BJK, FB nin kaçırmak istedi

featured

Bu şehrin profesyonellerinde  bu gün Mersinli Atıf’ı  üç direk arasında gecen kalecilik  yıllarını anlatmaya çalışacağız.

BJK, FB nin kaçırmak istedi

Bu gün size bu şehrin bağrından yetişen, futbol hayatı içinde çok renkli anlar olan, müthiş fiziği ile ilk bakışta herkesin dikkatini çeken, kaleci Atıf Öztoprakı anlatmaya çalışacağız. Futbol dolu yıllarının birikimi içinde, Mersin İdmanyurdunun başrolde olduğu, Atıf Öztoprakın kalecilik yılları Sakaryada başlar, Mersinde noktalanır. Bir ara  Mersin İdmanyurdu küme düştükten sonra Afyonsporda da forma giyen, futbolu bıraktıktan sonra Sakarya’ya dönen iki yıl sonra ricalar üzerine Karadenizspor formasında giyen Atıf Öztoprakın ,kalecilik ve de teknik adamlık yıllarını, onun bize ilettiği notlar içinden terleyip toplayıp sizinle buluşturuyoruz.

FUTBOLA UNİROYOLDE BAŞLADI

1952 doğumlu Atıf Öztoprak İlkokul, Orta okul ve lise yıllarını doğduğu  Sakarya’da tamamlar .Futbol da yürümeye başladığı yılların ilk ayağında onu ilk olarak 1968-1969  yıllarında 2 amatör küme takımı olan Uniroyal de lisanisyer futbolcu ünvanlını cebine koyar. Sonra 1970-71 sezonunda bu sefer Donatım spora transfer olur. Kısa sürede mükemmel fiziği ile kaleci olarak Sakarya’da yer edinen Atıfı1972-73 sezonunda Sakaryaspor onu Tamer, Necdet’ten sonra  3 kaleci olarak kadrosuna kadar. O sezon  Amatör milli takıma seçilmesi nedeniyle ,geleceği olan bir kaleci olarak düşünüldüğü için, 20-30 dakikada olsa yer, yer  Sakaryasporda forma giyen Atıf Öztoprak  o süreçte  alt yapıda ,Kemal Ateşli, Bülent Ersin, İsmail Yenice ,Selçuk kara ve Talat Yılmaz gibi sürecin iyi oyuncularıyla birliktelik yaşar.

ANKARA ONU YUKARILARA TAŞIDI

Atıf Öztoprakın kaleci olarak çıkışında ,birçok takımın gönlüne girmesine sebeb olan  sürecin başlangıç ayağı Ankara’da  devreye girdi. Amatör milli takımın bir aylık kamp sürecinde bir çok takımın gözlem altına aldığı günlerde ,İngiltere’ye karşı oynadığı maçın ardın, Bursaspor, Metin Oktay  transfer için kendisinden söz isterken  Mersin İdmanyurdu yöneticileri  Atıfı alıp bir evde gizleyerek diğer takımlardan kaçırırlar.  Bu süreçte Şua n ikisi de rahmetli olan Ekrem karaberber ile bir yıl önce  Mersin İdmanyurdu forması giyen Arif Omaç ,aile büyükleri Mersinlileri ilk görüşme sizinle olacak diye ikna ettiklerini, Atıf Öztoprakın notlarından öğreniyoruz.

FB VE BJK  KAÇIRMAK İSTİYOR

Anakaradaki maçlar Amatör Milli takım kampı bitince Arif Omaç  ile beraber amcası ile hava alanında Mersine hareket etmek üzere yola çıkan Atıfı hava alanında bir sürpriz karşılar. BJK ve FB nin transfer komitesi üyeleri Atıfı zorla kaçırmak isterler. ( O zamanlar kaçırma bir hayli modaydı) Ancak Atıf ve yakınları biz Mersine söz verdik, sözümüzün arkasındayız deyince BJK ve FB devreden çıkarlar.

ŞEREF BAŞOĞLU İLE MERSİNDE BULUŞTU

Atıf Öztoprak heyecanlı transfer anlarıyla Mersin İdman yurduna transfer olduğu anlarda  rahmetli Şeref başoğluda Mersine gelir. İki Sakaryalının mersinde buluşması Atıf Öztoprakın futbol anıları içinde önemli bir yer kaplar. Şeref Başoğlu ile aynı takımda olmanın rahatlığı içinde Mersindeki kalecilik yıllarına merhaba diyen Atıf Mersin İdnmanyurdun da ilk yıl maç tecrübesi olmadığı için ancak 5-6 maçta forma giyer. Atıflı Mersin o yıl Süper ligden 2 lige düşer. 1974-75 yılında 2 liigte Mersin kalesinde tamamında forgiyen Atıflı Mersin o yıl düştükleri yere çıkamazlar. 1975 -76 sezonunda ise  Mersin bu kez bir sezon önce başaramadığını başarır ve Mersin Atıflı kadrosuyla  tekrar TFF 1 ligine ( Süper ) çıkmayı başarır. Süper ligte yaklaşık altı yıl kalan mersin İdman yurdu 1983 yılında tekrar TFF 2 ligine düşer.

