Bu şehrin profesyonellerinde bu gün size çok özel bir oyuncuyu anlatmaya çalışacağız . Yeşil Siyah Fiko

featured

Bu şehrin profesyonellerinde  bu gün size çok özel  bir oyuncuyu  anlatmaya çalışacağız .

Yeşil Siyah Fiko

Sakarya’nın en önemli ailelerinden Aldiçlerin dört çocuğundan ikincisi olan kaleci  Fikret Al dinci sizlere anlatmaya çalışacağız.  Futbol gözünü Ankarada açan ,daha çok kalecilik yıllarında  Başkenttin önemli takımlarından Ankara Demirspor ve Hacettepede geçiren  Fikret Aldincin Sakaryaya dönüş hikayesinde, kardeşi Mithat Aldincin geçirdiği bir elim kazası sonrası yaşama veda etmesi önemli rol oynar. 1929 Sakarya doğumlu olan Fikret Aldinçin kalecilik yılları 1957 de  Ankara Demirsporda başlar ,Adapazarısporda noktalanır. Adapazarında Şekersporda bir yıl kalede görev yapan Fikret Aldinç daha sonra 1965 yılında  GB,Ada Gençlik,İdmanyurdu ve Güneşssporun bir araya gelerek oluşturduğu Adapazarısporda  futbol yaşamına devam eder. Bu özet girişten sonra isterseniz Fikret Aldinci  biraz daha derinleştirerek anlatmaya çalışalım.

FİKRET ALDİNÇ KİMDİR ?

Fikret Aldinç 1929 Adapazarı doğumlu bir ismdir.  Futbola 1957-1963 yılları arasında Ankara Demirsporda merhaba diyen iri ve güçlü fiziği ile zamanın iyi kalecileri arasında yer alan Fikret Aldinçin yıldızı Ankara Demirsporda parlar. Mavi Lacivertli takımda tam altı yıl kaleyi koruyan  Fikret Aldinç daha sonra 1963 sezonu sonunda Hacettepeye  transfer olur. 1964-65 sezonunda kardeşinin vefatı ile memleketei Adapazarına dönen Fikret Aldinç burada bir yılda amatör olarak Şekersporda oynar.

SPORTMEN KARDEŞLER

Aldinç ailesinin o yıllarda çocuk bahçesinde dört erkeke kardeş vardır.  Kardeşlerin en büyüğü olan İsmet Aldinç İstanbulda eğitim gördüğü yıllarda FB Hentbol takımında spor yapar. İki numaralı Aldinç yani  Fikret Aldinçte yukarıda belirtmeye çalıştık, Ankara Demirspor,Hacettepe,Şekerspor ve son durak Adapazarısporda kaleci olarak spora hizmet kervanı içinde yer alır. Mitat Aldinç zamanın Sakaryadaki önemli amatör takımlardan olan İdmanyurdu formasını giyer. Mitat Aldinç genç yaşta 1963 de trafik kazasında yaşama veda etmesi Aldinçlerin içindeki bir hüzün hikayesi olarak yaşanır. Bunun sonucundada zaten Fikret Aldinçin Adapazarına dönüş hikayesi başlar. Kardeşi Mitatın hazin ölümümden etkilenen Fikret Aidinç Adapazarına döner ve o günlerin en popüler  amatör takımı Şekerspor kalesinde futbola devam eder. En küçük Aldinç Özer Aldinç ise sportmen ailenin Basketbolcu coçuğu olarak pota altında  sporun içinde olur.

KAĞITI YENDİK YENİLDİK

Kocaeli Adapazarı çekişmesinde Türkiye Amatör şampiyonasında Fikret Aldinçli, Rıfkılı,İsmetli Naci Tolunlu  Şekersporun   Kocaeli Kağıtsporla olan karşılaşmasını Fikret Aldinçin anıları arasına ekstradan ben ekledim. 1964 yılında  Şekerspor deplasmanda  Kocaeli Kağıtsporu  1-0 yendi. Rövanşı hiç sormayın. Bu gün ki Millet ben ona  Halk bahçesi  diyorum. Atatürk stadındaki rövanşta  Şekerspor müthiş seyirci testeğine rağmen  ,o günki süreçte daha sonra Adapazarıspor forması giyecek olan  Musa ve Beşir Belatın da yer aldığı Kocaeli Kağıtspora  2-0 yenilir ve Türkiye Amatör küme şampiyonasından elenir.

