BİR KİTAP:PEP GUARDIOLA

featured

BİR KİTAP:PEP GUARDIOLA

İspanyol gazeteci, avukat, işletmeci Miguel AngelViolan ‘ın Oyun Değiştiren Felsefe: PEP GUARDIOLA adlı eseri futbol üzerine yazdığı eser İndigo yayınlarından 2017’de çıkmış. 235 sayfalık eser mesleğine devam eden ve yaşça da geçkin olmayan biri üzerine yazılmanın handikabını yaşıyor. Önsöz 2013’te yazılmış ve eser de 2010 tarihine kadar olan süreci ele almakta ki Guardiola’nın bundan sonraki süreçte önemli mesleki deneyimleri –Bayern Münih ve Manchester City-var.

Ancak kitabın sonundaki bölümlerden birinde Guardiola üstüne yazılan 10’dan fazla kitabın ismini görünce hayıflanmadan edemedim. Bizde yaşayan antrenörler ve spor adamları hakkında kaç kitap var? Örneğin önemli mesleki başarılara sahip ve kariyerinin son dönemlerine girmiş olan Şenol Güneş hakkında kitap var mı? Bilmiyorum.

Futbolla ilgili Türkiye ortalamasının üzerinde kitap okuduğumu söyleyerek kibirlilik yapmayacağımı bilerek ve tez konusu olarak ‘Spor Terimleri Sözlüğü’ adlı eser hazırlayan biri olarak Violan’ın kitabını hiç de tarafsız bulmadığımı baştan belirtmeliyim. Kitap öyle ilerliyor ki karşınızda muhteşem,sıra dışı, bulunmayan,kusursuz bir insan profili çiziliyor. Yazar , belli ki bundan rahatsız olmuş ki ‘Guardiola’nın kusuru yok mu?’ başlığı açmış ama orada da kusur olarak dik başlılığını göstermiş. Katalonya parlamentosunda yaptığı konuşmayı hangi dakika ve hangi saniyede neyi söyledi şeklinde sınıflandırmasını, yaptığı ayrıntılı betimlemeleri ben dünyanın en büyük siyasi liderlerinin demeçlerinin yansıtılmasında dahi görmedim.

Kötü bir çalışma olduğunun işaretlerinin biri de Mourinho’yu psikolojik rahatsızlığa varana dek suçlaması. Ama ortada Portekizli teknik adamın futbol felsefesiyle ilgili tek bir eleştiri yok. Futbol geçmişi ve altyapısı olmayan yazar burada da magazinsel eleştirilerle bir spor biyografisinin inandırıcılığını yerle bir ediyor. Yazar sadece bununla kalmıyor; Eto’o, Ronaldinho,İbrahimoviç gibi futbolculara da çeşitli düzeyde suçlamalar yapmaktan geri kalmıyor. Ama bu eleştirilerin hiç biri futbol ve teknik ile ilgili değil. Bu futbolcuların İspanyol olmaması da ilginç! Hatta ileride kulüp başkanlığına aday gösterdiği Guardiola karşısında başkan La Porta da tek taraflı eleştirilerden nasibini alıyor. Bir önceki teknik direktör Frank Rijkaard’ın da liderlil özelliklerinin yetersizliğini vurgulamaktan geri kalmıyor.

Violan , futbol alanında oldukça övdüğü Pep’i saha dışında pek çok ülke ve kültürü bizzat tanıyan,dört dili konuşan,değişik müziklere ilgi duyup değişik yemekleri yapmayı deneyen, kitap okumayı hiç bırakmayan,şiir yazan ve seven biri olarak tanımlıyor.

Eserin tek taraflı olduğunu fark etmiş olacak ki bir bölümü  Guardiola’nın zayıf yönlerine ayırmış ama orada da dik başlı olması gibi sonu övgüye varacak bir tespit geliştiriyor. Ekibinde 30’dan fazla uzman olan PepGuardiola’nın başarılarının altındaki bu ekipten hiç söz edilmiyor ya da hakkı teslim edilmiyor.

Bazen abartı rahatsız edici boyutlara ulaşıyor:Guardiola teknik adam kişiliğini yansıtıyor,takımdaki her yıldız ve eşsiz insan da onun ışığıyla aydınlanıyor.(s.121) gibi kutsal göndermeler son derece mübalağa kokmakta.

Kitapta özlü ve çok güzel sözler olduğunu belirtmeliyim. Örneğin:

‘Zafer ve hüsran birbirini tamamlarlar. Biri olmadan diğeri de olmaz. Hüsran yaşama ihtimali göze alınmadan zafer kazanılmaz.’

‘Zaferin 100 babası vardır, yenilgi ise yetimdir.’

‘Yaptığımız işe motive olmamız hiç kuşkusuz çok önemli bir enerji kaynağıdır. Bu enerji bizim ilerlememizi ve yorgunluğumuzu unutmamızı sağlar.Bu enerji sayesinde sabahları yatağımızdan  kalkarız . Bize canlılık ve arzu aşılarve yaptıklarımızla mutlu olmamızı sağlar.’(s.161)

Futbol dünyasına dair de ilginç tespitleri var yazarın:

‘Kendimizi kandırmayalım. Futbol, yolsuzluğun pis kokusunun sindiği bir iş alanıdır. Karşılıklı çıkarların büyüklüğü ,kişisel kazançları için her fırsatı değerlendiren korsanlar,durmak bilmeyen komisyoncular… Ve ne yazık ki tüm bunlar yolsuzluğun yaygın bir şekilde sümenaltı edildiği bir ortamda yaşanıyor.(s.148)

Ortada bir Barça fanatiğinin de olduğunu eserin sonundaki Real Madrid ile ilgili espriler bölümünden de rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Sonuçta taraflı ve iyi bir çalışma olmasa da kitap okumak bu tahlilleri yapabilme yetisini de geliştirir. Yine de bu kitabı okuyun,zarar etmezsiniz.

 

 

Giriş Yap

Sakaryaspor ve Sakarya Amatör Futbol Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!