ASKER BÜLENT

ASKER BÜLENT

Bugünkü konuğumuz bir başka Sakaryalı Bülent Uygun. Türk futboluna hem futbolcu hem de teknik adam olarak damga vuran Bülent Uygun, her platformda (Kocaelispor’da oynarken bile) Sakaryalılığını dile getirmekten hiç çekinmedi. “Elhamdülillah Müslümanım, ne mutlu ki Türk’üm. Ne güzel ki Sakaryalıyım” onun kendi ürettiği ve kullandığı sloganıdır.

SPORA GÜREŞLE BAŞLADI

Yürekten ve alenen Sakaryalı bir güreşçi Fikret Uygun’un oğlu Bülent Uygun, 1971 yılında Sakarya’da doğdu. Şehrin toprağında var olan sporcu hamuru ve kendi yetenekleri sporcu baba faktörüyle birleşince yolu önce mindere düştü. Bunda Adapazarı Şekerspor güreş takımında dönemin şampiyon güreşçileri Erol Kemah, Suat Aydın, Yavuz Erçoban, Kenan Çınar gibi isimlerin arasında geçen çocukluğunun da payı vardı. Yaşıtları arasında güreşe başladığında kimse sırtını yere getiremiyordu ama onunda aklının bir tarafında da o yıllarda fırtına gibi esen Sakaryaspor sevgisiyle mahalle arasında arkadaşlarıyla oynadığı futbol vardı.

EKREM HOCA BULDU

O arkadaşlarının çoğu Ekrem Karaberberoğlu yönetimindeki Sakaryaspor Altyapısında oynuyorlardı. Bir gün kendisini izleyerek futbolculuk kumaşını fark eden futbolun usta terzisi Ekrem Karaberberoğlu, aynı zamanda arkadaşı da olan baba Fikret Uygun; “Fiko, bırak şu güreş sevdasını. Bu çocuğu bana yolla. Ben bu kaliteli kumaştan iyi bir takım elbise çıkarırım. Çok büyük futbolcu yaparım” der. Devamında talebini birkaç kez yineleyip ısrarcı olan Ekrem Karaberberoğlu hocam baba Fikret Uygun’u oğluyla ilgili kafasında canlandırdığı şampiyon güreşçi yapma sevdasından vazgeçirip antrenmanlara başlaması için bir şekilde ikna etmeyi başarır. Böylece 13 yaşında Sakaryaspor Altyapı Ordusu’na katılan Bülent Uygun, (eski) stadyumun Valilik tarafındaki Kömürlük denilen antrenman sahasına ayak basar, topla buluşur. Allah vergisi yetenekleriyle kısa sürede dikkat çeker. Sonraki yıllarda birçoğunun iyi futbolcu olup, Türk futboluna en üst seviyede hizmet vereceği arkadaşları arasından sivrilir.

MİLLİ OLDU, ŞEKERSPOR’A GİTTİ

16 Yaşında ilk defa Genç Milli takım forması giydi. Ertesi sene 17 yaşında o dönemlerde şöhretler karması gibi biri kadroya sahip Sakaryaspor A Takımına alınmayınca forma giymek, oynayarak kendini geliştirmek için 3. Lig takımı Ankara Şekerspor’a transfer olarak profesyonelliğe geçiş yaptı. Takıma katıldığı hafta Siirt deplasmanından dönen arkadaşlarının 2’si haricinde hepsinin yüzünde gözünde morluklar vardı. Arkadaşlarının dayak yediğini anladığındaysa kendi kendine karar verdi; “Alt liglerde futbol yok, kavga-dövüş var. Futbol oynayabilmek için bir an evvel üst liglere çıkmam lazım.” Öyle de yaptı. Önce forma giydi, sonra forma girdi. Oynadığı futbol ve attığı gollerle dikkat çekti. Sezon sonunda da 2. Lig A (Bugünkü TFF 1. Lig) kategorisinde şampiyonluğa takım kuran Kocaelispor’a transfer oldu. Buradaki ilk senesinde de takımıyla şampiyonluğu yakalayıp, 1. Lig’e (Bugünkü Süper Lig) terfi etti.

GALATASARAYLA GÖRÜŞTÜ, FENERBAHÇELİ OLDU

Sonraki sezonda da Süper Lig’de zirveyi zorlayarak son haftalara kadar şampiyonluğu kovalayan takımının en fazla dikkat çeken oyuncusu olunca sezon içinde Galatasaray Futbol Şube Sorumlusu Adnan Polat’la görüşse de sezon sonunda yeni adresi Fenerbahçe oldu.

GOL KRALI, ASKER SELAMI

Sene 1993 ve ilk sezonunda rakip fileleri 22 kere havalandırarak Süper Lig’in 4’üncü Sakaryalı Gol Kralı olarak tarihe geçti. O dönemde medyaya çokça yansıyan ve Sakaryalılar grubu diye adlandırılan hepsi Sakarya kökenli futbolcular Fenerbahçe’nin sadece omurgasını değil beynini de oluşturuyordu. Attığı gollerden sonra hain terör saldırılarıyla kaybettiğimiz Şehitlerimize ithafen verdiği ‘Asker Selamı’ ile özdeşleşen Bülent Uygun da o takımın cesur yürekli ‘Asker Bülent’i olarak taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı.

AYAĞI KIRILDI

1995-96 Sezonunda Trabzonspor’u Trabzon’da yenerek elde edilen şampiyonluk sonrası Oğuz Çetin ve Aykut Kocaman gibi onunda bileti başkan Ali Şen tarafından kesilmişti. Hem de böylesine önemli bir maç öncesi. Yine bu 3 yürekli ve karakterli Sakaryalı o şartlarda çıkıp şampiyonluğu getiren başrol oyuncuları oldu. Devamında yeni adresi eski adresi Kocaelispor’du. Burada ayağı kırıldı. Bir süre futboldan uzak kaldı. İyileştikten sonraki adresi Trabzonspor oldu. Kırılan ayağı sonrası eski performansına ulaşamadı.

SAKARYASPOR’U ÇOK İSTEDİ

Devamında çok istese de giymesinin nasip olmadığı Sakaryaspor forması içinde kalan bir ukde olarak kaldı. Sonrasında Zonguldakspor macerası ve Sivasspor’da sona eren bir futbolculuk hayatı. Ve o Sivas’tan başlayan teknik adamlık kariyerinde başlattığı çalışmalar, kurduğu sistemle henüz 2’nci yılında şampiyonluğu kıl payı kaçırdı. Bugün Süper Lig’de zirveyi zorlayan Sivasspor vizyonu o günlerde kurduğu hayallerin devamı. Birçok Süper Lig takımının yanı sıra Katar’da takım çalıştıran ilk Türk oldu. Bugün itibariyle Sakaryaspor’un renkdaşı Denizlispor’da yeni hayallerini gerçekleştirmek için yoğun uğraş veren Bülent Uygun, eski futbolcu arkadaşlarından kurduğu teknik heyetinde de Sakaryalıların bulunması faktörünü daima önemsiyor.

KİTAP YAZDI

Bunu kendisi için bir sorumluluk olduğunu söyleyen Bülent Uygun geriden gelen genç nesil antrenörler için antrenman metotları üzerine bir de kitap yazdı.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!