Futbolda şiddete hakem kararı yetmez

featured

Sahada yerde yatan rakibine tekme atana hakem kararı yetmez, hakim kararı da gerekir

Futbolda şiddete hakem kararı yetmez

Eski bir futbol hakemi olan Avukat Umut Metin, sportif müsabaka sırasında, sporun gerektirmediği şiddet ve hakaretlerin hakem ve spor disiplin kuralları dışında adli yargıya da açık olduğunu belirtti. Sahadaki rakibine oyun dışı şiddet uygulayan, yerdeki rakibine tekme atan ya da hakaret eden futbolcu sadece sarı-kırmız kart gibi disiplin cezasıyla kurtulamayacak.

 

Aydın’da Amatör liglerde oynanan bir futbol müsabakası esnasında, futbolculardan birinin hakem tarafından kırmızı kart ile cezalandırılması ardından, yerde yatan rakip futbolcunun yüzüne tekme atması sporda şiddeti bir kez daha tartışmaya açtı.

Eski futbol hakemi Arabulucu Avukat Umut Metin, futbol oyunun sahaya özgü disiplin kuralları olduğunu ve futbol oyunu ile ilgili olmak kaydıyla müsabakayı yöneten hakemin kurallara aykırılık gördüğünde yaptırımları sarı kart (ihtar), kırmızı kart (ihraç) uygulayabileceğini belirtti. Ancak Aydın’daki bir futbol müsabakasında yaşanan olayda yerde yatan oyuncunun yüzüne oyun ile hiç ilgisi olmayan bir hırsla tekme atan diğer futbolcunun bu hareketinin futbol oyun kuralları dışında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Metin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Futbol sahasında, futbolcu tarafından spor ile ilgisiz bir hareket sergilendiğine göre, bu hareketin cezasız bırakılmaması gerekir. Artık hareketin saha içinde veya dışında yapılması arasında bir fark yoktur, çünkü tekme yerde yatan kişiye kasten zarar verme niyetiyle atılmış, spor ile ilgisiz bir tekmedir.

Bu halde, sahadaki hakemin yaptırımlarına ek olarak, saha dışında da konunun adli mercilerce soruşturulması gerekir. Olay ceza hukukumuzda kasten yaralama suçu olarak savcılıklarla değerlendirilebilir düzeydedir. Eğer yüzüne tekme atılan futbolcuda önemli bir sağlık problemi oluştu ise, örneğin yüzüne krampon ile tekme atılması nedeniyle, mağdur futbolcuda bir iz kalır ise, yüzde sabit eser bırakacak şekilde adam yaralama gündeme gelmiş olacağından veya kemik kırılması gibi bir durum varsa, bu kişinin sahadaki halem kararına ek olarak, mahkemede hakim karşısında da gerekli yaptırımlara uğraması spor hukuku ve ceza hukuku birlikte değerlendirildiğinde gereklidir.”

Sporda şiddet kavramının sadece futbolla sınırlı olmadığını belirten Metin, boks maçında birbirine yumruk atan sporcular için bu durumun geçerli olmadığını; ancak müsabaka dışında bir yumruk atılmasının bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyleyerek; “Her spor dalında, bu anlamda oyunun limitleri dahilinde kabul edilebilecek hareketler olabilir.  Bunlar spor hukuku gereğince farklı kategorilerdeki disiplin cezalarına konu olacaktır. Ne zaman ki oyunun dışında fiziksel ya da sözsel şiddet söz konusu olursa bu durumda artık futbolun disiplin kuralları yetersiz kalacaktır.” dedi. Geçmişte sahadaki sporculardan birinin seyircilere küfür etmesi nedeniyle açılan davalar olduğunu da anımsatan Metin, yine oyun içerisindeki sınırlar içerisindeki argo kullanımının belirli sınırlar dahilinde tolore edilebileceğini; ancak ölçüsüz küfür-hakaretin de benzeri şekilde yargı konusu olabileceğinin altını çizerek başta futbol olmak üzere sporcuları uyardı: “90 dakikalık bir müsabakanın stresiyle ne kendinize ne de başkasına zarar vermeyin; zira o zarar sahada kalmayacaktır.”

Arabulucu Avukat Umut Metin

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!