O BİR KALECİ O BİR ANTRENÖR O BİR KAPTANDI

Şekerspor macerası dört takımın birleşmesi ,ortaya Adapazarısporun çıkması sonrası bir yıl süren Fikret  Aldinç  bu oluşum sonrası doğru Adapazarısporun yolunu tutar. O süreçte  Adapazarısporda kimler vardı? İsterseniz 1965 doğru gidip o gün ki Sakaryaspora bir göz atalım. Fikret ( Sadettin)  Mikail( Hüsnü) Beşir( Metin) İsmet ,İhsan,Erdoğan ,Faruk,Fuat, Zeki,Musa ,Rıfkı.Bu takım ,bu kadro 2 lige katıldıktan sonra oluşan ilk yeşil Siyah kadro. Bu kadroya zaman zaman İhsan Ertem  de dahil oluyordu. İşte Fikret Aldinç bu kadronun hem birinci kalecisi, hem antrenörü, hem yöneticisi hem penaltısıydı. Özetle sürecin Adapazarısporunu her şeyiydi Fikret Aldinç. Buraya  o yılların kadrosu ile  ilgili  bir not daha düşmek gerek. İlk yeşil Siyah kadroya ara transferde Beşiktaştan Mehmet, PTT den Bultan,ve Alta’nın adlarını da eklemek gerek. Özellikle Bultan ve Mehmetli Sakarya bayağı güçlenmişti. Bu oyuncular  o gün ki Sakaryasporun oyuncu ruhuna bayağı etki ettiğini gören vede bilenlerden biride benim.

MERSİNE PENALTI GOLÜ

Futbolda yenilgiyi hazmedemeyen, bu konuda isyankar bir futbol ruhu olan Fikret Aldinç anlatırken Mersine attığı penaltı golünü anlatmadan geçmek olmaz. 1965-66 sezonunda  ligte ilk yılında ilk iki maçı deplasmanda oynayan Adapazarıspor üçüncü maçında seyircisinin karısına çıkar. Tribünler hınca hınç dolu. Sahada başa baş bir mücadele yaşanırken devre 0-0 biter. İkinci yarıda Adapazarıspor Şeker faprikası tarafındaki kalede Zeki Aydıntepe’nin düşürülmesi ile penaltı kazanır. Atışı takımın penaltıcısı Fikret Aldinç yapar ve  gol olur. Bu galibiyet Yeşil Siyah lı futbol tarihine ilk galibiyet olarak ,galibiyetin mimarının da Fikret Aldinç olduğu yazılır.

İHSAN VE  BURSA MAÇI

Sakaryaspor ( O gunki adı Adapazarıspor) TFF 2 liginde daha ilk kuruluş yılında  Dörtlere kalır( Bu gün ki Playof) . Bu aşamada Bursasporla eşleşiriz. Adapazarında oynana karşılaşma nın son anında  1-0 önde iken Sarı İhsan zaman geçirmek adına topu uzaklardan taca atmak ister ,ancak  top kalemize yakın yerden taça çıkar. Bursaspor  tac atışını çabuk kullanır .Mesut  taçtan aldığı topla Beşiri geçer geçmez ortalar  ve Müfit’in kafası gol olur.Adapazarıspor bu golle yıkılır ve TFF 1 lig kapısından  geriye döner. O günki süreçte  bir slokon yer alır tribünlerde  Sakaryaspor Dörtlere, Gömme bizi dertlere . Sanki o gün ki sürecin hüzünle noktalanacağı tribünlerin bile içine  yer etmiş.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!