakılır mı bilemem ,ama bildiğim bir şey var, Totrakan Fuat ben diyor, bu işe farkındalık katacağım. Eskiden beri hakem evinde biriktirdiğim birikimleri, tecrübelerimle kucaklaştırıp Sakarya hakemliğine ve de futboluna yenilikler katacağına   vurgu yapan Totrakan Fuat, İHK başkanı olur veya olmaz, benim bildiğim artık yönetim formaları farklı resimlerden oluşmalı. Dernekte yenilik yola çıktı, İHK de neden olmasın. Sonuçta Dernekte Gürkan Tekneci, İHK de Fuat Totrakan da son yıllarda hakem evinde birlikte yol alan, birlikte düşünen isimler. Yenilik eğer hakem evine zarar vermeyecekse, yenilikte art niyet yoksa ,yenilikle yeni yüzler hakem evinin içinde yürüyen sorumluluklara ivme katacaksa eğer ,nöbet değişimlerinin ismini kan değişimi olarak kabullenmek gerek. Muhalif kanat bu sürecin içine nasıl dahil olur? Fuat Totrakanın İHK ye talibim demesini nasıl algılarlar, nasıl hamle yaparlar, bunu da iyi okumak gerek. Bu iş yaşama geçer veya geçmez, Özgür Aygün koltuğu bırakır ,Totrakana yol verir veya vermez , hakem evinde hakemliğe daha iyi hizmet vermek adına istekli olanlara yol vermek gerek. Fuat Totrakan ben diyor İHK Başkanı olursam hem Sakarya futboluna, hem Sakarya hakemliğine canlılık katacağım diyor. Totrakan hakem yetiştirmek, geleceğin kadrolarını kurmak adına fikirlerine başvurabilecekleri hakem duayenlerini de bu işe ortak edeceklerini, sahada oynanan futbolun  süresini yukarılara taşıyamak adına hakemleri bu konuda eğiteceklerini önüme bir icraat notu olarak uzattı. Özgür Aygün koltuğunu yeterince ısıtmasa da, Corono nedeniyle İHK Başkanı olarak yönetimsel anlamda kendini göstermese de olası bir değişiklikte yerine bir aday olmasını da hesap ederek icraat çıtasını şimdiden ateşlemeli. Olası bir MHK değişimlerinde İHK için fırsat kollayan muhalefetten sonra camianın ileri gelen eski bir isminin de  bende bu işte varım demesi olası farklı hesapların önünü de açar diye düşünüyorum. Hakem evindeki abilere  bir soru Özgür gitsin, yerine Totrakan Fuat gelsin mi ?

TRABZONSPOR TFF Yİ FİFAYA ŞİKAYET ETTİ

Trabzonspor geçtiğimiz günlerde TFF ve MHK yı FİFAYA şikayet etti. Futboldaki son yaşanan hakem hataları, Var sıkıntısı eşliğinde bir dizi Bordo Mavili şikâyeti Başkan Ahmet Ağaoğlu eliyle dışarıya taşıyan Trabzonspor ne istiyor? Neden FİFAYA gitme gereği duydu? Sanırım Trabzonspor bu gün futbolun başında olan TFF yönetiminin, MHK nın icraatlarını beğenmiyor. Ahmet Ağaoğlu liyakatten bahsediyor. Ne liyakati be Ağaoğlu ,Türkiyede han ki kurumda liyakat kaldı da sen TFF yönetiminde liyakat arıyorsunuz. Ak rozet olmadan oralara gelinmeyeceğini sen benden daha iyi biliyorsun. Bu nedenle de sıkıntılarını kendi ülkendeki futbol evlerinde değil de dışarıda FİFA larda arıyorsun. Hakemleri şikayet ediyorsunuz, Varı şikayet ediyorsunuz, yabancı hakem gelsin sobasını gösteriyorsunuz. Ben bu filmi yabancı hakem konusunu daha önceki yıllarda da seyretmiştim. Hatta bir dönem Türkiye ligine yabancı hakemlerde gelmişti. Sonuç yine kendi evimizin hakemliğine döndük. Trabzonspor hakkını ağrıyacaktır, burada itibar görmüyorsa dışarıya da açılacaktır. Ancak bu gün her evin içinde var olan siyaset egemense futbola ,o evin futbolunda  bu arızalar giderilmez. Trabzon un tepkisi bir süre sonra soğur buzdolabına konur.

