FUTBOL NEDEN BU KADAR İLGİ GÖRÜYOR?

FUTBOL NEDEN BU KADAR İLGİ GÖRÜYOR?

Dünyanın en çok ilgi gören spor dalı kuşkusuz futbol ve birinci sırada yer almasının bazı nedenleri var kuşkusuz. Her kıtada insanlar futbolun peşinde.Açlıkla boğuşan Afrika ülkelerinden zengin Almanya,İngiltere’ye dek din,dil,ırk,ekonomi gözetmeden futbol topunun büyüsüne kendini kaptıran yığınlar var.Kendi açımdan bu ilginin sebeplerini sıralarsam:

a)İnsanın dış dünya ile temas eden organı ayaklarıdır.Diğer tüm organlarımızı dış dünyadan az veya çok sakınırken ayaklarımızı olabildiğince dış dünyaya salıveririz. İşte futbol bu organların yani ayakların doğal devinimine , hareketlerine uygun bir spordur.

b)Futbol, çokça özel giysi ve araç gereç gerektirmez. Bazen sadece bir top bu spor dalının icrası için yeter bile. Özel ve büyük zahmet gerektiren bir alan da gerekmiyor kimi zaman. Sokak,yol ortasında bile gerçekleştirilebilecek bir branştır futbol. Örneğin  kayak sporu için gerekli alan,şartlar,kurallar,ekipmanı düşünürseniz futbolun bu saydığım avantajlarını daha iyi algılamak mümkün.

c)Çok özel fiziki özellikler gerektirmez. Yani ister uzun boylu olun ister kısa boylu olun ,belli bir skalaya kadar kilo aralığınız olsun yine de bir insan futbol oynayabilir.

d)Profesyonel tarzda büyük arenalarda ,büyük kitleler önünde gerçekleştirilmesi insandaki temaşa,eğlence ve deşarj duygularını kabartır. Etkin bir adrenalin sunar.

e)Futbol kimi yerlerde kitlelerin sembolü olmuştur. Liverpool’da işçilerin, İskoçya’da mezhep kimliğinin, Arjantin’de fakir-zengin ayrımının, İspanya’da merkezi yönetim-özerklik çatışmasının ,Roma’da faşizm ile liberalliğin, Napoli’de zenginlere nefretin taraflarını belirler futbol. Türkiye’de de özellikle Anadolu’da şehir kimliğinin temsilcisi olma yolundadır. Örneğin Trabzonspor, kentin aidiyet duygusunun en önemli simgesi konumuna gelmiştir.

  1. f) Her ne kadar kış aylarında yoğunlaşsa da futbol belli bir iklimi seçmez. Aşırı olmadıktan sonra her mevsim şartında ve her zeminde oynanabilir. O kadar ki plaj,salon futbolu adıyla zemin bazlı çeşitli türevleri de ortaya çıkmıştır. Örneğin tenis her hava şartında oynanmaz,açık havadaysanız ufak bir yağmur damlasında bile oyun durur,futbolun böyle bir dezavantajı yoktur.

g)Futbolun ilgi görme nedenlerinden biri de kurallarının anlaşılır olması ve uzun süredir de değişmemesidir. Örneğin güreşte birkaç yılda bir değişen kuralların bu spor dalına olan ilgiyi azalttığı görüldü. Futbol uzunca süredir temel dinamikleriyle aynı tarzda devam ediyor. Basitliği nedeniyle izleyen herkesin belli oranda futbolu anlar ve seyreden her birey az veya çok,yanlış veya doğru yorum yapabilir. İnsanoğlu anladığı şeyden hoşlanır ve seyredip konuşabileceği şeylerin peşinden koşar ki futbol bu özelliklere sahiptir.

  1. h) Bireye değil takım oyununa dayanması da futbolun ilgi görme nedenlerinden biridir. Sonuçta 22 kişinin ortak olduğu bir oyun bu ve hakemler ,yedek kulübeleri ile birlikte kırk civarında insanın sahada yer aldığı kalabalık bir organizasyondur bu.

ı)Son madde olarak yazacaklarım tartışılabilir ama bu oyunu modern ve bugünkü tarzda İngilizlerin icat etmesi başka bir deyişle Avrupa’da filizlenmesi de futbolun yaygınlığında etken oldu. Dünyada etki alanının genişliği,ekonomik ve sosyal gücünün süt düzeyde olması futbolu en ücra köşelere kadar çabucak ulaştırdı.

Saydığım maddeler tamamen kendi düşüncelerimin ürünü ve her birinin doğruluğu konusunda herkes farklı düşünebilir. Hatta maddeleri tek tek ele alıp ‘bu yazdığın diğer şu spor branşında da var.’ Diyebilirsiniz . Ama ben bütün bu saydıklarımı bir bütün olarak değerlendirmenizi isterim. Yoksa tek bir madde futbolu bu hale getirmiş değildir. Yazım, kendi çapında bir zihin çalışmasıdır ki insanlar futbolu tutkuyla seyreder ama futbol konusunda kitap,makale okumazlar. Örneğin bir statta elli bin kişi vardır ama futbolla ilgili kitap okuyan,kurallarını sıralayan broşürleri inceleyen bin kişi ya vardır büyük ihtimalle de yoktur. Örnek mi ? Otomobil nasıl insan hayatını değiştirdiyse Cruyff da futbolun çehresini oyuncu-antrenör olarak değiştirdi. Ama gelin görün ki onun hayatını,görüşlerini kendi ağzından  anlatan ‘Benim Oyunum’ adlı eser dünyada özellikle ülkemizde hiç de futbolla orantılı düzeyde satış yapmadı. Futbolu izliyor,bağırıp çağırıyoruz ama bu spor branşının özü üzerinde düşünen sayısı o kadar az ki!

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!