SAKARYA AMATÖRÜNDE YAPRAK DÖKÜMÜ

featured

SAKARYA AMATÖRÜNDE YAPRAK DÖKÜMÜ

Sakarya amatör futbolunun son 30 yılını fiili olarak bilirim, önemli bir kısmında da yönetici,yazar vs. nedenlerle hep içinde oldum. Bu yazının son cümlesi olması gereken sözü şimdi yazayım:

Sakarya’da amatör futbol hiçbir zaman bu yılki kadar kötü duruma düşmemişti!

Erozyon, nitelikli merkez takımlarının sahneden çekilmesiyle başladı. Tekspor, Harbiş Tank, Demirspor, Garajlar Taç,Yıldırım,Şeker… Bunların bir kısmı faaliyette olsa da eski güçlerinde değiller.bu kulüpler günübirlik düşünmeyen, önem veren, sayısı az fakat sokak kültürüne teslim olmamış seyirciye sahip kulüplerdi. Belki bu kulüpler çağa ayak uyduramadılar belki ödenekleri, gelirleri ortadan kalktı.Hasılı türlü nedenlerle bu kulüpler zayıfladı.

Peki yerleri nasıl doldu?

Köy takımları ile…

Köy takımlarının bir kısmı zamanında çekişmeli geçen ASKF kongrelerinde delege avantajı sağlamak için kuruldu. Köylerde azalan nüfusa karşın takım sayısının çoğalması da ilginçti!

Bugün köy takımlarının çoğu uzun vadeli oluşum, plan içinde değiller. Hatta oyuncuların çoğu dışarıdan parayla getirilmiş futbolcular.Köyde bir futbolcunun dahi oturmadığı takımlar var.

Bu takımlar hevesleri bitene kadar bu arenada var olacaklar.Para gelmediğinde takım ortadan kaybolacak yapıdalar. Bu da sağlıklı değil.

Şimdiki ASKF yönetiminin yaptığı güzel bir şey vardı: Köy takımlarının müsabakalarını ilçe merkezi ya da belli statlarda oynatmak. Allah’tan bu kural işliyor yoksa bu köylerde futboldan başka herşeyle karşılaşılabilirdi.

Amatör futboldaki diğer bir sorun sahaya çıkmayan takımlar ve yaptırımın zayıf olması…

Düşünün süper amatör A grubunda son hafta tek maç oynandı. 4 maç oynanmadı.

Bir ilin futbol görüntüsü bu olmamalı!

Aynı şekilde B grubunda da son hafta sadece bir maç oynandı, diğerleri sahaya çıkmadı!

C grubunda da Arifiye-Akçay maçı dışında oynanan maç yok!

1.amatör kümede son hafta tam 10 tane maç oynanmadı. Hele C grubunda son hafta oynanan maç yok!

Bu kadar ciddiyetsizliği cezalandıran bir yapı var mı , bilmiyorum.

Ama Sakarya amatörünün kalitesi, değeri, dışarıdan görünüşü son derece kötü gözüküyor bu tablo ile…

Eskinin 2.amatörü şimdinin birinci amatörü oldu. 10-15 yıl öncesine kadar birinci amatörde olan kalite şimdinin süper amatöründe yok! Hele BAL? Süper amatörün yerini almış durumda.

Yapılması gereken ilk etapta takım sayısını azaltmaktır. Futbol il temsilciliği aslında bağımsız bir yapı olduğunu bilmeli,ASKF ile diyalog içinde olmalı,işbirliği olmalı ama ayrı bir birim olduğunu zaman zaman hatırlamalı.

Süper amatör 12 takımlı tek gruba düşürülmeli.1.amatör küme de 12 takımlı iki gruba…

Kalitenin yükselmesinin ilk yolu bu!

İkincisi sahaya çıkmayan ekiplere sahaya çıkmamaları durumunda ciddi,tutarlı yaptırımlar uygulamak! Düşünsenize bir ilde son haftadan bir önceki haftada lig bitmiş neredeyse…

Süper amatör takımlarına 3, birinci amatör takımlarına 2 yaş grubunda liglere katılım şartı koşulmalı.

İlk etapta bu pansuman tedbirler var olan kötü görüntüyü kurtaracaktır.

Uzun vadeli başka çözümler başka bir yazıda…

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!