Olimpiyat hakemi Uğur Kobaş Avrupa şampiyonası için Finlandiya’ya gitti.

featured

Olimpiyat hakemi Uğur Kobaş Avrupa şampiyonası için Finlandiya’ya gitti.

Avrupa Karate hakemi sınavları 17.19 Ağustos, Ümit, Genç ve 21 yaş altı Avrupa Karate şampiyonası 20.21.22 Ağustos tarihleri arasında Finlandiya’nın Tampere kentinde yapılacak. Pazartesi günü Tampere’ye gelen milli takım kafilesi 71 kişiden oluşuyor.

 

Olimpiyat hakemi Uğur Kobaş “Tokyo olimpiyat maçları bitiminde çok da dinlenmeden Finlandiya’ya geldik. Pandemi dönemi de olsa sezon açıldı sayılır. Mısır, İsviçre, İstanbul, Rusya da yapılacak olan turnuvalara da katılacağım.

 

Bu arada ulusal basında çok yer alan Tokyo 2020 final maçı ile ilgili olarak Türkiye Karate federasyonuna yollayacağım raporu sizlerle paylaşmak isterim. İlk günler olay taze iken farklı yorumlanması için biraz bekledim. İsterseniz kamuoyunun aydınlanması için değerlendirebilirsiniz.

 

TOKYO 2020 OLİMPİYATLARI RAPORU

 

Tokyo 2020 Olimpiyatları Karate branşı eleme gurupları haricinde on altı yarı final maçının sekizinde, sekiz final maçının dördünde Ülkemi ve Türk hakemliğini en iyi şekilde temsil etmenin onur ve mutluluğunu yaşadım.

 

Olimpiyatların kapanış final maçı Suudi Arabistan ve İranlı sporcuların karşılaştığı +75 kg erkek maçı ile yapıldı.

 

Bu final maçında orta hakem olarak görev aldım. Yardımcı hakemliklerimi Kuveyt, Mısır, İsveç ve Avusturya hakemleri yaptı.

 

Maçın son yirmi birinci saniyesinde 4-1 önde olan Suudi Arabistanlı sporcu, İranlı sporcunun suratına sert bir tekme vurmuştur. Bu darbe ile İranlı sporcu yere düşmüş, kural gereği ilk doktor çağrılmıştır. Doktor gelirken elle ile sayma olan 10 saniye kuralı başlatılmıştır. 10 saniye bitiminde sporcu yerden kalkamamıştır.

 

Çene altına darbe alan, yerde baygın durumda yatan sporcu Japon yerel doktor tarafından kontrol edilmiş ve akabinde diğer yerel doktorlardan boyunluk istenmiştir ve saha dışına taşımak için sahaya sedye çağırmıştır. Bu arada Japon doktor sporcuyu tedavi ederken iki veya daha çok İranlı sporcunun maça devam edemeyeceğini söylemiş ve işaretlerini yapmıştır. Bu arada Olimpiyata özel kural gereği Dünya Karate federasyonu doktoru birkaç kez tarafımdan sahaya davet edilmiştir. WKF doktoru sahaya gelmeden yerel doktorun kararını onama işareti vermiştir.

 

Kural gereği sporcu maça devam edemeyeceği için yardımcı hakemlerin görüşlerini almak ve karar vermek için çağırdım. Onlara doktorun kararını söyleyerek maçın kararı ile ilgili fikirlerini sordum. Müzakerelerden sonra, tüm yardımcı hakemler tarafından tekmenin kural dışı bir vuruş olduğunu söylenerek, Suudi Arabistanlı sporcunun diskalifiye olması kararı verildi.

 

Yan hakemler tekrar maç yerlerine geçti, kural gereği yardımcı hakemlere diskalifiye kararını bu sefer herkesin görebileceği şekilde işaret ile sordum. Dört yardımcı hakem aldığımız ortak

 

kararı bayrak işareti ile gösterdiler. Bunun sonucunda Suudi Arabistanlı sporcuyu diskalifiye ederek, İranlı sporcuyu galip ilan ettim.

 

Yazıldığı gibi ben iki resmi doktor ve beş hakemin ortak kararını, orta hakem olarak açıkladım ve uyguladım. Tek başıma karar almam mümkün değil. Kural hatası yoktur. Kural hatası için dilekçede verilmemiştir.

 

Bu karar sonrası, Suudi Arabistan vatandaşları tarafından, kararı tek başıma verdiğim zannedilerek özellikle sosyal medya platformlarında hakkımda hakaret, tehdit boyutlarına varan bana linç kampanyası başlatılmıştır.

 

Suudi Arabistanlı bazı kişiler tarafından sosyal medya adreslerim paylaşılarak halkın linç girişimi için yönlendirme yapılmıştır.

 

Bu yönlendirmeler sonuncunda saatler içinde yüzbinlerce mesaj sosyal medya mesaj kutuma gelmiştir. Paylaşımlarıma yorumlar yapılmıştır. Bu yorumlar için de küfürler, bana aileme kötü sözler, ölüm tehditleri, resimler vs vardır. Olaylar ülkeler arasında ki çekişmeye, siyasal, politik platforma çekilmeye çalışılmıştır. Mesaj kutularımı kapatınca bana ulaşamayanlar eşime ve çocuklarıma ulaşarak aynı kötü davranışlarda ve tehditlerine devam etmiştir. Ayrıca sosyal medyada, bana başka alanlar için mesaj yazanların altına da on binlerce kötü yorum, resim, hakaret, tehdit bırakılmıştır.

 

Twetter da Fotoshop olduğuna inandığım, Suudilere göre ırkçı bir gönderiyi beğeni yaptığım paylaşılarak, beni ırkçı olmakla suçlayarak tekrar hedef göstermişlerdir. Beni hedef gösterenler içinde Mavi tık sahibi onaylanmış hesap sahipleri de mevcuttur.

 

Tahminlerime göre bana gelen Resim, kötü söz, tehdit mesajları sayısı 300 bin ile 500 bin arasındadır. Bu mesajların içinde İran vatandaşları tarafından destek mesajları da mevcuttur.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!