FUTBOLDA EN SEVDİĞİM SÖZLER

FUTBOLDA EN SEVDİĞİM SÖZLER

Dünyanın en çok ilgi gören sporunda tarihe geçecek nitelikte sözler var. Ben bunların bir kısmını geçmişten bu yana not ederim. Geçenlerde baktım ki sevdiğim sözlerin sayısı epey çoğalmış. Ben bunların arasından en beğendiğim on tanesini derledim. Bunları seçerken aynı türde , aynı mesajı veren sözleri eledim. Her bir vecizenin futbolun farklı bir yönüne vurgu yapmasına özellikle dikkat ettim. Yani futbolun ekonomik,sosyal, psikolojik, taktik vs. her yönüne değinen sözler olmasını tercih ettim.

Şimdi sondan başa doğru başlıyorum.

10- Türkiye’ye yabancı teknik direktör getirmeyin. Ben Türkçe anlatamıyorum, onlar nasıl anlatacak?     YILMAZ VURAL

Bu söz hem futboldaki yabancı oyuncu, hoca konusuna hem de futbolcuların eğitim seviyesine dikkat çekiyor. Hakikaten yabancı hocaların dünyanın her yerinde iletişim sorunları olabiliyor. Bunun yanında özellikle ülkemizde futbol için eğitimini yarıda bırakan gençlerin belli algı sorunları yaşadığını görmek mümkün. Tabii bu her hoca ve oyuncu için geçerli değil. Ama kariyerinde otuza yakın takım çalıştıran birinin söylediği bu söz futbolda mutlaka öze bakışın olması gerektiğini vurguluyor.

9-Tanrı futbolun havadan oynanmasını isteseydi, gökyüzünü çim yapardı. BRIAN CLOUGH

Futbolu icat eden İngiltere’nin efsane hocalarından Clough’a ait bu söz İngiliz ekolün gayet iyi özetliyor. Yakın zamana kadar havadan oynama dışında bir stil geliştiremeyen İngilizler, kendi evlerindeki 1966 Dünya Kupası dışında futbolda söz sahibi olamadılar. Milli takımı çalıştırmamış en iyi teknik direktör ünvanını alan Clough, küçük bir İngiliz takımı olan Nottingham Forest’i iki kez şampiyon kulüpler şampiyonu yaptı ve klasik İngiliz futbol anlayışına bu sözde olduğu gibi hep karşı çıktı.

8-  İstatistikler mini etek gibidir, birçok şeyi gösterir ama asıl isteneni göstermez. ALEX FERGUSON

Futbola teknoloji ve istatistiğin epey hakim olduğu bir devirde söylenen bir söz.  Futbolda sayısal veriler her şeyi doğru göstermez. Sonuçta bu oyunu oynayan etten kemikten yapılmış, bir ruhu ve psikolojisi olan bir varlık. 30 korner atarsınız, 20 şut yollarsınız yine de yenilirsiniz. 30 gol atan  oyuncu alırsınız , sizde gol atamaz. Bu yüzden sadece istatistiğe dayanarak yola çıkılmaz. Türlü etkenler futbola damga vurur. Bunu da söyleyen insanı, Ferguson’u burada anlatmaya gerek yok!

7– Mourinho ile futbol konuşmam. Futbol oynamamış birinin bazı şeyleri anlamasını beklememeli. SİNİSA MİHAJLOVİC  .

            Jokey olmak için önce at mı olmak gerekir? JOSE MOURİNHO

            Bu diyalog da futbolun tartışılan bir tarafına ışık tutuyor. Dünyanın en popüler ve başarılı teknik adamı olan Mourinho, hakikaten bu işi Barcelona’da Bobby Robson’un tercümanlığı döneminde öğrendi. Topa ayağını sürmeden Avrupa’nın en iyi antrenörü oldu.  Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu Diego Maradona da olağanüstü berbat bir antrenörlük deneyimi yaşadı. Sonuçta bu işin akıl, çalışma, algı vs. ile ilgili olduğu apaçık ortada. Hatta bu sözü söyleyen Mihajlovic de sıradan Sırp takımlarında bile antrenörlük yapamazken Mourinho hala dünyanın en çok kazanan ve kupa alan antrenörlerinden biri. Futbolu oynamakla, futboldan anlamak oldukça farklı kavramlar.

6-  1969’da içkiyi ve kadınları bıraktım. Hayatımda geçirdiğim en berbat 20 dakikaydı. Servetimin büyük kısmını kadınlar ve içkiye yatırdım.  GEORGE  BEST

Futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından biriydi. Kuzey İrlandalı oyuncu Manchester United’de çok başarılı sezonlar geçirdi. Bu sözü genç  yaşta  büyük para ve şöhret bulan futbolcuların düştüğü durumu gayet iyi özetliyor. Çoğu futbolcu , kariyerleri sona erdikten sonra  büyük bir psikolojik ve maddi erozyona girmiş , bunalım, sefil bir hayat vs. durumlara düşmüşlerdir. Belki de futbolun en tehlikeli yönlerinden biri bu ve Best bunu en acı şekilde yaşamış oyunculardan biri. Türkiye’de de sayısız örnekleri var. Bilinçli bir aile, menajerlik yapısı veya kurumsal danışmanlık son yıllarda yaygınlaştı da bu tür trajediler azalmaya başladı.