İSTANBUL ESKİDEN DAHA GÜZELDİ ( RASİM ÖZTEKİN TESBİTİ)

Rasim Öztekin Türk tiyatrosunun son yıllardaki en önemli ismiydi. Maalesef erken yaşta koptu gitti bu dünyadan. Ferhan şensoyun kader birliği yaptığı, kavuk taktığı Rasim Öztekin  yeri zor dolacak, çok aranacak bir tiyatro ustasıydı. Ölümünden evvel bir dizi. çekimi esnasında bu gün ki İstanbulla ,dünkü İstanbul’u kıyaslarken yaptığı yorumu dinledim. Rasim Usta diyor ki eski İstanbul bu gün ki İstanbul’dan çok daha güzeldi. Eski İstanbul’daki sadelik, doğallık ,İnsan resimleri bu günden çok daha güzel görünüyordu diye Rasim Üstekine Nazım Aktürk yanıtı olsun. O ebediyette beni duy masada  ben yaşayanların önüne bu kıyaslama ile bir not bırakmak istiyorum. Eskiden üç büyükler arasındaki rekabet bile bu günden güzeldi. Eskiden güzel olan İstanbul, bu gün geçmişindeki güzelliklerden uzaklaşıyor diyerek İstanbul’un günahını almamak gerek. Türkiye eski Türkiye değil. Eski Türkiye’nin güzelliği bu gün sadece İstanbul’da değil ,tüm yurtta özlemle anılıyor. Biz eski Türkiye’ye dönmek adına çabalıyoruz. Ah eski Türkiye ah  ,neredeysen bir an önce çık ortaya . Bu vesileyle Rasim Öztekin’inde birde ben rahmetle anmak isterim, Ruhu şad olsun.

MHK ESKİ HAKEMLERE YÖNELMİŞ

Hakemlerin başına iddialı sözlerle gelen, yolun başında genç hakemlere yöneleceğiz diyerek  Hakem camiasına  ve de spor kamuoyuna bu yoldan mesaj veren MHK nin hızı kesildi. Özellikle var sistemi dolayısı bayağı hırpalanan MHK hakem atamaların dada eski duayen hakemlere fazla düdük vermeye başladı. Cüneyt Çakır Halis Öz kâhyaya  20 günde 5 maç veren MHK  bu tavrı ile de  ligin ateşinin yükseldiği haftalarda  gençlik ateşinin ateşini eski deneyimli hakemlere sarılarak söndürmeye başladı. Cüneyt çakır BJK-Denizli maçından sonra yine Başakşehir-BJK maçında düdük çaldı. İyi çaldı kötü. çaldı ben işin orasında ,burasında değilim, ben MHK nin şampiyonluk yarışının kızıştığı şu günlerde ilk başlardaki cesaretinden geri adım attığını görüyorum. İşin özü MHK Gençlik ateşinin aşısını şimdilik bir kenara itip, eski tecrübeli düdüklere sarıldığını hızlı akıp giden Süper ligin içinde görmek gerek.

GÜÇ VER SAKARYA

Coronoda kırmızıya boyalı Sakarya için bir dizi önlemler devreye girerken şehir merkezinde, Parklarda olan oturma bankları kurdele ile süslendi. Kim sorarsa oturmak yasak. Bitmedi Billboardlar devreye girdi. Çeşitli başlıklarla Güç ver Sakarya sloganlarıyla  kitlelere mesajlar verilmeye çalışılıyor. Şehir bunun farkında mı? Sabah sporu yaptığım Kent park ve Halk bahçesinde gençlerin buna pek uyduğunu söylemek çok zor. Gençler sevgilileriyle, arkadaşlarıyla parklarda yaşama devam ediyorlar. Güvenlik kontrolü var ama kuralları ihlal edenlerin parkın dışına itildiğini görmedim. Sizin anlayacağınız gençlik Coronoyu taktığı falan yok. Biliyormuşsunuz 65 yaş üstü kimseyi kolay kolay banklarda otururken, sosyal mesafeyi ihlal ettiğine ben tanık olmadım. Onlar gençlerin aksine, Coronoyla mücadelede sorumlu vatandaş kimliğine bürünmeyi biliyorlar. Umarız biboordlara yansıyan Corono gerçeği ve önlem konusunda Sakarya dünden daha fazla ses veren iller arasına girer. Kırmızı bize yakışmıyor.