KUPADA FİNAL OYNADI

Mersin İdmanyurdu anılarını anlatmaya devam eden Atıf Öztoprak küme düştükleri yıl Türkiye kupasında final oynadıklarını ve finalde FB ye kaybettiklerini futbol anıları içinden çıkartıp bizimle paylaştı. Mersinİdmanyurdu FB nin lig şampiyonu olması nedeniyle o yıl Türkiye’yi  UEFA kupasında  Atıflı Mersin İdmanyurdunun temsil ettiğini buraya not etmek gerek. Mersinİdmanyurdu UEFA kupasında Bulgaristan’ın Varna takımına 0-0 lık ve 1-0  yenilerek kupaya ilk turda veda eder.

MERSİN TAĞILIYOR

1983-84 sezonunda mali sıkıntı içindeki TFF 2 ye düşen Mersin İdmanyrdu takımı 18 futbolcusu ile yollarını ayırır. 11 yıl formasını giydiği , büyük futbol anılarıyla yüklü olan Mersin defterini zorunlu olarak kapattıktan sonra,  o sezon şampiyonluğa kadro yapan Afyonspora gider. Burada bir yıl oynayan ,futbolu bırakan Atıf baba ocağı Adapazarı’na döner.

KARADENİZSPOR VE MERSİNE GERİ DÖNÜŞ

Atıf Öztopak futbolu bırakır ama futbol onu bırakmaz. Adapazarı’nda geriye dönüşte  o yıl şampiyonluğa oynayan Karadenizspor yönetiminin ısrarını kıramayan futbola dönüş yapan Atıf bir yıl sarı kırmızılı formayı giydikten sonra yeniden  1989 yılında Mersin yollarına düşer. Mersinde üç yıl daha  oynadıktan  sonra 1993 sezonunda  kalecilik hayatına nokta koyar.  Atıf Öztoprak futbolu bıraktığında kaç yaşındaydı biliyor musunuz? Tamı tamamına 41 .Kırk bir kere maşallah deyip Atıfı anlatmaya devam edelim.

TEKNİK ADAMLIK YILLARI

41 yaşında üç direk arasından  ayrılıp saha dışına çıkan Atıf Öztoprak ondan sonra teknik adamlık yıllarına sarılır. Önce kaleci antrenörü belgesini alan Atıf, daha sonra A diplomasını cebine koyarak teknik adamlıkta gerekli olan diploma çıtasını yükseltir .Daha sonra izleyici antrenör ve UEFA kurslarına katılarak  tam 20 yıl süreyle kaleci ve yardımcı antrenörlük, alt yapı sorumluluğu ve antrenörlüğü 2012  yılında sonlandıran Atıf Öztoprak  şimdi çok şeyler yaşadığı Mersinde yaşamına devam ediyor.  Atıf Öztoprak Mersin İdman yurdu profesyonel takımı, alt yapısı, Ağrı Doğu Beyazıt, Mardinspor ,Silifke spor, TFF teknik eğitim merkezi  sorumluluğumda yaptı. Atıfın notlarında yok ama biz ona hatırlatalım. Bir ara Sakaryaspora da, Rauf Batu boylu Başkanlığında ,Mustafa Özbey’in genel kuordinatör olarak  görev yaptığı  2011 yılında Nezihi Tosuncuk ve Neşet Muharremoğlu ile beraber  alt yapıda çalıştığını  buraya not etmek gerek.

ATIFIN ANILARI

41 Yaşında kale direkleri arasından ayrılan sonra teknik adamlık yılları yaşayan Atıf Öztoprakın anıları arasında neler var? Yukarıda bazı ip uçlar var. Bir zamanlar kaçırma modasına takılan Atıfın, Mersininin elinden FB ve BJK tarafından alınmak ,yani kaçırılmak istenmesi Atıfın anı yüklü  futbol kitabının sadece bir tanesi.  Mersinde yaşadığı üç şampiyonluk ,küme düştükleri yıl UFA kupasında Türkiye’yi temsil eden Mersinde kaleyi korumak, önemli anı olarak kalecilik yıllarının içinde yer alır. Teknik adamlıkta ise 2002 yılında Mersin İdmanyurdunun başında  2001-2002  sezonunda son maçta Darıca  GB ni 1-0 yenip TFF 1 ligine yükseliş anındaki duygularını  bizimle paylaşan,o anı unutulmaz anıları arasından alıp bizimle paylaştı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!