AKBAKIŞ) Çocuklara Spor Yapmayı Sevdirmenin Yolları

AKBAKIŞ

Çocuklara Spor Yapmayı Sevdirmenin Yolları

Çocukların spor yapması; fiziksel ve zihinsel açıdan gelişimlerini doğrudan etkiler. Araştırmalar, spor yapan çocuklarda özgüven, takım çalışması, iş birliği ve liderlik gibi becerilerin güçlendiğini gösteriyor. Düzenli olarak spor yapmak, çocukların düzenli beslenmesini ve daha sağlıklı gelişmesini de sağlıyor.

Çocuklar genellikle hareket etmeyi sevdiklerinden, spor yapmayı eğlenceli bulurlar. Ancak spor yapan çocuğa yanlış müdahalelerde bulunulması, çocuğun spordan soğumasına yol açabilir.

Bu nedenle, spor yapan çocuklara başarı odaklı davranmamaya ve çok fazla müdahale etmemeye dikkat edilmelidir. Çocukların ilgilendikleri spor branşlarında başarılı olmalarından ziyade, bir spor dalı ile ilgilenmelerinin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Resim 1

Spor Yapmanın Faydaları

1.İstedikleri Sporu Yapmasını Sağlayın

Çocukların yapmak istedikleri sporu kendilerinin seçmelerini sağlayın. Farklı spor dallarını yapmaya imkan vererek, çocuğun istediği sporu seçmelerine olanak tanıyın.

2.Zaman Tanıyın Çocuklarınıza

Çocuklara spor yapma alışkanlığını yavaş yavaş geliştirin. Çocuğu birden çok zorlamak ya da çocuğun üzerinde baskı kurmak, çocuğun spordan soğumasına yol açabilir.

Resim 2-3

3.Birlikte Spor Yapın Çocuklarınızla

Birlikte spor yapmaya zaman ayırarak, hem çocuğunuzla nitelikli vakit geçirebilir, hem de onu spor yapmaya teşvik edebilirsiniz. . Çocuğunuza eşlik etmenizin yanı sıra, siz de düzenli olarak spor yaparak, çocuğunuza örnek olun.

4.Yüreklendirin çocuklarınızı

Çocuğunuzun ilgilendiği spor ile ilgili eğitim almasını ya da gruplara katılmasını sağlayın. Bir takım içerisinde spor yapmak; ekip çalışmasına uyum sağlamasını ve iş birliği yapmasını kolaylaştıracaktır.

Resim 4-5

5.Ödüllendirin Çocuklarınızı

Başarılı geçen bir spor etkinliğinin ardından çocuğunuzu ödüllendirin. Başarısını takdir etmeniz, çocuğunuzun hem öz güvenini hem de yaptığı spora duyduğu ilgiyi artıracaktır.

6.Sosyal Çevresini Genişletmesini Sağlayın

Çocuğunuzu, yaptığı spor ile ilgilenen diğer insanlarla tanıştırmayı deneyin.

 

7.Farklı Sporları Deneyebileceği Bir Ortam Yaratın

İlgilendiği spor dalının yanında, başka sporları yapmasını da teşvik edin. Örneğin; basketbol oynuyorsa, voleybol oynamasını da teşvik edin. Böylece, çocuğun sahip olduğu yetenekler daha hızlı gelişecektir.

Resim 6-7

 

8.Beslenme ve Uyku Düzenine Dikkat Edin

Çocukların daha iyi performans gösterebilmesi için dengeli beslenmesin ve yeterli uyumasına dikkat edin.

9.Derslerle Sporu Karşılaştırmayın

Derslerine ayırması gereken zaman ile spor yapmaya ayırdığı zamanı kıyaslamamaya dikkat edin. Çocukların ders çalışması gerektiği için, spor yapmaktan vazgeçirilmeleri, hem çocuğun gelişimine hem de başarısına zarar verecektir.

10.Güvenliğinden Emin Olun

Çocuğunuzun güvenli ekipmanlar ile spor yapmasını sağlayın. Sakatlanmalar ve yaralanmalar, çocuğun motivasyonunun azalmasına yol açabilir.

Çocukların spor yapmayı alışkanlık haline getirmesi ve düzenli olarak spor yapması için çocuğu spora teşvik etmek ve çocuğa örnek olmak gerektiğini unutmayın.

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!