 

 

5- İçimizdeki İrlandalılar- Mustafa Denizli

Sadece iki sözcükten oluşan bu söz öylesine ünlü oldu ki artık Türkçe Deyimler Sözlüğü’nde bile yer edinmeye başladı. 2000 yılında Avrupa elemelerinde grupta İrlanda ile çekişiyorduk. Milli takım antrenörü Denizli basının bir kısmı tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyordu. Bu eleştirmenlerin başında da Hıncal Uluç geliyordu.  O dönem araları bozuk olan Denizli-Uluç çekişmesi sonunda doğan bu söz yanılmıyorsam Bursa’daki bir milli maçın ardından söylenmişti. İçimizdeki sinsi hainler anlamındaki bu söz daha sonra karşısında bir düşman oluşturmak isteyen her camia, yönetici, antrenör tarafından kullanılmaya başlandı. Neredeyse deyimler sözlüğüne giren bir kalıplaşmış söz oldu.

 

4- Benim en önemli oyuncum şanstır. Helenio Herrera

Bu sözü köşe yazılarımda sık sık kullanırım ve sözün doğruluğuna da aşırı derecede inanırım. Bence sadece futbolda değil hayatın her alanında da şans faktörü belli bir oranda etkilidir. Her şeyi doğru yaparsınız futbolda ama  rakip bir şut çeker, dışarı giden top defans oyuncusuna çarpar, gol olur. Bunun gibi sayısız örnek var futbolda.  Oldukça sıradan bir futbolculuk yaşamından sonra dünya tarihinin en büyük antrenörlerinden olan Arjantin asıllı Fransız teknik adam Herrera, İtalya’da İnter efsanesini meydana getirdi ve bu kulübe tarihinin en parlak yıllarını yaşattı. İtalyan futbol stiline büyük katkıı yaptı. İnter günümüze kadar bir daha onun dönemindeki başarılara ulaşamadı. Şans faktörünü çok iyi anlatan bu söz benim listemde dört numarada.

 

3-Muhabir : takım yorgun muydu ?
Jose Mourinho : yorgun ? bütün gün çalışıp evine 50 dolar getirebilen baba yorgun olur,biz değil.

Bu beğendiğim ikinci Mourinho sözü.  Görkemli paralar kazanan futbol dünyasının aktörlerinin biraz da ayaklarının yere basmasını ironik bir şekilde vurgulayan bir söz. Bunu söyleyen Mourinho son 6-7 yıldır dünyanın en çok kazanan antrenörü. Örneğin   Chelsea’den yıllık 12 milyon avro para kazanıyordu.  Tabii Türkiye’de %15’lerde olan verginin Avrupa ülkelerine %40 hatta %50’lere ulaştığını da varsaymak gerekir. Sonuçta Mourinho’nun sözü , kısıtlı imkanlarını bile takımları için feda eden, onlar için kavga yapıp en yakınlarını biel darıltan, kişiliğinden bir parça gibi davranan insanlara atfedilmiş bir söz.

 

2-“Futbol basit bir oyundur, 22 oyuncu 90 dakika boyunca bir topun peşinden koşturur ve sonunda Almanlar kazanır”  Gary Lineker

 

İngiliz golcü Lineker’in futbolculuk yıllarına yetiştim.  Son yıllarda dünya çapında klasik santrafor yetiştiremeyen İngilizlerin belki de bu alandaki son temsilcisiydi. Her alanda kendilerini beğenmiş bir ulus olarak tanınır İngilizler ve bir İngiliz’in ağzından bu sözü duymak oldukça önemli. Almanya’nın futbolda başlı başına bir ekol olduğunu söylemeye gerek yok. Bizim 1990’larda futbolda başlayan çıkışımızda bile Almanya’da yetişen futbolcularımız ve daha öncesinde Derwall var. Almanya her uluslar arası turnuvanın final ayaklarından birisidir ve kötü de başlasalar disiplinden hiç taviz vermezler. Hüsranla sonuçlanan bir şampiyonanın ardından bile hiçbir şey olmamış gibi futbol sistemleri, altyapı eğitimleri devam eder. Belki kupa sayısında Brezilya önde, belki son dünya kupası İspanyolların ama futbolun bir bilimi varsa bunun sahibi Almanya’dır. Panzer sıfatı da bu ülke milli takımına ne kadar da yakışıyor değil mi!

 

  • Eskiden futbolu açlar oynar, zenginler seyrederdi. Şimdi zenginler oynuyor, açlar seyrediyor. Şenol Güneş.

Hemen belirtelim. Buradaki aç sözcüğü kısıtlı ve belli gelir düzeyi anlamındadır. Yukarıda değindiğim Mourinho sözünün Türkçe versiyonu bir bakıma. Futbol endüstrisinin geldiği noktayı basit sözcüklerle gayet iyi özetliyor. Bazen en etkileyici olan , basit olanıdır.  Etrafımızda da gördüğümüz örneklerden hareket edersek futbolun geçmişinde önemli paralar kazanılmıyordu. 1980’lerin başında dahi önemli transferler bir araba ve daire maliyetiyle gerçekleştiriliyordu. Ve pek çok eski futbolcu , futbol sonrası kötü hayat şartlarına talim ettiler. Yetenekleri büyük olsa da para kazanamadıkları futbol sonrası zor şartlarda geçimlerini sürdürdüler. Tabii bunda profesyonel danışmanlık ve menajer sisteminin olmayışının da payı vardı. Bu sözü söyleyen Şenol Güneş, inanılmayacak başarılara imza attı futbolculuk hayatında. Ama antrenörlük yaşamında kazandığının belki de yüzde birini futbolculuğunda kazanmadı. Gerçi antrenörlük hayatında da çok hakkı yendi. Sonuçta  basit cümle de benim dünyamda bir numara olmayı hak ediyor.

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!