“Sakarya bisiklet turizminde uluslararası tanınırlığa sahip olacak”

featured

“Sakarya bisiklet turizminde uluslararası tanınırlığa sahip olacak”

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerinin açılışında Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazanan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesinin tanıtımı yapıldı. Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’da oluşturulacak bisiklet rotaları, dijital haritalarla uluslararası platforma taşınacak. Turizm işletmelerine pedal dostu işletme ünvanı verilecek. Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında inşallah bisiklet turizmini ve ülkeler arası diyaloğu geliştirecek bir projeyle şehrimizi bisiklette daha güçlü bir noktaya taşıyacağız” dedi.

 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazanan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesinin lansman töreni Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde gerçekleştirildi. ‘Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik’ teması ile Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerinin de başlangıcının yapıldığı programda SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Sakaryaspor Kulüp Başkanı Cevat Ekşi, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, STK temsilcileri ve basın mensupları yer aldı. Programın sonunda Başkan Ekrem Yüce ve konuklar bisiklet turu yaptı.

 

Sakaryamız için çok önemli

Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlerinden biri olduğu ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesinin detaylarını paylaşan Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, “Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazanan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesinin de tanıtımını Avrupa Hareketlilik Haftası’nda yapıyor. Bu projemizle Sakarya, uluslararası bisiklet rotaları, bisiklet dostu işletmeleri ile güvenli bisiklet turizmi destinasyonu arasında yer alacak” dedi.

 

Bisiklet turizmi tüm dünyaya tanıtılacak

Daire Başkanı Veysel Çıplak, “Bu projenin spor, turizm, sektörel eğitim, tanıtım gibi pek çok yönü olduğu gibi Karadeniz’e sınır ülkelerle sağlıklı ulaşım, iklim değişikliği gibi alanlarda ortak çözümler getirecek uluslararası iş birliği yönü de vardır. Sakarya turizm sektörü için sürdürülebilir ekonomik getirileri de olacaktır. Sakarya’nın bisiklet ve yeşil turizmi proje ortakları vasıtasıyla tüm dünyaya tanıtılacaktır” diye belirtti.

 

SUBÜ olarak projenin destekçisiyiz

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bu önemli projenin ortağı olmaktan gurur duyuyorum. Projenin başından sonuna dek destekçisi olmaya devam edeceğiz ve daha birçok projeyi şehrimize kazandırmanın gayreti içinde olacağız. Projenin içerisinde hem spor hem de turizm var dolayısı ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak projenin doğrudan içerisindeyiz ve destekçisiyiz. Projenin şehre çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Spor ve sağlıklı yaşam

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Sağlıklı yaşam, spor ve hareket bizim kültürümüzün değişmez unsurlarıdır. Atalarımızın binlerce yıllık serüveninin en eski kayıtlarına bakıldığında bile binicilik, okçuluk ve kılıç kalkan kullanımı noktasındaki eğitimin daha çocuk yaşlardan itibaren başladığını ve bunun bir yaşam biçimi olduğu görülür. Öte yandan önderimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) hayatının pek çok noktasında ve biz Müslümanlara öğütlerinin çoğunda sporun ve sağlıklı yaşamın önemi açıkça görülebilir.”

 

Sakarya dünyanın on üçüncü bisiklet dostu şehri olacak

Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya ülkemizdeki şehirler içerisinde pek çok noktada en avantajlı şehir. Bu avantajlardan biri de şehrin neredeyse tamamının bisiklet kullanımına uygun olması. Biliyorsunuz dünyada sadece 12 şehirde “Bisiklet Dostu Şehir” unvanı var. Biz Sakarya olarak on üçüncü Bisiklet Dostu Şehir olmaya talibiz. Bu konuda gerekli bütün şartları sağladık. Son bir iki kriteri de sağlamak üzereyiz. Tüm bunlardan sonra Sakarya’mız inşallah dünyanın on üçüncü bisiklet dostu şehri olacak” dedi.

 

Hedef 307 kilometrelik bisiklet yolu

Başkan Yüce, “Şehrimizin özelliklerini ön plana çıkaracak projeleri hayata geçiriyoruz. Bisiklet yolları inşa ediyoruz.  Hâlihazırda toplam 68 kilometrelik bisiklet yolumuz var. Hedefimiz ise 307 kilometrelik bisiklet yolu. Buradan yani Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden Sapanca kıyılarına kadar uzanan bir bisiklet yolu yapıyoruz. Yol toplamda üç etaptan oluşuyor. İlk etabı yani buradan Yazlık Kavşağı’na kadar olan kısmı tamamladık. Yazlık Kavşağı’ndan Sapanca kıyılarına kadar olan kısımlar için de bakanlıktan onay bekliyoruz” dedi.

 

Yeni bisiklet güzergâhlarını uluslararası ulaşım ağlarına entegre ediyoruz

SAKBİS’lerin yoğun kullanımından bahsederek konuşmasına devam eden Başkan Yüce,  “Şehrin tamamına yayılan bisiklet yollarımıza entegre edilmiş akıllı istasyonlarda bulunan bisikletlerimizin tamamı vatandaşımızın kullanımına tahsis edildi. Burada buluşmamızın bir diğer nedeni olan projeden bahsedeyim. Karadeniz Sınır ötesi İşbirliği Programı kapsamında bisiklet turizmini ve ülkeler arası diyaloğu geliştirecek bir projeyle şehrimizi bisiklette daha güçlü bir noktaya taşıyacağız” diye konuştu.

 

Bisiklet rotaları uluslararası platforma taşınacak

Başkan Ekrem Yüce, “Proje kapsamında Sakarya’da oluşturulacak bisiklet rotaları, dijital harita üzerinde konumlandırılarak uluslararası platforma taşınacak. Kentte turizm alanında bulunan işletmecilere, girişimci, konaklama tesisleri, acenteler, restoranlar, iletişim ve tanıtım ile pedal dostu işletme konularında eğitimler verilecek. Ayrıca, kentteki turizm destinasyonunun ve bisiklet rotalarının tanıtılması amacıyla proje ortağı Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan ile dijital platform oluşturulacak ve bisiklet mobil uygulamaları hazırlanacak. Ulusal ve uluslararası tur operatörleri için bisiklet tur programlarının hazırlanacağı projede, bisiklet ve bisiklet turizmiyle ilgili festival de yapılacak. Bu vesileyle Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerinin ve Karadeniz’de Pedal Çevirelim Projesi’nin hayırlı olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!