ALTIN KAFA UTKE ( Balıkçı utke) AHİRETE GÖCTÜ
Mütevazi bir Erenlerli golcü ,futbol sonrası balık tutmak adına ,olta balıkçılığına sardığı söylenen namı değer altın kafa   UTKE ismi ,yakıştırması belki de o bu ismi Alman Ucheden  miras almıştır kim bilir. Utke  (Sabahattin Peşin) ( sessiz sedasın 71 yıllık yaşamına nokta koyarak, iki ay süre ile verdiği yaşama tutunma direncini gecen hafta veda edip aramızdan ayrıldı. Gençlik yıllarımızda karşı ,karşıya farklı takımların formaları eşliğinde oynama şansımın olduğu Utke ile,  son bir yıl içinde üç dört kez karşılaşıp sohbet etme fırsatı bulmam, onunla ilgili anılarımın içinde kendine yer bulduna  kalan bu hoşbeş sohbet ondan bana kalan son dostluk mirası  oldu. Ateş düştüğü yeri yakar ,en yakın takım arkadaşları ,düzcede onunla beraber oynayan kaleci Hazım  ,semtinin  Ramazan Ateşi ,Alaattin Konukları ,Özkan Gümilcinelisi, Numan şahini ,Rahmetli Hicrisi onun yaşadığı futbolculuk yıllarının içinde yer alan ,geride kalan anılar posterinin içindeki dostlu resimleridir.  Daha bir çok isim vardır da şimdilik benim aklıma bunlar geldi. Ne diyelim hayat bu, dostlar birer birer mekan değiştiriyor. Bir gün bizde mekan değiştireceğiz. Vaktini saatini bilmeden oraya doğru kürek çekiyoruz. Ruhun şad olsun Amatör altın kafa golcü, amatör ama usta balıkçı unvanı ile aramızdan ayrılan Utke (Sabahattin Peşin) seni saygıyla sevgiyle anıyorum. Ruhun şad olsun be dostum.

METİN –ALİ –FEYYAZ ( OĞUZ- AYKUT- TURAN)
Beşiktaş Sergen Yalçınla Süper ligde umulanın üstünde başarılı futbol çıkışı içine girmesinin ardından medya eski Siyah Beyaz defterleri karıştırmış. Sonu iyi biter veya bitmez Beşiktaş’ın kazandığı maçtan sonra geçmiş yıllarda Metin, Ali ve Feyyazın sevinç yumağının karşısına , Başakşehir maçında galibiyet golüne imza atan Josefte  Suzan’ın ,Necip ve Larinle kucaklaşmasını, mevcut başarının içindeki inanç abidesi resmi  koyunca benimde futbol aklım Yeşil Siyah anılara koştu. Bir zamanlar Oğuzlarla, Büyük ,Küçük Aykutlarla ;Turanlarla, Mustafalarla ,  İstanbulun üç büyüklerine kafa tuttuğumuz yıllar geldi aklıma . Beşiktaş marka değeri yüksek bir takım, onlar bu resimleri futbol arşivine gün gelip koyabiliyorlar. Ya Biz? Ne Beşiktaş, Ne Fener, Ne cimbom diyerek üç büyüklere tribün den kafa tutmak yerine , Sakaryasporun futbol ayarlarını geçmişten örneklerle süslemenin yollarını bulmak gerek. Her sene paraya dayalı transfer projeleriyle bataklığa koşmayı bir an önce bırakıp, şimdiden öz kaynak düzeninin, gençlik ateşinin futbol musluklarını açmak gerek.  Efendim bu hatlıkta benden bu kadar . Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar, eğer kalırsa benim olsun.

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!